Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Oskars spring - fra Livgarden til SSR - Copyright (c) 2023 - SOLDATEN

​​
Foto: Magasinet SOLDATEN - Oskars spring, Fra Livgarden til Hjemmeværnets specialenhed SSR.

SSR: Aspirant Oskar tager springet (Se VIDEO her)

[Magasinet SOLDATEN] Følg aspirant nr. 7 "Oskar", og de andre aspiranter når de en kold januarweekend kom på dybt vand ved optagelsesforløbet til SSR. Se også VIDEO.

01-05-2023
​​​​​​​​​​
​Af Caroline Amalie Dittweiler, SOLDATEN, De værnepligtiges magasin 

Kom med bag kulisserne og følg med i, hvordan 16 mand en kold januarweekend kommer på dybt vand ved optagelsesforløbet til Hjemmeværnets specialenhed, Særlig Støtte og Rekognosering. Aspirant nr. 7, Oskar, er én af de 16 mænd, der er mødt op ved Flyvestation Skalstrup for at se, om han er gjort af det rette stof. ​

Se også 
video-art​ikel
 på Youtube-kanal @soldaten her: 

https://www.youtube.com/
watch?v=ycyDFX6ZjOY
 

DET ER NU, DET GÆLDER
De sidste to døgn er aspirant nr. 7, Oskar, blevet presset til det yderste i form af fysiske udfordringer som flere lange marcher og styrkeprøver. Men det er ikke kun det fysiske, der er blevet testet.

Det mentale pres har gjort sig gældende under stressprøver, og især ved den hårde tone fra instruktørerne for at se, om aspiranterne kan håndtere deres opgaver under det pres. Det har også gjort, at fire af Oskars kollegaer allerede har måtte melde fra undervejs. Nu er de 12 mand tilbage.

Efter nattens halvanden times søvn skal Oskar og de andre aspiranter ind i Greve svømmehal og teste deres udholdenhed og grænser i vandet.

​​“Man tænkte flere gange, at det var nok det sidste. Men så pressede instruktørerne os yderligere med nye opgaver! Det var nok den hårdeste følelse”
– Aspirant nr. 7, Oskar, tidligere værnepligtig 

Som om de sidste to dages pres ikke var nok, venter der nu store udfordringer i svømmehallen. Instruktørerne skal se, hvordan aspiranterne reagerer efter to døgn med nærmest ingen søvn og en krop, der er helt opbrugt. På et geled står Oskar og de andre aspiranter linetop langs vandkanten. Klordampene fylder rummet, og gåsehuden titter frem på aspiranternes hud. 

Iført badebukser er de nu klar til at gennemføre den maritime del af optagelseprøven. De ømme benmuskler og nok også de store vabler fra weekendens march bliver aflastet, når aspiranterne ryger i vandet. Et stort plask lyder, og alle aspiranterne hopper i bassinet på en gang. De er nu klar til at svømme de første 300 meter på en lang række efter hinanden. 


 Foto: Magasinet SOLDATEN - SSR Kursusleder, oversergent Brian Eskildesen. 


 Foto: Magasinet SOLDATEN: Aspirant nr. 7, Oskar.

“Specielt ved svømmehallen vil vi se, om de kan lide vand eller ej. Her presser vi dem blandt andet ved at sprøjte vand i hovedet på dem med en vandslange, som giver et ekstra vandtryk. Derudover ser vi også på, om de kan agere korrekt og være til stede,” fortæller oversergent Brian Eskildsen, kursusleder ved optagelsesforløbet. 


NÅR KROPPEN IKKE VIL MERE
Efter tre døgns intensivt arbejde kan Oskars kollega, aspirant nr. 14, ikke mere. I kampen mod presset må han hive sig ind til kanten. Instruktøren giver ham en advarsel og fortæller hårdt og kontant, at der er nultolerance mod at holde pause ved kanten. Han får en sidste chance for at bevise, at han godt kan gennemføre. De andre aspiranter følger halvt med og ser spændt, om deres kollega kan klare mosten. 

Nr. 14 tager mod til sig og giver den alt, hvad han har. Instruktørerne holder øje med ham, men de presser ham og spuler koldt vand i hovedet på ham med vandslangen. For en kort stund virkede det for alle andre til, at han vil gennemføre det, men drømmen om at blive soldat i SSR drukner for aspirant nr. 14, da de 300 meters svømning dræner det sidste, han havde i sig. 

Men prøven er ikke slut endnu. Der er stadig lang vej for Oskar og de resterende aspiranter, så nu handler det om at holde fast og fortsat klø på.

Fredag eftermiddag var de 16 mand. Søndag morgen var de 12 tilbage. Nu er de 11. Oskars kollegaer falder langsomt fra, og han ved godt, at lige om lidt kan det være ham, der ryger.
PÅ HOVEDET ELLER HJEM
Prøven fortsætter. De skal til den frygtede “død mur”. Død mur er en øvelse, som skal teste aspiranternes mentale færdigheder: om de kan slå hovedet fra og lade kroppen falde. Man står ude på den gyngende 3-meter-vippe og falder bagover. Hvis man spænder ordentligt, vil kroppen rotere 180 grader og lande med hovedet først. Hvis man derimod ikke får spændt op i kroppen, så risikerer man en smertefuld mave- eller rygplasker.

“Det er en stopprøve. Så for at komme videre, skal I bestå denne øvelse,” råber en instruktør.

“Det er et minimumskrav, at de kan håndtere det pres, som vi udsætter dem for.

Hvis ikke de har det fysiske og mentale niveau fra start af, så er der ingen grund til at starte op. Vi har brug for aspiranter, der starter fra samme grundniveau,” fastslår OS Brian Eskildsen.

“Jeg tænkte bare, at det var dumt, at jeg ikke havde øvet det her”
– Aspirant nr. 7, Oskar

Oskar har afsluttet sin værnepligt i Livgarden, lige inden han søgte SSR, og ved, at det kræver en masse tid og forberedelse, hvis man skal holde flere dages mareridt ud.

I svømmehallen står den døde mur for øjnene af Oskar og de andre aspiranter. De stiller sig op på rad og række og går én efter én ud og vender ryggen til deres frygt. At lande forkert eller komme til at tøve. Hvis de ikke formår at gennemføre død mur, stopper prøven her.

For Oskar og langt størstedelen af de andre aspiranter går det smertefrit, men nogle få må se sig slået af vandet. Et mislykket forsøg er ikke lig med, at prøven stopper her, for aspiranterne har ét ekstra forsøg til øvelsen. De aspiranter, som ikke klarede den første gang, giver ikke så let op, og med oprejst pande kæmper de sig igen op på den gyngende 3-meter-vippe i håbet om at lande korrekt i det kolde dybe vand denne gang. Anden gang var lykkens gang for de sidste aspiranter, men ‘død mur’ er langt fra slut endnu. 
VI GÅR PLANKEN UD. SAMMEN!
Med et lusket smil siger instruktøren “Godt gået! Men vi er langt fra færdige endnu. To og to skal i nu lave død mur sammen.” Vippen hopper og danser, alt imens aspiranterne prøver at finde ud af, hvordan de bedst muligt får placeret sig ude på vippens spids uden at falde i vandet før makkeren. Fødderne fylder vippen ud, så de må forsigtigt prøve sig ud til kanten. De får hurtigt omfavnet hinanden, giver en klarmelding til instruktøren og lader sig dernæst falde sammen ned i dybet. Med store smil kommer alle aspiranterne igennem øvelsen efter første forsøg, hvilket ser ud til at lette dem.

“Vi vil rigtig gerne kunne se, at selvom de er presset fysisk og mentalt, så bevarer de samtidigt evnen til at samarbejde,” 
fortæller OS Brian Eskildsen. 

Samtidig pointerer han, at det er altafgørende, om de kan samarbejde i pressede situationer, da de efter endt uddannelsesforløb skal være i stand til at kunne samarbejde med de danske specialoperationsstyrker, som Frømandskorpset og Jægerkorpset.

”Man skal være aktiverbar i Hjemmeværnet, derfor ønskes der ikke at fastansatte i Forsvaret søger,” fortæller OS Brian Eskildsen.

”SSR er rettet mod personel, som er i det civile, har aftjent sin værnepligt, eller er på vej ud af Forsvaret”
– OS Brian Eskildsen, kursusleder ved optagelsesforløbet 
FRA CIVIL TIL TOPTRÆNET SOLDAT
“Jeg har en plan om at søge studie til sommer, så jeg kan have SSR ved siden af, men samtidig også fokusere på mit studie,” forklarer Oskar.

Om dagen læser man på universitet, er tømrer, kontormedarbejder, pædagog eller noget helt femte. I fritiden er man toptrænet professionel soldat. For mange er det svært at slippe adrenalinen og professionalismen og lægge soldaten på hylden, og de søger derfor ind i SSR. 

OS Eskildsen forklarer: “Specialoperationsstyrker (red. Jægekorpset og Frømandskorpset) kræver al din tid, flid og dedikation. I SSR får du tid til at have en familie og et civilt job, samtidig med at du udlever en drøm om at være professionel soldat, der er fyldt med adrenalinfyldte opgaver. Du bliver trænet på samme vilkår som en professionel soldat og indgår i en enhed, som kan blive operativ. Her styrer du blot selv, hvor meget tid du vil lægge i det. Ved SSR kan du i din fritid bruge kroppen og hovedet og afkoble fra din travle hverdag i det civile. Samtidig kan du også uddybe og få en masse gode uddannelser ved siden af gennem SSR.”  

“De skal vise, at de kan blive ved og håndtere presset, selvom situationen er uoverskuelig.
Det er der, de skal finde roen og have styr på deres mentalitet”
– Oversergent Brian Eskildsen 


​​​OS Eskildsens tre bedste råd til dig, der vil søge ind i SSR


​​1. VÆR I GOD TID
“Vær tro mod at få trænet rent fysisk. Lav dig​ en plan, gerne et år ud.”

2 . HUSK DIN MAKKER​
“Hav en buddy, så I kan støtte hinanden! Træn sammen med nogen, der også vil søge i SSR.”

3. DET KRÆVER DIN TID
“Vær indstillet på, at det ikke kun er optagelsesforløbet på 23 dage, der fylder. Få afklaret med dit bagland, at i de kommende 3 år vil SSR fylde meget i din kalender.”


Se også 
video-art​ikel
 på Youtube-kanal @soldaten her: 

https://www.youtube.com/
watch?v=ycyDFX6ZjOY
 
KILDE: 
​Af Caroline Amalie Dittweiler, 
SOLDATEN, De værnepligtiges magasin, Nr. 2, 2023 (Marts 2023)
https://issuu.com/s.s.r/docs/soldaten-nr2-2023-jaegerkorpset/24​ ...
LÆS MERE: 

SØG OPTAGELSE I SSR -LÆS HVORDAN ?
https://www.hjv.dk/oe/HVKSSR/Sider/Ansogning.aspx Hvis du vil vide mere

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring