Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

FAQ

​​​​​​​Se om du kan finde svar på dit spørgsmål her:​

​​​​​​​​​​​​​

  
Svarfelt
Hvorfor lavede man en ny uddannelse?

En af konklusionerne fra rapporten omkring "Rekruttering og fastholdelse af frivillige" fra 2017 er, at den lovpligtige uddannelse (LPU) er for lang, og der går for lang tid, inden man kan deltage i aktiviteterne i underafdelingen. Derudover er det et ønske, at en større del af uddannelsen kan gennemføres lokalt.   

Kan jeg tage Den Lovpligtige Uddannelse i en vilkårlig rækkefølge?

Nej, det kan du ikke. Uddannelsen skal gennemføres jf. oversigten

Er det korrekt, at man kan konvertere LPU 1 og LPU 2 til HGU?

Ja, det er korrekt. Hvis du har gennemført LPU 1 og LPU 2, lever du op til Hjemmeværnslovens krav om 100 timers uddannelse. Du skal dog stadigvæk gennemføre 250 timers uddannelse indenfor 3 år. Derfor er det vigtigt, at du også gennemfører en af de efterfølgende moduler samt øvelsen.

Hvor finder jeg information om LPU, som jeg kan bruge, når jeg skal forklare mine soldater om den nye uddannelse?

Du kan med fordel bruge denne oversigt og læringsplanerne, som du finder under de enkelte uddannelser. 

Hvad skal en ny soldat introduceres for, inden han kan få adgang til HGU?

Han skal gennemføre et introforløb i underafdelingen og/eller via fjernundervisning, inden han kan få adgang til HGU. 

Hvad indeholder Geværskytteuddannelsen?

Geværskytteuddannelsen er en blanding af felttjeneste og skydeuddannelse. Du vil lære at begå dig i felten som enkeltmand og i en gruppe. Derudover bliver du videreuddannet i GV/M95, så du kan ramme mål på 200 meters afstand.

Hvad indeholder Guardex?

Guardex er en bevogtningsøvelse, som samler alt det lærte. Øvelsen skal gennemføres, før du har opnået 250 timers uddannelse og kan indsættes operativt i en gruppe. Derfra har du også mulighed for at søge uddannelser i Hjemmeværnet, specialisere dig eller søge førerkurser.

I introforløbet indgår FELS-kurset, ”Anvendelse af Forsvarets køretøjer”. Nogle nye medlemmer har ikke kørekort. Skal de tage kurset alligevel – og er der mulighed for at tage kørekort via Hjemmeværnet?

Hvis man ikke har kørekort, så skal man ikke tage FELS-kurset "Anvendelse af Forsvarets køretøjer". Der er ikke mulighed for at tage kørekort via Hjemmeværnet. 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring