Hjemmeværnsskolens kursus "Fælles Nordisk efteruddannelse af chefer" er et kursus, hvor underafdelingschefer fra henholdsvis det danske, svenske og norske Hjemmeværn samles. I en uge ligger fokus på erfaring og oplevelser i stedet for på reglementer og håndbøger. Her bliver cheferne efteruddannet i motivation, konflikthåndtering, forandringsledelse, kompetenceudvikling – og ikke mindst lederstil – alt sammen vigtige facetter i det frivillige hjemmeværn. Hertil kommer arbejdet med operativ planlægning. Kurset afsluttes i et stort situationsspil, som får det hele til at gå op i en højere enhed.
"Gå endelig ikke glip af muligheden for at tage et ekstra skridt i din karriere som nordisk hjemmeværnschef. En uge i Nymindegab giver dig nyt perspektiv, nye venner og et positivt syn på fremtiden!" Per Stenmalm, Sverige.
Per Stenmalm, chef for 35. Hjemmeværnsbataljon i Sverige, fortæller: "Det er et fantastisk godt kursus. Bare det, at vi er 3 lande, gør kurset spændende. Det forstærker mig i min lederrolle at se, hvordan vi taktisk arbejder meget ens til trods for, at vi er organiseret så forskelligt." Han fortsætter: "Det var specielt givende for mig at høre Chefen for det danske Hjemmeværn fortælle, hvorledes de baltiske lande har startet et lignende samarbejde som det, vi nu har i de skandinaviske lande – og hvorledes han i fremtiden ser vort samarbejde med Baltikum – i et SKABAL samarbejde. Det er uhørt positivt sikkerhedsmæssigt, at vi samarbejder om at agere mod øst, sådan som verden ser ud i dag."
"Grib chancen – det er en enestående mulighed for at få udvidet sin horisont. Ikke et minut er spildt!" Kim Holmgaard Opstrup, Danmark.
Kim Holmgaard Opstrup, Chef Infanterikompagni Herning Nord, fortæller: "Jeg er her for at få banket rust af og få ny inspiration fra mine nordiske kolleger. Det er spændende at se, hvordan vi tænker relativt ens, selvom vi har forskellige beføjelser i vort virke. Jeg har fået rigtig meget ud af at høre, hvordan de andre tackler de udfordringer, som også jeg står overfor." Han slutter: "Når jeg tager hjem fra kursus, har jeg fået en masse nye ideer til, hvorledes man kan gennemføre realistiske uddannelser – samt muligheder for fælles øvelser med de andre nordiske lande. Jeg har fået et netværk som jeg vil bruge, også fremover."
"Kurset er godt tilrettelagt med gode instruktører og en god indstilling til tingene. Det giver en masse læring og jeg kan anbefale alle at rejse til Danmark for at prøve det!" Lars Bjerkeengen, Norge.
Lars Bjerkeengen, Chef UTR 03102 Buskerud, Norge, fortæller: "Det er virkelig et kursus som alle chefer burde gennemføre. Muligheden for refleksion over egne metoder sammenlignet med, hvordan andre gør tingene, giver masser af læring. Dertil kommer nye gode erfaringer og masser af nye venner. Venner, som bliver vigtige fremover, når der skal erfaringsudveksles. Kurset har desuden en hastighed og et tempo som er helt ok".
"Den måde vi har valgt at afholde kurset på, de lærere der underviser, samt sammentænkningen af temaerne gør, at der er en hel speciel stemning på kurset. Der er tid til fordybning i de enkelte emner – og ikke mindst – tid til at lære af hinandens erfaringer. Det er simpelthen et fantastisk kursus at have med at gøre", siger chefen for Hjemmeværnsskolens udviklingssektion, major Søren Rich, som i år er kursusleder. Han fortsætter: "En af de vigtigste opdagelser kursisterne gør undervejs, er netop, at andre – uanset nationalitet – har de samme udfordringer, som man selv står med – og det er lige præcist der, hvor det fælles nordiske samarbejde kommer til sin ret. Jeg kan kun anbefale alle at tilmelde sig kurserne, når de fremover afholdes"