Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

100 timer på søen optimalt udnyttet

Da fem fartøjer sejlede til Klaipeda i Litauen for at fejre flådejubilæum, så var det ikke den rene solskinstur i Østersøen. Der var planlagt masser af træning af sømilitære færdigheder. Det gav god læring med hjem.

05-08-2022

​​​​​​​​

Af Ninna Falck og Lars Bjerregaard - Fotos Torben Glyum og de deltagende besætninger

Tidligere i år, da alle flotiller var samlet på Antvorskov Kaserne for at planlægge 2023, sneg der sig lige planlægning af en enkelt 2022-aktivitet ind: ​Marinehjemmeværnet skulle repræsentere Danmark ved ”2022 Lithuanian Navy 30th and Sea Festival”, hvor man skulle fejre 30 års flådejubilæum for Litauen – som selvstændig nation.

Spørgsmålet var: Hvem ville gerne deltage, og hvem ville gerne tage lead?

Fem flotiller ville gerne sende besætninger: Flotille 124 Aarhus, Flotille 132 Horsens, Flotille 135 Kolding, Flotille 136 Sønderborg og Flotille 363 Skovshoved. Nogle skulle dog på lånemarkedet efter fartøjer.

Operationsofficer​ fra Flotille 135 Kolding, Lars Bjerregaard, meldte sig til rollen som styrkechef.

En gylden mulighed for træning og uddannelse

Lars Bjerregaard ville gerne bruge togtet til effektivt at få trænet de sømilitære færdigheder.

- Modsat når vi træner ved vores SAMEX (samarbejdsøvelser) og har en dags undervisning og øvelse, så havde vi på togtet til Klaipeda 90 – 100 timer på søen, hvor vi fik en mulighed for at træne effektivt, fortæller Lars Bjerregaard.

Lars Bjerregaard blev i planlægning og gennemførelse flankeret af stærke undervisningskræfter i form af de to frivillige kollegaer: Sjoerd J. J. Both fra Flotille 114 Aalborg og Thomas C. Pulawski fra Flotille 241 Odense/Kerteminde. 

De tre lavede sammen et øvelsesprogram for deres kollegaer på de deltagende fartøjer. Det blev til et samlet kompendium med en operationsplan (OPORD), hvor alle aspekter af deltagelsen i togtet blev beskrevet samt en række dokumenter, der skulle bruges som undervisningsmateriale. Filerne blev vedhæftet aktiviteten på AKOS og printet i en mappe til hvert fartøj. 

Og så var alt klar til undervisning, øvelser og selve besøget

1. Formationssejlads til Bornholm & undervisning

Besætningerne fra Aarhus, Horsens og Kolding skulle afgå med ’rendez vous – punkt’ (mødested) ved Omø. 

Herfra var blev der sejlet i formation til Bornholm, hvor alle deltagende fartøjer mødtes i Rønne Havn. I Rønne blev undervisningsmaterialet gennemgået, og man trænede den march og fanebæring, som besætningerne skulle være med til i Klaipeda.


​2. Sømilitær undervisning under gang fra Bornholm til Klaipeda

Så snart fartøjerne forlod Rønne startede undervisning og træning til søs under kyndig vejledning af Sjoerd J. J. Both og Thomas C. Pulawski. 

Den stod på disciplinerne: Fokus punkt formation-sejlads, billedopbygning og korrekt militær kommunikation, samt naturligvis vagtskifte med overlevering. 

3. Deltagelse i parade med march og fanebæring – samt vikingsejlads

I Klaipeda deltog besætningsmedlemmerne i en parade samt en stor march gennem byen sammen med besætningerne fra andre deltagende landes flådefartøjer og flere militære orkestre inklusive Marinehjemmeværnets eget ’Kvindelige Marineres Musikkorps’.

Senere deltog man også mere sociale aktiviteter som en konkurrence mellem de forskellige landes besætninger i ’vikingeroning’.

4. Deltagelse i frontning op imod flagskib fra Litauen

Under opholdet i Klaipeda deltog de fem besætninger i formationssejlads (formation one) med fartøjer fra de andre deltagende nationer, hvor der skulle afgives honnør mod VIP’ere herunder Litauens præsident om bord på det litauiske flagskib, JOTVINGIS.


5. Sømilitær øvelse under gang fra Klaipeda til Bornholm

På vejen tilbage til Bornholm fik besætningerne gode udfordringer med at udføre en stribe af de opgaver, som de havde modtaget undervisning i: Formationssejlads, billedopbygning & kommunikation ved egen kraft samt uddelegering af Screen Command (SC, duty 12) og billedopbygning (FTC-S, duty 82) - Alt sammen øvet selvstændigt på fartøjerne med coaching undervejs af Sjoerd J. J. Both og Thomas C. Pulawski.

Stort udbytte for alle

På Bornholm var der tilbagemelding fra enhederne til Lars Bjerregaard og de to under​visere, som stort set havde gennemført deres plan til punkt og prikke. Det planlagte blev gennemført dog tilpasset de enkelte besætningers forskellige erfaringer med opgaverne. 

- Tilbagemeldingen fra enhederne var, at alle havde lært meget, og at de havde haft stort udbytte af at have et program med aktiviteter fremfor ”bare” at gennemføre en forlægning, fortæller Lars Bjerregaard, som kun kan anbefale, at der fremover ved længere togter planlægges og gennemføres et aktivitetsprogram, der​ styrker de færdigheder, som er skitseret i ’Vision for Mariehjemmeværnet’.

Efter tilbagemeldingerne var der 'break up' af enhederne og hjemsejlads for egen manøvre. Besætningerne på de fem fartøjer kunne vende hjem med hele otte begivenhedsrige og ikke mindst lærerige dage i rygsækken.​​

 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring