Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Hjemmeværnet på Ærø foran Andromeda, dagen for eftersøgningen.

Savnet kajakroer fundet af Hjemmeværnet

​Hjemmeværnet fra Ærø fandt ved midnat – natten til lørdag – en savnet kajakroer i vandet øst for Strynø. Ved hjælp af Marinehjemmeværnsfartøjets infrarøde kikkert spottede de manden i vandet, som herefter blev samlet op af en redningshelikopter.

04-05-2019

Af Ninna Falck

Hjemmeværnet fra Ærø blev under en sejlads fredag aften klokken 22.30 ringet op af Forsvaret for at tage på eftersøgning efter en savnet kajakroer, som skulle befinde sig i farvandet mellem Tåsinge og Strynø.

De var allerede 12 frivillige til søs om bord på Marinehjemmeværnsfartøjet, Andromeda, og lå i mørkedybet på vej mod Ærøskøbing, da de blev kaldt op.

- Vi havde tre kvarters sejlads ned til søgeområdet, fortæller kommunikationsgast om bord på Andromeda, Søren Degn Laxy.

Helikoptere og flere skibe på eftersøgningen
Det var en kold og meget blæsende aften, så først da Andromeda var kommet i læ af Strynø, kunne man også sætte gummibåden i vandet.

- Vi blev udpeget som ’On Scene Coordinator’ og ledte eftersøgningen, som ud over Andromeda og Andromedas gummibåd også omfattede Marinehjemmeværnsfartøjet, Speditøren, Marinehjemmeværnsfartøjet, Gemini, Dansk Søredningsselskabs redningsbåd fra Rudkøbing og et af Flyvevåbnets redningshelikoptere, siger Søren Degn Laxy

Læs videre under billedet ...
- Kajakroerne blev fundet øst for Strynø mellem Strynø og Langeland. Her ses Andromeda AIS-spor i søgeområdet. Udklip fra vesselfinder.com
 

Kajakroer fundet efter kort tid
Der var hårdt vejr og bølger i søgeområdet, og vandet er jo stadig koldt. Besætningen skønner, at der har blæst en vind på omkring 20 meter i sekundet. Derfor var det godt, at kajakroeren blev hurtigt fundet.

- Efter godt 25 minutters eftersøgning spotter vi ham med vores FLIR (Forward looking Infrared red.) øst for Strynø, og vi får dirigeret helikopteren hen til positionen og samle ham op. De sender en redder ned, som hoister ham op, forklarer Søren Degn Laxy.

Glæde og lettelse
Herefter blev kajakken bjærget om bord på Andromeda, som gik i havn for natten i Rudkøbing.

- Vi har det så godt her om bord, fordi vi har fundet ham. Og jeg skal ærlig indrømme, at det er min første uvarslede indsættelse, som bare ender så godt. Det er helt utroligt, lyder det fra Søren Degn Laxy om bord på Andromeda, hvor man håber, at kajakroeren kommer godt igennem den voldsomme omgang.

Læs videre under billedet ...
- Aftenens besætning og kajakken foran Andromeda i Rudkøbing Havn

Fakta om den infrarøde kikkert:
FLIR’en, den infrarøde kikkert, kan vise omgivelsernes temperaturer og kan derfor afsløre personer i vandet, selvom det er mørkt. FLIR’en er monteret på Andromedas styrehus og opereres inde fra styrehuset med et joystick og en skærm.

Herunder:
Nattens helt: Marinehjemmeværnets Infrarøde kamera, FLIR

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224