Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​​​Foto: Søren Degn Laxy

19 Årig fra Ærø bruger sin sommerferie på Hjemmeværnet.

19 årige Oliver Nielsen Meyer, fra Marstal på Ærø hvor han er tilhørende i Værnsfælles underafdeling Ærø, har valgt at bruge næsten hele sin sommerferie på at blive grunduddannet i Hjemmeværnet, på det der kaldes Bootcamp i Skive.

17-07-2017

19 årige Oliver Nielsen Meyer, fra Marstal på Ærø hvor han er tilhørende i Værnsfælles underafdeling Ærø, har valgt at bruge næsten hele sin sommerferie på at blive grunduddannet i Hjemmeværnet, på det der kaldes Bootcamp i Skive.

30 soldater står i en rundkreds og lytter intenst på deres instruktør. De er i gang med at lære om, hvordan man pakker en person, som fryser, ind i et aluminiumstæppe uden at tage tøjet af.  
Her møder vi Oliver Nielsen Meyer, 19 år gammel og bor i Marstal på Ærø, hvor han er i gang med at gennemføre en HF-Søfarts uddannelse.  
Han har, som ca. 100 andre frivillige, valgt at bruge næsten hele sin sommerferie på at blive basisuddannet i Hjemmeværnet, på det der kaldes Bootcamp, som i år kører på Skive Kaserne. 
I Hjemmeværnet skal du igennem 250 timers basisuddannelse, som er opdelt i 4 moduler, som hedder Lovpligtig uddannelse 1-4. På Bootcamp har man så sammensat de 4 moduler til en. På den måde kan Oliver tage hele uddannelsen i et.

”Det var for at jeg kunne få det overstået med det samme og så lød det som tre ugers ferie med gratis mad” siger Oliver, da han bliver spurgt til, hvorfor han valgte Bootcamp frem for at tage uddannelsen som moduler fordelt ud over længere tid. ”Det viste sig jo så at være noget helt andet end forventet, nemlig med go på fra morgen til aften, men skide fedt og et pissefedt kammeratskab mellem delingerne

Olivers oplevelse understreges også ved, at der er flere der har måtte sige fra undervejs på kurset. De har oplevet, at de ikke har kunne klare det fysiske pres der har været, typisk er det gamle skader der bryder frem. Oliver siger da også med et lille smil, da han bliver spurgt, hvad han synes om Bootcamp. ”De kører os hårdt. De kører os lidt ligesom værnepligtige”. Olivers gruppe og deling føres i stor stil af fastansatte soldater eller tidligere soldater. Enkelte af gruppeførerne er sågar både fastansat soldat i hæren og frivillig i hjemmeværnet. Oliver nævner, at han kun har mødt en fører under sit ophold, som ikke var eller havde været professionel soldat.

Bootcamp varer 23 dage og starter almindeligvis kl. 07 og slutter kl. 23. Så skal man først tilbage i barakkerne, dernæst kommer så at støvlerne også lige skal pudses til næste dag. Dermed bliver klokken hurtig tolv eller halv et om natten inden man falder i søvn, forklarer Oliver.  
I løbet af Bootcamp lærer den enkelte soldat en hel del. Det er alt fra førstehjælp ved trafikuheld og på kamppladsen til krigens love. Fra almindelig våbenføring til støtte af politi og andre myndigheder når der f.eks. er eftersøgning eller evakuering. Alt det sker i så virkelighedstro omgivelser som mulig. Når der for eksempel øves førstehjælp er de personer der forstiller de skadede, blevet sminket op med ”ægte” skader. Når de øver bevogtning er der mennesker der forsøger at trænge sig ind på området. Når der skal øves evakuering så sidder der mennesker på værelserne, og langt fra alle er lige medgørlige.  
Alt det styrker den enkelte Hjemmeværnssoldats evne, når han efter endt Bootcamp er basis uddannet Hjemmeværnssoldat og derfor må blive indsat på lige fod med alle andre i Hjemmeværnet.

Når man spørger Oliver, om han har fortrudt at tage på Bootcamp, er svaret meget klart og hurtig. ”Nej, det har jeg ikke. Der er selvfølgelig kommet nogle aftener hvor man har ligget i sengen og tænkt, hold kæft det er hårdt jeg vil gerne hjem. Men næste morgen når man står op, så er der ikke noget”. Oliver slutter dog lige samtalen af med at give et lille tip til den næste, der overvejer at tage på Bootcamp. ”Man skal være klar over at det er 23 dage med fuld pres på, så man skal ikke komme med fysiske skader inden, for du kører død i det undervejs”.

Kunne du tænke dig at opleve noget lignende det Oliver har oplevet eller bare gerne vil høre noget mere om hvad Hjemmeværnet er, så kontakt din lokale afdeling i dit lokalområde. Der findes noget for alle typer, også for de der gerne vil tage basis uddannelsen i enkelt moduler.

 

Billedtekst – på billedet ses Oliver Nielsen i gang med at blive iført en aluminiumstæppe af sin makker. Oliver må ikke bevæge sig under træningen.

 

Skrevet af Søren Degn Laxy 
Rekrutteringsofficer i Værnsfælles underafdeling Ærø

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring