Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Danske og udenlandske specialoperationsstyrker træner på Øvelse Night Hawk. Foto: Jægerkorpset
​Danske og udenlandske specialoperationsstyrker træner på Øvelse Night Hawk. Foto: Jægerkorpset​.

Night Hawk – en øvelse med mange specialer

[FKO] En specialoperation udføres ofte i mørke, i utilgængelige områder og med mange forskellige specialer. På Night Hawk øvelsen trænes det hele - sige chefen for Jægerkorpset.

17-10-2012

Af Henriette Bech, Forsvarets Hovedredaktion
, Forsvarskommandoen (FKO).


I år er det 16. gang at Night Hawk-øvelsen blev afholdt, og man har valgt at lægge den om efteråret fordi det, som også kendetegner en specialoperation er, at den ofte udføres i mørke. Øvelsen blev i sin tid iværksat ud fra ønsket om et samarbejde med blandt andet flyvevåbnet. Flyvevåbnet sørger primært for den hurtige og præcise transport, hundene finder sprængstof og miner og sanitet leverer øgede overlevelseschancer hvis en soldat bliver såret.

- Enheder som vores opererer bedst og helst i mørke, og derfor skal vi øve et tidspunkt på året, hvor der er mange mørketimer. Vejret om efteråret er ofte omskifteligt, hvilket gør øvelsen mere kompleks. Det er nogle af de ting, vi skal tage i betragtning, når vi planlægger operationer.  Vi skal kunne udfolde den kampkraft, som vi besidder, og så hurtigt som vi ønsker det, derfor har vi brug for en løftekapacitet, og den er forankret i flyvevåbnet. Det betyder, at også piloter og besætninger skal tænke som vi gør, og kunne levere den effekt vi ønsker. Det kræver i det hele taget særlige kompetencer for alle, der arbejder med specialoperationer. Øvelsen er blevet et rigtigt godt udviklingsforum i forhold til at udvikle på netop alle de kompetencer og specialer det kræver. Specialer som findes i forvejen, og som blot anvendes på en lidt anden måde. Alle der deltager i Night Hawk indgår med et samlet formål, siger chefen for Jægerkorpset, oberstløjtnant Claus Wammen.

Øjne og ører på målet
Et af øvelsens formål er at samtræne en række specialer, der ikke til dagligt arbejder i rammen af Jægerkorpset eller Frømandskorpset, men som de to specialkorps er afhængige af, når de skal operere. På øvelsen er der gennemført træning med udelukkende danske specialer i direkte aktioner, og under øvelsen finpudser og udvikler man samarbejdet, så man når et højt professionelt niveau. For at det overhovedet er muligt at gennemføre en specialoperation er det nødvendigt at indhente oplysninger om det sted, hvor man skal løse en opgave i form af fx billeder, og det er vigtigt at få øjne på målet, så man kan danne sig et overblik over, hvordan operationen skal gennemføres. Hjemmeværnets Special Rekognosceringsenhed (SSR) er blandt andre med til at løse rekognosceringsopgaver, også hvor det kan være nødvendigt at ligge og observere mod målet i flere dage og sende rapporter hjem om eventuel aktivitet.


Læs resten af artiklen på forsvaret.dk 

 

 
Denne artikel blev første gang bragt af Forsvarskommandoen i oktober 2012.

 
----
Baggrund om Øvelse Night Hawk og SSR:

 
Øvelse Night Hawk er Jægerkorpsets årligt tilbagevendende mulitinationale øvelse for specialoperationsstyrker og enablers. Hjemmeværnets Særlig Støtte og Rekognosceringskompagni (SSR) har deltaget fast siden 2007, som støtte for danske og udenlandske specialoperationsstyrker. SSR er Hjemmeværnets nationale specialeenhed, der blandt andet skal kunne støtte Forsvarets specialoperationsstyrker (Jægerkorpset og Frømandskorpset) med stabspersonel og patruljer, også internationalt. 

 
Læs flere artikler om Øvelse Night Hawk: 

 

 

 

 

 

 

 

 
----

VFK
 
SOKOM
 

FKO SOE

Patrulje

Patruljekompagniet

SOTG
 
SOTU
 
SOF

 

 

Fakta

Øvelse Night Hawk er Jægerkorpsets årligt tilbagevendende mulitinationale øvelse for specialoperationsstyrker og enablers.

 Seneste nyheder

Hvis du vil vide mere

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring