Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​SSR patrulje under fremrykning. Foto: C. Sundsdal.

SSR: 65 års jubilæum i skyggen af en krig i Europa

Den 9. april har altid haft en særlig betydning for soldaterne i Hjemmeværnet og øvrige dele af Forsvaret. Det er også datoen hvor SSR markerer årsdagen for enhedens ophav, oprettet efter det sovjetrussiske angreb på folket i Ungarn i 1956.

15-04-2024

​​​​​​Af SSR, den 9. April 2024​

Den 9. april har altid haft en særlig betydning for soldaterne i Hjemmeværnet og øvrige dele af Forsvaret - "Aldrig mere 9. april" siger vi stadigvæk, og mener dermed at det aldrig må komme til en gentagelse af situationen, hvor Danmark blev taget på sengen og var forsvarsløs overfor et væbnet angreb, fra en militær stormagt: En situation, der er aktuel, som aldrig før med Ruslands krig mod Ukraine.

Men den 9. april er også datoen hvor SSR kan markere 65-årsdagen for enhedens ophav: Hjemmeværnets Specielle Efterretningspatruljer (SEP), oprettet som følge af det sovjetrussiske angreb på folkeopstanden i Ungarn i 1956, og det russiske ønske om at slå hårdt ned på et andet folks ønske om at leve mere frit og tilnærme sig de vestlige demokratier. Meget har ændret sig siden, med murens fald og opløsningen af Warszawa-pagten, men Putins aggressioner mod Ukraine har vist at man ikke kan tage fred og frihed for givet, og at man må være klar til at forsvarer sine værdier. Det ukrainske folks modige forsvarskamp har vist, at det nytter at kæmpe mod overmagten, uanset at det synes imod alle ods.

Denne dag for 84 år siden, den 9. april 1940, blev kun ganske få danske soldater indsat imod angrebet på Danmark, og flere døde den dag i en kort, men heroisk, kamp mod overmagten. I krigens sidste år intensiveredes modstandskampen, og nåede et omfang, der gjorde at den nazistiske besættelsesmagt ikke længere kunne sove roligt om natten. Udrustet med våben, sprængstof og i radiokontakt med London, banede modstandsbevægelsen vejen for eftertidens hjemmeværn. 

Fem år efter besættelsen af Danmark, natten til den 9. april 1945, omkommer major Anders Lassen under en patrulje ved Commachio i Italien, og blev posthumt tildelt Victoria-korset. Den dag i dag står Anders Lassen fortsat som et forbillede for både danske og engelske specialoperationsstyrker.

Hjemmeværnet blev oprettet 1. April 1949 og kan dermed fejre 75 års jubilæum i år.

I hjemmeværnets ungdom, i midten af 1950'erne, opstod hjemmeværnets kamppatruljer ved de lokale Hærhjemmeværnsdistrikter. Samtidig påbegyndtes opstillingen af Specielle Efterretningspatruljer (SEP) med det formål at gennemføre fjernopklaring bag fjendens linjer for Forsvaret, skulle landet igen blive mål for en militær invasion – denne gang fra Warszawa pagten. 
Krigen i Ukraine minder os daglig om at fred og frihed stadigvæk skal kunne forsvares om nødvendigt med våben i hånd.Hilsen til alle tjenestegørende i enheden siden 9. april 1959. 

For Hjemmeværnets Særlig Støtte og Rekognosceringskompagni (SSR) har datoen 9. april en særlig betydning: SSR fik sit nye navn 1/1-2007; tidligere da enheden var opstillet til Hæren, hed enheden Patruljekompagniet ved Hærens Operative Kommando (PTRKMP/HOK) og før dette Patruljekompagniet ved Østre Landkommando (PTRKMP/ELK). Men enheden udspringer netop af de navnkundige "SEP" - Specielle Efterretningspatruljer - hvis officielle fødselsdag regnes som 9. april 1959, datoen hvor enheden første gang omtales i et Forsvarskommando-direktiv. SEP blev officielt nedlagt i 1994, og blev i Øst omdannet til Patruljekompagniet ved Østre Landkommando (PTRKMP/ELK), som et af to fjernopklaringskompagnier opstillet til Hæren. I Vest disponerede Hæren over Danske Divisions Patruljekompagni indtil dets nedlæggelse. 

I dag er SSR hjemmeværnets specialenhed indenfor rekognoscering og enheden bidrager løbende til løsningen af Hjemmeværnets og Forsvarets opgaver, også internationalt. SSR skal som noget særligt også kunne indsættes af Specialoperationskommandoen og kunne støtte Jægerkorpset og Frømandskorpset operativt. Enheden består primært af frivillige soldater fra hele landet og er forankret fysisk på Flyvestation Tirstrup i Vest og Flyvestation Skalstrup i Øst.  

Tilbage i 2019 markerede enheden 60 årsjubilæet med deltagelse af Chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly, chefen for Landsdelsregion Øst og ledelserne ved Specialoperationskommandoen (SOKOM), Jægerkorpset og Frømandskorpset og øvrige samarbejdspartnere. 

Den 9. april er således også en positiv mærkedag for SSR, og vi markerer 65-årsdagen for enhedens ophav i dag.

Årsdagen er en anledning til at takke alle, der gennem tiden har gjort tjeneste i enheden siden 9. april 1959. Samtidig mindes vi dem, der ikke er iblandt os længere og dem, der faldt for Danmark: Æret være deres minde! 
Læs mere om enhedens historie her:


Hjemmeværnskommandoen: Markering af 60 års jubilæet SEP 1959-2019 SSR:

https://www.hjv.dk/oe/HVKSSR/nyheder/Sider/Chef-HJV-en-speciel-dag-for-en-speciel-enhed-SSR.aspxArtikel om SSR historie og kapaciteter bragt i magasinet Kentauer, 2018:

"Tiden brugt på rekognoscering er sjældent spildt​"

https://www.hjv.dk/oe/HVKSSR/nyheder/Sider/Kentauer-1-2018-SSR-tid-brugt-paa-rekognoscering.aspx


​Hjemmeværnskommandoens artikel om historien om SEP til SSR:

https://www.facebook.com/notes/hjemmeværnet/sep-1959-2019-ssr/10157289931263158/Markering af 50 års jubilæet (2009) med hilsen fra bl.a. Forsvarschefen:

https://www.hjv.dk/oe/HVKSSR/Om%20SSR/Sider/sep-1959-2009.aspxHvis du vil vide mere

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring