Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Lovpligtig Uddannelse

Den lovpligtige uddannelses opbygningHjemmeværnets Lovpligtige Uddannelse (LPU) er en Grundlæggende Militær Uddannelse, som skal gennemføres af alle nye medlemmer, der ikke har aftjent værnepligt eller har tilsvarende uddannelse fra forsvaret. Den Lovpligtige Uddannelse består af 4 kurser. Alle 4 kurser skal være gennemført inden 3 år efter optagelse i Hjemmeværnet, og Lovpligtig Uddannelse 1 (LPU 1) skal ideelt set gennemføres inden for det første år.  

Hvor kan jeg tage min LPU?
Kurserne gennemføres af Hjemmeværnsskolen og afholdes ved uddannelsescentrene rundt om i landet eller Marinehjemmeværnssektionen på Slipshavn ved Nyborg. Du bestemmer selv, i samråd med din underafdelingschef/næstkommanderende/uddannelsesstøtteofficer, hvor du gennemfører din LPU. LPU 1 og LPU 4 kan både afholdes på skolen eller i underafdelingen - spørg i din underafdeling.

LPU 2 er fælles for alle grene af Hjemmeværnet og indeholder grundlæggende emner som bl.a. våbenuddannelse, førstehjælp, SINE terminal (radiosystem) og hjemmeværnsmedlemmers hjælp til politiet. Uddannelsen varer 9 dage og starter typisk fredag og løber til søndag ugen efter.  

Den Lovpligtige Uddannelse varer sammenlagt 250 timer.
 
For at gennemføre Hjemmeværnets Lovpligtige Uddannelse er det nødvendigt at være i almindelig god form. Hvis du ikke er vant til at bevæge dig til dagligt, kan det være en god idé at gå eller løbe nogle ture i perioden op til starten af uddannelsen.
 
Bootcamp (bevogtningssoldat)
I stedet for at tage den lovpligtige uddannelse som fire moduler, der kan være adskilt i tid og sted, kan du gennemføre hele din lovpligtige uddannelse på én gang i en såkaldt 'Bootcamp'. Bootcampen varer 23 dage og gennemføres i juli i Skive og i august på Sjælland.
Alle medlemmer i Hærhjemmeværnet (inkl. Virksomhedshjemmeværnet) og Flyverhjemmeværnet kan tage Bootcampen, og bliver uddannet ens, dvs som bevogtningssoldat.
 
 
For Marinehjemmeværnets besætningsmedlemmer på de sejlende enheder gennemføres uddannelsen som fire adskilte moduler på 4–9 dage, hvor kun modul 2 er værnsfælles. På LPU 1, 3 og 4 følger man den mørkeblå struktur, som det ses i modellen herover.
 

Overgang til ny Lovpligtig Uddannelses 2017
Fra januar 2017 ændrede strukturen i den lovpligtige uddannelse sig.
Hvis du har nået at gennemføre LPU 1 i 2016, skal du selvfølgelig ikke uddannes i de samme ting én gang til i 2017! Til gengæld skal du være opmærksom på, at du skal tage modulet, der hedder LPU1 i 2017, da indholdet er ændret. Det betyder, at du kan springe over LPU2 (se modellen herunder).
 


Se sammenhængen mellem ny og gammel lovpligtig udannelse, HHV her >>>> (bag login)


 UddannelsesbeskrivelserHjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring