Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Sprogbarrierer blev brudt i Finderup

I weekenden d. 22.-23. juni løb femte og sidste øvelsesweekend for Northern Strike af stablen i Finderup øvelsesterræn med besøg af den lettiske deling, der sammen med de to danske delinger udgør det dansk-lettiske kompagni, der skal afsted til Michigan.

24-07-2017

I weekenden blev der både trænet bykamp og socialiseret på tværs af landegrænser, da over 70 danske soldater og over 50 lettiske trænede for sidste gang før Northern Strike, der starter i Michigan i næste uge. Det er første gang den lettiske deling er i Danmark og humøret var højt, selvom sproget udgjorde en udfordring.

- Der er en helt klar sprogbarriere, som bliver tydelig, særligt når folk er stressede. Men til trods for det, så taler soldaterne sammen. Der er en rigtig god kommunikation. Det går ikke så stærkt, men viljen er der, fortalte kompagnichef kaptajn Karsten Falck.

De lettiske hjemmeværnssoldater oplevede også, at sproget gjorde de sværere, men så også, at der er mange ligheder mellem det danske og lettiske hjemmeværn.

- Vi er imponeret over set-up’et og glade for at se, at vi har meget til fælles selvom vi kommer fra to forskellige militære kulturer. Udfordringerne er naturligvis sproget, men soldaterne er ved at bryde den barriere og det går bedre hele tiden, sagde kaptajn Andris Spricis, der er koordinator for det lettiske bidrag.

Glæder sig til USA

Allerede på torsdag den 27. juli går turen til Michigan i USA, hvor det dansk-lettiske kompagni skal deltage i Northern Strike. Der forventes at deltage 5-6000 soldater fra 6 forskellige NATO-lande. Kompagnichefen, der gennem fem weekender har trænet de danske soldater, oplevede for første gang den lettiske deling i denne weekend.

- De præsterer nogle enkeltkæmperfærdigheder som er knivskarpe. Føringsmæssigt er der lidt udfordringer, ligesom vi har oplevet, fordi hverken letterne eller os er vant til at arbejde i delingsstørrelser, men der er en klar forbedring. Alle soldaterne koordinerer selv nu og tager initiativ, forklarer Karsten Falck.

Også letterne glæder sig til at skulle samarbejde i et internationalt miljø.

- Vi glæder os til at komme til USA og arbejde sammen – særligt med de danske soldater, som vi håber at arbejde mere sammen med i fremtiden, afslutter Andris Spricis. 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring