Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Hjemmeværnet satte en prop i Århus

114 hjemmeværnssoldater fra Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland satte en effektiv prop i alle smutveje ind til centrum, da Århus tog hul på et år som Europæisk Kulturhovedstad og erklærende bykernen for bilfri zone for en stund.

22-01-2017
Billeder og tekst af Morten Fredslund ​

”Det er lidt af en opgave Århus har kastet sig ud i, og det skal ikke være nogen hemmelighed, at den har meget, meget høj prioritet. Det er også derfor, at det er professionelle som jer, der skal stå på posterne, når vi spærrer byen fuldstændig af for biltrafik,” sagde Georg Husted fra Østjyllands Politi til de mange Hjemmeværnsfolk fra fem kompagnier, inden de blev sendt ud på den omfattende opgave med at forvandle Århus midtby til en bilfri zone.

Åbningsceremonien blev indledt af H.M. Dronningen, og var et sandt overflødighedshorn af lys og lyd, da 5.000 borgere med lysende lanterner og seks vikingeskibe på 10-12 meter som et optog bevægede sig fra Musikhuset ned gennem midtbyen til havnen, hvor åbningen kulminerede i et kæmpe fyrværkeri- og multimedieshow. Det skønnes at cirka 70.000 mennesker mødte op for at følge åbningen fra første parket, og det var for at give plads til optoget og de mange tilskuere, at Århus havde besluttet at forvandle byens centrum til en bilfri zone med hjælp fra Hjemmeværnet. 

I alt blev 19 poster bemandet ved indfaldsveje og vejkryds, så den indre by kunne fremstå som total bilfri zone fra klokken 16.00 lørdag eftermiddag. 76 hjemmeværnssoldater stod for bemandingen af posterne og to kørende patruljer, der kunne tilkaldes, hvis der skulle komme sand i maskineriet. De resterende 38 hjemmeværnssoldater var placeret i kommandocentralen, på politistationen, beskæftiget med logistiske opgaver eller i reserve.

På Strandvejen ved indkørslen til storcentret Bruuns Galleri var det tre hjemmeværnssoldater fra Samsø, som havde opgaven med at omdirigere en lind strøm af biler og busser, der havde retning mod centrum . 

”Det er det største, jeg har været med til her i Århus, og da vi lukkede af for trafikken klokken 16.00, fik vi for alvor travlt. Men det er gået rigtig fint. Når det er en så omfattende trafikomlægning er der altid en risiko for nogle få sure miner. Men man kommer nu rigtig langt med et smil på læben og en ordentlig forklaring på, hvorfor vi står her,” sagde Steffen Kristiansen, der var en af de i alt otte hjemmeværnssoldater, som havde taget færgen fra Samsø for at hjælpe med at sætte en prop i Århus. 

Århus er Europæisk kulturhovedstad året ud, og det afføder et hav af forskellige arrangementer og events indenfor kunst, teater, dans, musik, litteratur, gastronomi, arkitektur og design. Blandt de over 350 arrangementer er fire MEGA events, der vil være store, spektakulære udendørsarrangementer, som har internationalt format og som engagerer gennemsnitligt 60.000 publikummer og tre-fire kunstformer. Åbningsceremonien var det første MEGA event. 

​​​​

 Billedgalleri

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224