Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​BOPA fra Marinehjemmeværnet kom flere gange i nærkontakt med​ svenske enheder 

Irriterende fjende i Sverige

Marinehjemmeværnet fra Dragør lagde sig ud med svenske kampbåde, minelæggere og specialstyrker under øvelse AURORA 2023. Læs beretning fra den danske fjendestyrke

18-05-2023

Af Jens Berg, Hjemmeværnsflotille 367 Dragør

Efter at tre MHV-fartøjer første weekend havde deltaget i den store svenske​ øvelse ’Aurora 2023’ i Ystad skulle to andre MHV-fartøjer i bededagsferien indsættes som OPFOR enheder. Det foregik i området omkring Marstrand og Lysekil på den svenske vestkyst.

Fartøjet, MHV 811 Apollo, fra Frederikshavn fik desværre forfald i sidste øjeblik, så MHV 911 Bopa fra Dragør afsluttede Marinehjemmeværnets deltagelse i øvelsen alene.

Først lusket fjendestyrke

Fredag aften den 6. maj krydsede Bopa den svenske grænse, og der lå flere af de svenske fartøjer (kystkorvet, mineryddere og kommandoskib) og trænede minerydning, sonar aflytning. Dem skulle vi være OPFOR-styrke for (opposing force/fjendestyrke). 

AIS (Automatic Identification System) blev slukket, og vi opførte os som et fiskefartøj, og det varede ikke længe, før vi blev bedt om at forlade området. Men efter mange ordvekslinger og henvisning til diplomatiske rettigheder fik vi endelig lov til at forblive i området, og først på natten kunne vi ankre op ud for Marstrand.

​Lørdag formiddag skulle vi opsøge de svenske enheder i Hake fjorden, og her blev vi igen erkendt og udspurgt, men nu agerede vi som civilt fartøj, der var ude og fiske, og vi fik sneget os ind i fjorden efter megen udspørgen.

Ransaget af specialstyrker

Efter udlægning af bøje, som vi havde på slæb, tog situationen fart, hvorefter vi blev bragt til standsning med trussel om at blive beskudt fra minelæggeren.

Der blev overført et hold fra specialstyrkerne til ransagning af skib samt udspørgen af besætning.

Meget af tiden stod besætningen på dækket med to bevæbnede vagter.

Efter afslutning kunne vi foretage forlægning til Gullmarn fjorden, hvor andre enheder skulle udfordres.

Beskudt og bordet

Efter lang tids søgen fandt vi endelig et mindre patruljefartøj, vi kunne udfordre, men de viste ingen synderlig interesse, før vi igen slæbte en bøje efter os. 

Så dukkede der kort efter en kampbåd op, som fik bragt os til standsning, og som skød varselsskud efter os, inden der dukkede yderligere to fartøjer op med kampklædt personel, som meget hurtigt fik bordet Bopa. 

Denne gang lå besætningen på maven rundt om i skibet, mens det blev gennemsøgt, og vi blev udspurgt om vores forehavende, inden vi blev beordret til at sejle til den nærmeste flådehavn.

Øvelsen sluttede inden ankomst, og vi kunne foretage en overnatning i Lysekil.

Jagtet gennem fjord og anholdt

Lørdag formiddag var vi igen på spil i Hake fjorden, men hurtigt blev vi opdaget og jaget væk, det betød blot, at vi nu satte vores gummibåd ved et fornyet ”angreb”.

Skibet blev igen hurtigt opbragt, mens gummibåden kunne sejle forbi en minelægger og smide en genstand i vandet, uden at vi blev antastet. 

Dog gik der ikke længe førend vi blev jagtet gennem fjorden af en kampbåd og efter 15 min. sluttede jagten.

Besætning på skib og i GB blev igen anholdt, og måtte igen ligge på maven på dækket med bevæbnede vagter til at holde vagt.

Efter dette ”søslag” forlagde Bopa hjem til Dragør efter en god og veludført øvelse, hvor alle deltagere spillede deres roller godt og fik gode erfaringer med, hvor svært det er at forholde sig til situationer på grænsen mellem fred og krise.

Herunder:
Uskyldige danske lystfiskere i H​ake Fjorden

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring