Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Thurøbroen tirsdag aften. Den formodede nødraket var observeret omkring Thurø Dæmning, som ligger ved Thurøbroen.

Sendt ud efter nødraket ved Svendborg

​Fartøjet LYRA fra Marinehjemmeværnet i Faaborg blev tirsdag aften sendt ud for at lede efter nødstedte. Der var observeret en nødraket ved Svendborg, men det var tilsyneladende ikke alvor denne gang.

30-09-2020

Tekst: Ninna Falck - Fotos: Thomas Jespergaard

Det kunne tyde på, at nogen har muntret sig tirsdag aften med at fyre en nødraket af ud over vandet i nærheden af Svendborg.

- Det er sikkert skægt i gerningsøjeblikket, men nogen skal jo ud og undersøge det. Hvis det lokale beredskab går ud til en useriøst affyret nødraket, og der samtidig sker noget et andet sted, så kan det jo blive katastrofalt”, lyder det fra fartøjsfører i Marinehjemmeværnet, Thomas Jespergaard.

Han var med sin besætning fra ’Hjemmeværnsflotille 243 Faaborg’ tirsdag ude på en aftensejlads om bord på deres fartøj ’MHV 808 LYRA’.

Lidt før klokken 21.00 blev de kontaktet af Forsvaret: Kajakroere havde observeret en nødraket ved Thurødæmningen, som ligger lige øst for Svendborg.

LYRA lå ved Lyø i det Sydfynske Øhav, da meldingen kom. Planen var, at Thomas og hans besætning denne aften kun lige skulle ned og runde Lyø. De var ved at gå tilbage mod Faaborg, da de så måtte sætte kursen den modsatte vej i retning mod Svendborg.

Læs videre under billedet ...
- LYRA's infrarøde kamera - kaldet FLIR - blev brugt til at søge i Thurø Sund

Fartøj og gummibåd søgte i området

Fremme ved positionen blev LYRA’s gummibåd sendt østpå og søge inde ved dæmningen og op gennem Skårupøre Sund. Om bord på LYRA søgte man ned i Thurø Sund helt ned omkring Valdemar Slot og op igen.

Fra Forsvarets Operationscenter lød det, at hvis de ikke fandt noget i de to søgeområder, så kunne de gå hjemad igen. Der blev søgt meget grundigt – også med natkikkert og infrarødt kamera, og der var ikke noget at se. Det giver jo en mistanke om, at nogen har fyret nødraketten af for sjov.

LYRA og besætningen var tilbage i Faaborg Havn ved midnat. Klokken 00.45, da alt var rigget af, kunne besætningsmedlemmerne så køre hjemad og nå at få lidt nattesøvn.

- Lad nu være med det!, lyder opfordringen efterfølgende fra Thomas Jespergaard om at fyre nødraketter af for sjov.

- Det låser en masse ressourcer lige nu og her, men det koster faktisk også lidt på arbejdspladserne. Hvis det bliver meget sent, så kan vi jo ikke møde på arbejdet dagen efter.

Thomas Jespergaard fik nu lidt nattesøvn denne gang og var onsdag morgen klar til at tage på arbejde.

Læs videre under billedet ...
- Billede fra natkikkerten, som også var på arbejde tirsdag aften.

Beredskab baseret på arbejdsgivernes goodwill

Marinehjemmeværnets 33 fartøjer er døgnet rundt klar til at rykke ud inden for en time til eftersøgning og redning og til olieforurening til søs. Besætningsmedlemmerne er frivillige, og må derfor lave aftaler med deres arbejdsgivere. De er heldigvis oftest indforstået med, at deres ansatte indgår i redningsberedskabet. 

Fartøjet i Svendborg, MHV 810 LUNA, var i øvrigt ikke i stand til at rykke ud denne aften, fordi det lige nu er på værft i Faaborg.

Fakta om forkert brug af nødraketter

Ikke seriøse nødraketter optager vigtige ressourcer i redningsberedskabet til søs hvert eneste år, som man kan læse mere om her

Hvis man finder frem til synderen, kan det ende med et retsligt efterspil og krav om erstatning.

Herunder:
- LYRA's sejladsmønster tirsdag aften

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring