Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

MOUT og FDØHJ i moderne kontorbygning

En større virksomhed i hovedstadsområdet lagde velvilligt kontorer til, så
hjemmeværnssoldater fra HVK Rødovre kunne træne indtrængning, afsøgning og rensning i et
moderne og reelt miljø.

19-05-2023

​​​​Af. Ledende informationsofficer KN K.H.Ophus

De to medarbejdere på aftenvagt i virksomhedens reception løser upåvirket deres opgaver, på 1. sal sidder der folk i virksomhedens call-center og passer telefonerne. Imens sidder gruppeføreren, der er ansvarlig for aftenens uddannelse, på et kontor et andet sted i bygningen. Han er i gang med at instruere de folk, der i aften er et par terrorister, en forvirret mand med en kniv skjult på kroppen og en intetanende tekniker De bliver grundigt instrueret i, hvordan de skal agere ifht. de hjemmeværnssoldater fra HVK Rødovre, der om kort tid trænger ind gennem et vindue i kontorbygningen. Det er vigtigt, at de spiller deres rolle rigtigt – om det er aggressivt eller passivt også når de bliver sårede, så førstehjælperne ved hvordan de skal behandle de sårede korrekt. 

Ind gennem vinduet​

Delingen af hjemmeværnsoldaterne trænger ind i bygningen gennem et vindue. De sætter sig hurtigt på det mødelokale de er kommet ind i, og fortsætter med at afsøge frem i bygning. Det øjeblik de møder en fjende, ændrer afsøgningen sig til rensning. Selvom det bare er en tirsdag aften i udkanten af København, og de fleste lige er kommet fra arbejde eller studier, pumper adrenalinen. Der er stres i stemmerne og meldingerne bliver råbt tilbage til førerne, der råber frem til folkene forrest i gruppen.

I receptionen møder folkene de 2 ansatte, der er på arbejde. De føres hastigt i sikkerhed inden delingen fortsætter frem – hurtigt, men alligevel med sikring. I kælderen kommer det til en kort kamp og de 2 terrorister bliver alvorligt sårede. De bliver hastigt flyttet ovenpå, hvor sygehjælperne går i gang med at behandle. De tilskadekommende bliver undersøgt fra top til tå, den ene “har skader på luftvejene” og bliver reelt intube​​ret for at sikre at han kan få luft, skudsårene håndteres og der meldes videre. Førstehjælpsmomentet er også afslutningen på 1½ times intens træning og da de sårerede er behandlet og klar til afhentning er det ENDEX – slut på øvelsen. 

God uddannelsesaften

Hvad er det, der gør en uddannelsesaften god? Denne aften var det, især, da der blev bygget ovenpå de ting der var trænet på en tidligere øvelse. Dermed vidste folkene både hvordan de skulle virke som enkeltmand og samarbejde som enhed. Derudover var set-up'et realistisk, folkene arbejder efter doktrinerne og figuranterne spiller godt. Det hele gik op i en højere enhed med en velplanlagt - og godt eksekveret øvelse.

Og så var der muligheden for at få lov til at bruge en anden lokation. Vi skal bestemt ikke klage over de faciliteter, vi normalt har adgang til, som f.eks. Politiets nærkampshus", fortæller en af deltagerne, “men det her er bare noget andet, hvor vi prøver det af i et sådant miljø". Det er ikke kun muligheden for at lov til at bruge virksomhedens hovedkontor til at træne i – det er mindst lige så meget den positive holdning til Hjemmeværnet som støtten er et udtryk for, og forståelse for den samfundsmæssige værdi Hjemmeværnet giver.




Fakta

​Bykamp eller MOUT (Military Operations in Urban Terrain) er temaet for uddannelse i Hærhjemmeværnsdistrikt København – ikke bare i år, men også næste år. ​

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring