Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Til Minde om faldne i Danmark 1940 til 1945

9. april 1940

For nu 75 år siden d. 9. april om morgenen gik tyske tropper over den danske grænse, hvor de danske soldater kæmpede en ulige kamp mod den tyske krigsmaskine.

25-03-2015
Blandt andet var alle mand fra Fynske Livregiment, hvor nogle af dem lå i Søgård lejen, der var blevet bygget om til at modtage de mange soldater i 36-37, hvor min fader bl.a var en af cykeldragonerne, der er omtalt i filmen d. 9. april, og lå ved Lundtofte. Allerede tidligt på året i 1940, var de blevet bekendt med at tyskerne ville overskride den danske grænse, efterhånden blev de også bekendt med datoen, men ikke klokkeslettet, som nok er bedre beskrevet i filmen d.  9 april. kl. fire om morgenen.       

 

Min fader fortalte mig også, at deres løjtnant spurgte: Om de var bange , men alle råbte nej, hvorpå befalingen lød: " Så kør da for helvede på jeres cykler og lad os komme før tyskerne." Hurtigt fik de lavet en vejspærring med de tilstedeværende midler i form af en gammel vogn, såmaskine og en rundsav, for derefter at være på plads kl. 05.10, med 8 rekylgeværer og en 20 mm. kanon.           

 

Få minutter efter de var kommet på plads, kom de tyske tropper i en endeløs række af motorcykler, kampvogne, biler og fodfolk, men også tyske fly fløj over dem af 20-25 stk. i flere bølger. Selve kampen mod tyskerne varede  ca. 20 min  inde befalingsmanden råbte: "Hold inde".

 

Men min faders kammerat Carl, ville ikke overgive sig og løb over vejen for at få en bedre skydestilling, men blev ramt i ryggen, hvor projektilet gik igennem den ene lunge, mens han vaklede videre , lige ind i en tysk patrulje, der fyrede løs.               

 

Efterfølgende fik soldaterne denne forklaring om Carl: 

En dansk familie havde taget en dør af, for at bruge den som båre og hentet Carl ind fra landevejen. hvor han inden han udåndede sagde klagende "Jeg er så Ung". En tysk sanitetssoldat var fulgt med ind, samt en tysk overlæge der gav ham den sidste smertestillende indsprøjtning. Konen i huset holdt Carl i hånden inden han udåndede, hvorefter døren til værelset blev smækket i  og konen udbrød:  "Vi skal ikke havde hjemmetysker med våben i et dansk hjem."  

 

Carl skulle ellers havde været gift 14 dage efter d. 9 april fortalte min fader, selvom han ikke var meget for at fortælle om 9 april 1940, hvorfor denne historie er kommet i små bidder.     

 

For alle i HVE 277 var Filmen d. 9 april i Herning, arrangeret til at se af KOF,  Birthe Henriette Ruby.       

 

Filmen giver os en historie, men også en beretning om danske soldaters modige indsats for en overmagt, der her også  tilkendegav soldatens psykiske virkninger og følger af krigens gru, og kan anbefales alle at se.  

 

Derfor bør vi også lægge en rose på de faldnes grav landet over her d. 9. april, og mindes deres store indsats med livet til følge, for Danmark for 75 år siden.....

 

Skrevet af John Valdemar Nielsen, Historiker

 

 

Fakta

Filmen 9. APRIL, er en film om de danske soldater som drog i kamp for at bremse den tyske invasion. Filmen havde premiere 12. marts og vises lige nu i alle landets biografer.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring