Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​HVKSFY BM på Pansermuseet i Oksbøl

Kanon god afrunding på årets BM-seminar

Besøg på Pansermuseet i Oksbøl.
Af kompagnireporter Palle Christiansen

02-03-2017

​Som en afslutning på BM-seminaret i Oksbøl, fik HVK SFY’s  BM’er en oplevelse  oveni baretten. Nemlig et besøg i Pansermuseet, som ligger på Industrivej i Oksbøl. Nærmeste nabo er Brandbilsmuseet. Vi nøjedes med at se Pansermuseet.  Her fik vi en kyndig rundvisning af selveste formanden for ”Hærens Kampskoles Køretøjshistoriske Forening”, Bo Hagsten.
Foreningen har 200 medlemmer, og den har hjemsted på Pansermuseet i Oksbøl.

Mange køreklare panservogne
Bo Hagsten vidste, hvad han talte om, idet han selv har været udsendt som officer og chef. Blandt andet på Balkan, i det tidligere Jugoslavien.
I den store museumshal, duftede der af smøreolie og godt, gammeldags stålsat ”isenkram”.
Bo: Foreningen råder over et eksemplar af alle de panserkøretøjer, som har været anvendt i Danmark hos kamptropperne. Vel at mærke efter maj 1945 og op til dags dato. Mange i køreklar stand, men også nogle, som mildt sagt ikke er køreklare.

HVK SFY’s BM’er var dybt optaget af at studere køretøjer, uniformsudstillinger og våben. Kraftigt inspireret af guidens medrivende historier.  Hvert køretøj havde sin egen historie. Vi var den perfekte målgruppe til dette museum.

Marshall-hjælp fra Amerika
Hallen var tætpakket med panser, og andre typer militære køretøjer. Der var udstillet 20 militærhistoriske køretøjer, ud af de i alt 45 styk, som foreningen råder over. En stor del af samlingen er blevet leveret, som Marshall-hjælp, som en gave til Danmark fra amerikanerne, og til brug i Den Kolde Krig.
Nævnes kan en ”Humber” spejdervogn – En M/24 ”Chaffee”, og en ”Sherman” kampvogn. Den største pløk af en kampvogn, der har pløjet sandet på Kallesmærsk hede, var en ”Centurion”. Danmark fik tildelt 216 af slagsen.

Marshall-hjælpen leverede dog ikke de to LEO1A (DK havde i alt 240 styk LEO1 A. og 6 forsk. udgaver af PMV 113 A1 (dem med styrestænger). DK havde oprindeligt 680 styk PMV 113).Ro på bagsmækken

Kampvognen M/24 ”Chaffee” var med Den Danske Brigade i Tyskland i 1950’erne. Hele 4000 danske soldater har gjort tjeneste dernede ved f.eks. Itzehoe .”Chaffee”  blev brugt som krisestyringsredskab dernede. F.eks. når der var ballade i de små tyske landsbyer, så blev der ro på bagsmækken, når dansk panser dukkede op!

”Bøllebank”kampvogn på museet
Her står nemlig en autentisk ”Leopard” 1 A5, hvidmalet kampvogn, som deltog i den legendariske hændelse. Baggrunden var følgende: ”Efter at de danske FN-styrker i månedsvis var blevet chikaneret af de serbiske styrker i Bosnien, havde de danske FN-styrker fået nok. Den 29. april 1994 blev en dansk kamvognsdeling angrebet af serberne, og danskerne svarede så voldsomt igen, at det gav genlyd i hele verden.
Nogle af vore BM fik lejlighed til at sidde i en simulator, og selv prøve at affyre ”skud” på en it-skærm. Et populært indslag på museet.
Andre ”lækkerbiskener” for pansernørder var at se en M/10 panserjager, en M/41 ”Walker Bulldog, PMV’er og en dysekanon-jeep.

En rigtig god oplevelse for BM-seminarets deltagere. Tak til KC og NK for en fantastisk weekend.

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring