Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Operatører fra SOMTG-11 under operation mod Boreplatform ved Grenå Havn. Foto: Forsvaret/SOKOM.

​Operatører fra SOMTG-11 under operation mod Boreplatform ved Grenå Havn. Foto: Forsvaret/SOKOM.

[SOKOM] Plus på target! - Night Hawk 2021

Reportage fra en specialoperationsstyrke operation under SOKOM øvelse Night Hawk 2021, hvor martime specialoperationsstyrker, støttet af SSR, gennemførte et angreb på en borerig ud for Grenå Havn.

20-10-2021

​​​​​​​Specialoperationskommandoen.

Plus på target

Dak, Dak, Dak! Pludselig åbner et 7,62 mm maskingevær ballet med korte byger af ild fra landgangsbroen. Mundingsilden flænger mørket, og i et nu er hele kajen oplyst af mundingsglimt, og en kakofoni af skudsalver og dumpe drøn fra flashbangs river i trommehinderne. Vi er på Grenå Havn. Angrebet på boreplatformen Maersk Interceptor er i gang.

Af Kim Vibe Michelsen, Presse&Informationscenteret, Night Hawk 2021

Historien er i princippet simpel. En ”oprørsleder” fra det onde Neptun Netværk holder møde på Boreplatformen. Han er blevet spottet, og nu skal han tages ud. Virkeligheden er derimod alt andet end simpel. Øvelse Night Hawk er en særdeles kompleks størrelse. I ugevis har specialoperationsstyrkernes efterretningsfolk været på jagt efter ”oprørslederen” og optrævlet netværket gennem opsamling af fysiske data fra andre mål, elektroniske spor og overvågning.

De har længe haft et godt øje til den 206 meter høje boreplatform, som de har mistænkt for at være et mødested for ”oprørere”. Derfor er den også blevet overvåget. Fra skjulte positioner omkring Grenå havn har specialuddannede hjemmeværnsfolk fra det Særlige Støtte og Rekognosceringskompagni, SSR haft øjne på Marsk Interceptor dag og nat.


Nu er det nu

Torsdag aften er der gevinst. ”Oprørslederen” ankommer i en lille sejlbåd og går ombord på platformen. Derinde er der yderligere ti-femten svært bevæbnede ”oprørere”, der spilles af hjemmeværnsfolk. SSR identificerer ham og sender en melding op i systemet. Så nu er det nu. Brikkerne er på plads, og der er et kort tidsrum, hvor specialoperationsstyrkerne har mulighed for at frihedsberøve ”oprørslederen”. Styrken gør sig klar til indsats med det samme.

Chinook helikopteren slår hjulene i kajen. I ly af mørket dukker den mørklagte helikopter op ud af natten. ”Oprørerne” når dårligt at reagere. Ud over den let oplyste havnekaj stormer snesevis af operatører fra specialoperationsstyrken frem mod boreplatformen med night vision goggles foran øjnene og våben sikrende i alle retninger.Dødelig ild

Samtidigt rammer to RHIB’er – specielle indsatsbåde – kajen, og flere støder til. Og det er nu maskingeværet fra tidligere begynder at åbne ild mod de fremrykkende. Luften flænges af brag og havnens lugt og diesel, havvand og kemikalier blandes med den søde skarpe duft af krudtrøg. Der er kun en indgang til boreplatformen, og det maskingevær skal væk, så operatørerne ikke sidder fast på kajen.

Operatørerne er heldigvis ikke alene. Ud af nattehimlen toner en Fennec helikopter frem. En finskytte har dem på kornet. Der er plus på target. Efter få minutters intens kamp stopper maskingeværet sin skratten for evigt. Nu er det tid til at komme over lejderen og bryde ind på selve platformen.
Fra rum til rum

Maersk Interceptor er en kæmpe platform, der er bygget til at bore efter olie i hårdt vejr. Den kan huse 150 mand med arbejdssteder, indkvartering, spisning og toiletfaciliteter i flere etager, så afsøgningen og rensningen er en kæmpe opgave. De kæmper fra rum til rum og pacificerer ”oprørerne” en efter en.

”Oprørslederen” er nede. Operatørerne stripser ham og slæber ham med. Det er tid til exfiltration. Nu skal de væk uden tab. Den mørklagte Chinook lander igen, og angrebsholdet forsvinder ud i natten. Målet er inde. Der var plus på target.FAKTA OM ØVELSE NIGHT HAWK 2021

Antallet af udenlandske deltagere tæller 2500 soldater fra 13 nationer placeret på Flyvestation Ålborg og Flådestation Frederikshavn. De mange nationer deltager i øvelsen med alt fra konventionelle styrker, specialoperationsstyrker, fly, helikoptere, skibe og RHIB (hurtigtgående gummibåde). Det danske forsvar deltager med enheder fra Specialoperationskommandoen, Søværnet, Hæren, Flyvevåbnet og Hjemmeværnet.​

(Kilde: Forsvaret / SOKOM) LÆS OGSÅ: 
SSR: Til lands, til vands og i luften - og i Jylland 
Læs mere om SSR: Læs mere om SSR Uddannelsesdeling (ØST og VEST):
https://www.hjv.dk/oe/HVKSSR/Sider/SSR-Uddannelsesdeling.aspx

Kontakt SSR: telefon 70 22 65 04 - info@ssr.dk - www.ssr.dkHvis du vil vide mere

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring