Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Dagbog fra 10 dage i Nymindegab på Sygehjælperkursus

Jakob Lyskjær fra Hjemmeværnskompagni Fyn fortæller her i udførlig og reflektiv dagbog om at være på Sygehjælperkursus og på Hjemmeværnsskolen i Nymindegab.

06-10-2023

​​Tekst & foto: Jakob Lyskjær, HVKFYN

Dag 1: Ankomst og introduktion (fredag)

Kære dagbog,

I dag markerede begyndelsen på en utrolig rejse. Sammen med 12 andre frivillige hjemmeværnssoldater ankom jeg til Nymindegab til et 10-dages sygehjælperkursus. Dagen startede med introduktioner og en oversigt over vores IFAK. Det er svært at tro, at vi om bare 10 dage vil være uddannede sygehjælpere, der er i stand til at redde liv. Spændingen og forventningen er til at tage og føle på.

Da vi lærte hinanden at kende, var det tydeligt, at vi kom fra forskellige baggrunde. Nogle havde erfaring fra militæret, mens andre var helt nye i denne verden. Men vi havde alle et fælles mål: at blive dygtige sygehjælpere, der kunne gøre en forskel i kritiske situationer.

 

Dag 2: Fysiske tests og nødtransport (lørdag)

Hej dagbog,

I dag var fysisk krævende. Vi blev udsat for strenge tests for at måle vores fysiske kondition og udholdenhed. Det er tydeligt, at dette kursus ikke kun handler om boglig læring; vi er også nødt til at være i fysisk topform. Vi lærte også, hvordan man transporterer nødstedte personer effektivt, hvilket omfattede greb til håndtering af patienter under transporten. Det er utroligt, hvor hurtigt vi dykker ned i de praktiske færdigheder.

På trods af de fysiske udfordringer er der en følelse af kammeratskab, der udvikler sig blandt os. Vi presser hinanden til at udmærke os, velvidende at teamwork vil være afgørende i vores fremtidige roller som sygehjælpere.

 

Dag 3 til 5: Kritiske blødninger, luftvejsproblemer og meget mere (søndag til tirsdag)

Kære dagbog,

De sidste par dage har været en hvirvelvind af information. Vi har gennemgået kritiske blødninger, luftvejsproblemer, anatomi, kredsløb, eksponeringsproblemer, generelle sygdomme og endda, hvordan man håndterer triagesituationer, forfrysninger og forbrændinger. Det har været udfordrende, men jeg er begyndt at forstå vigtigheden af alle de færdigheder, vi lærer.

En ting, der slog mig i løbet af disse dage, var vores instruktørers dedikation. De har et væld af viden og erfaring, og de brænder for at give den videre til os. De understreger vigtigheden af at bevare roen under pres, og det er en lektie, der synker ind, efterhånden som vi øver os på forskellige scenarier.

 

Dag 6: Skriftlig test og praktisk træning (onsdag)

Hej dagbog,

I dag var en smule nervepirrende. Vi havde vores skriftlige test, "Stop-testen", for at måle vores viden. Heldigvis tror jeg, at jeg klarede det okay. Bagefter dykkede vi ned i den praktiske sygehjælper træning. Det er her, tingene bliver virkelige, og jeg kan se den praktiske anvendelse af det, vi har lært.​

Vi øvede os på dukker samt hinanden, og det er både udfordrende og spændende at se vores færdigheder blive bedre dag for dag. Jeg sætter også pris på, at træningen bliver mere scenariebaseret og forbereder os på nødsituationer i det virkelige liv.

 

Dag 7 og 8: Intensiv træning (torsdag og fredag)

Kære dagbog,

Disse to dage var spækket med praktisk scenarie træning. Vi tacklede en bred vifte af scenarier, fra basale skader til utroligt komplekse situationer. En mindeværdig oplevelse var at behandle en patient i et køretøj i bevægelse. Det var udfordrende, men utroligt givende. Vi øvede os også i at redde personer fra sammenstyrtede bygninger, hvilket var meget intenst.

Disse scenarier forstærkede vigtigheden af kommunikation og teamwork. Vi har lært at stole på hinanden og vide, at vores handlinger kan betyde forskellen mellem liv og død i en nødsituation.

 

Dag 9: Forberedelse til eksamen (lørdag)

Hej dagbog,

Med eksamen lige om hjørnet handlede dagen i dag om at finjustere vores færdigheder og viden. Vi har brugt dagen på at repetere og øve os, så vi er helt klar til den endelige test. Der er en blanding af spænding og nervøsitet i luften.

Det er utroligt, hvor meget vi er vokset på bare halvanden uge. Fra grundlæggende førstehjælp til håndtering af komplekse situationer er vi kommet langt. Forandringen er stor, ikke bare i vores færdigheder, men også i vores selvtillid.

 

Dag 10: Eksamensdag (søndag)

Kære dagbog,

I dag var den store dag - eksamensdagen. Al træningen, de lange timer og dedikationen blev sat på prøve. Det var udfordrende, men jeg følte mig sikker på mine evner takket være den utrolige træning, vi havde fået. Den lettelse og stolthed, der skyllede ind over mig efter at have gennemført eksamen, var ubeskrivelig.

På bare 10 dage er jeg gået fra at være en uerfaren frivillig soldat til at være en uddannet sygehjælper. Det har været en intens oplevelse, og jeg kan ikke vente med at bruge disse nyvundne færdigheder. Rejsen har været hård, men jeg går derfra med en nyfunden følelse af formål og en forpligtelse til at have en positiv indflydelse på verden.


Når jeg reflekterer over disse 10 dage, er jeg taknemmelig for muligheden for at lære og vokse sammen med mine medkursister. Sammen er vi blevet et team af dedikerede sygehjælpere, der er klar til at reagere på nødsituationer og redde liv. Vores rejse startede måske med usikkerhed, men den slutter med selvtillid og en fælles mission om at gøre en forskel i vores samfund og udenfor.


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring