Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Hvilken del af ”vov” forstod du ikke, far? Kom med Hjemmeværnets hunde på kursus i Nymindegab

I weekenden var over 20 hunde og deres ejere samlet i Nymindegab til 2. del af hundeførerfunktionskurset. Især hundepsykologi er en vigtig del af kurset på hundenes vej til at gøre tjeneste i Hjemmeværnet.

08-09-2020

Af Palle Christiansen, Hjemmeværnsskolens skribentpulje 

Det siges, at hundeførere er et særligt folkefærd - og der skal såmænd nok være noget om snakken. Hundetjenesten er en livsstil.

For at blive hundefører i Hjemmeværnet er valget af hund begrænset til følgende racer: Schäfer, Rottweiler, Riesenschnautzer, Dobermann, Airedale Terrier, Boxer, Labrador Retriever, Golden Retriever, Hovawart eller en race, der matcher disse. Efter en godkendelse fra det lokale distrikt, som egnet til tjeneste, skal fører og hund på Hundeførerfunktionskursus inden mønstring for at indgå i operativ tjeneste. Godkendelsen følger den specifikke hund og skal derfor erhverves på ny ved hundeskift.

Hundekurser er noget helt specielt, fordi der ikke kun er mennesker at tage hensyn til: ”Der skal være fut i fejemøget lige fra starten - og det skal være sjovt, ellers bliver hundene både sløve, dumme og trælse. Jeg lægger stor vægt på, at hundearbejdet skal foregå ude i terrænet, og ikke kun med en hel masse ”tavlesnak” indendørs. Det giver også ekstra mening i disse corona-tider”, fortæller Ole Rudolf Larsen fra Politikompagni Vendsyssel, der er kursusleder.

 

 

Hundepsykologi er en vigtig faktor for en hundefører
Hundepsykologi er en stor del af kurset, da det er en vigtig faktor i at være hundefører – bl.a. fortæller Ole fredag aften, da han underviser i hundepsykologi: ”En hundefører skal kunne kommunikere sit budskab videre til sin hund - f.eks. ved at udnytte hundens psyke og medfødte instinkter og hans øvrige kendskab til den ved at aflæse dens kropssprog og prøve at forstå, hvilke tanker der befinder sig i hovedet på hunden - som vist nok er et helt billedlotteri af brikker”.

De typiske fejl, som en hundefører begår, er sprogforvirring - en hel masse palaver, der forvirrer hunden. ”Kom så her og sæt dig på plads hos far!” Nej, her skal man bruge den korte kommando: ”PLADS!”. Hundeføreren må heller aldrig vise utålmodighed, skræmme hunden til at lystre eller belønne en forkert adfærd. Træningen skal være afvekslende og i et roligt tempo - og der skal sættes grænser, som hunden ikke er i tvivl om, lærer Ole sine kursister denne fredag aften.

 

En lørdag i terrænet
Lørdagen står på mange udendørsaktiviteter, hvor instruktørerne og deres hjælpere kører sportræning, observation og rundering efter figuranter i plantagen inddelt i 3 hold med 6-7 hundeførere på hvert hold - og der blev gået til sagen med stor energi.

”Hundene er en patruljes fremskudte øjne og ører. De er unikke til at opspore fremmede folk længe før, at de menneskelige sanser aktiveres. Det kan spare soldater på bevogtning, og hunde hades af fremmede specialstyrker. Derfor er det en skam, at vores hundefører og deres hunde ikke bruges meget mere – også ved øvelsesaktiviteter”, lyder en opfordring fra Majbritt, der er instruktør ved hundeførerfunktionskurset og har 20 års erfaring som hundefører.

 


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring