Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Hvidsten Kro

Topbanner

Hvidsten Kro

Efter Lundby kørte vi hjemefter.
Vi stoppede ved Hvidsten Kro, hvor vi havde bestilt frokost.

Hvidsten Kro blev bygget i 1634 ved den gamle Mariagerlandevej - i kirkebyen Hald. Da man senere rettede vejføringen ud, så den nye vej kom til at passere Hvidsten, flyttede kroen med.

Dengang som nu serveres danske egnsretter på kroen.
Specialiteten er "recepten", der består af spegesild, flæskeæggekage serveret på pande. Kogt kød med årstidens grøntsager, flæskesteg og hjemmelavet medister med rødkål, sovs og kartofler og koldt bord med hjemmelavet pålæg og ost.
Det er forrige århundredes kropar Marius og Gudrun Fiil, der har præget kroen, hvor Marius blev født i 1893. Gudrun med sin "recept" og Marius med sine opkøb af gamle ting og sager, som udstilles i de mange bygninger, som omgiver den oprindelige kro.
I 1930 var kroens beboere familien Fiil, med Marius Fiil's 72-årige far med krohold som erhverv og fem børn samt en tjenestekarl, en tjenestepige og en bestyrer.
Kroen var i et års tid under 2. verdenskrig hjemsted for kroejer Marius Fiils Hvidstengruppe, indtil gruppen med adskillige medlemmer af familien Fiil blev arresteret af Gestapo.
Fiil-familien holdt 100 års jubilæum i 1984. Gudrun døde i 1972, men kroen føres videre i hendes ånd og drives i dag af Christina og Søren Fiil.
Vi   fik selvfølgelig også Sild, fiskefilet,  deres berømte æggekage, frikadelle og ost.

 Det smagte rigtigt godt, især i de historiske omgivelser. 

 

Derfra kørte vi mod Glostrup hvor vi var ved 17-tiden.

Det var alt i alt en spændende og meget inspireret tur.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring