Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Soldater ved Adgangskontrolposten
​Soldater ved Adgangskontrolposten

NS17: Forsvar med uhyggelig realisme

Situationen i det dansk/lettiske ansvarsområde ændrede sig drastisk fredag – fra fred og ro til angreb på kontrolposten over bilbomber til et fuldt, frontalt angreb og tilbagegang under kamp.

05-08-2017
Fotos: Hélène Mogensen de Monleon
​Der var stille og roligt ved adgangskontrolposten til landsbyen, indkommende køretøjer blev rutinemæssigt stoppet og kontrolleret og alt åndede fred og ro.

Et par mistænkelige enkeltpersoner forsøgte at snyde sig gennem kontrollen, men blev enten afvist eller tilbageholdt.
Pludselig skete det…
En bilbombe eksploderede midt i adgangskontrolposten med ødelæggelser og tilskadekomst til følge.
De sårede blev nødbehandlet på stedet, og blev herefter evakueret til førstehjælpspladsen for yderligere behandling..

Det lyder voldsomt, og er da heldigvis også kun en del af øvelsen Northern Strike – men realismen i scenariet er nærmest skræmmende.

Soldaterne blev stresset, gruppeførere og delingsførere måtte lynhurtigt ændre i deres planer, når de skulle undvære både de sårede soldater og de to, der skulle til at evakuere hver af de sårede i sikkerhed.


En soldat holder vagt

Netop som man troede, at der var faldet ro på tingene, blev de dansk/lettiske stillinger udsat for et fuldt frontalt angreb af en sådan voldsomhed, at de blev nødt til at trække sig tilbage til deres alternative forsvarsstillinger, tættere på landsbyen.

Chefen for det dansk/lettiske bidrag ved øvelsen, Major Lars Eluf Pedersen, beskriver scenariet som værende så tæt på virkeligheden som muligt:
”Det har virkelig været lærerigt at have muligheden for at koordinere et fuldt kompagni i forsvarsstilling.
Det har vist vigtigheden af, at alle førerne sikrer samme opfattelse af situationen – at de får et fælles sprog” siger han, og supplerer: ”Tilbagetrækningen i forbindelse med det afsluttende angreb var udfordrende – men folkene klarede det flot. Vi har fundet nogle læringspunkter, der skal arbejdes videre med, men det er jo netop meningen med at lave øvelser”

Det er en glad og stolt chef, der roser sine soldater: ”De har været så meget på, at de har haft svært ved at finde ud af, hvor lang tid der er gået. Men de har klaret det flot. De er trætte nu – men på den gode måde”, slutter Major Lars Eluf Pedersen.


Klar til kamp


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring