Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Carsten Meldgaard har gennemført Merinehjemmeværnets længste uddannelse. Og de har stort brug for ham i Esbjerg.

Ny fartøjsfører: Nu skal jeg ud og nyde at være færdig med uddannelsen

Der venter nye oplevelser og nyt ansvar for Carsten Meldgaard på 33 år. Han blev lørdag autoriseret som fartøjsfører i Marinehjemmeværnet og er nu klar til at tage ansvaret for skib og besætning i Marinehjemmeværnet Esbjerg.

15-09-2022


Af Heidi Skjødsholm Dueholm

Lørdag var en festdag i Hjemmeværnsflotille 131 Esbjerg, hvor fem års slid blev forløst i en flot præstation fra Carsten Meldgaard til hans autorisationssejlads som fartøjsfører om bord på flotillens fartøj MHV 904 LYØ. Carsten Meldgaard kan nu kalde sig fartøjsfører i Marinehjemmeværnet. 

Carsten førte under autorisationen besætningen sikkert og overbevisende gennem dagen og de forskellige prøvelser, som Martin Stenvang fra Marinehjemmeværnets stab havde planlagt. Blandt andet skulle han lede skib og besætning gennem en eftersøgning af tilskadekomne på skibet, en skydning til søs samt blindsejlads hvor, vinduerne i styrehuset blev tildækket, og der kun blev sejlet efter radar og elektronisk søkort. Dagen blev afsluttet med fejring af Carsten i messen ombord på LYØ. 


Briefing inden skydning under autorisationssejladsen. Som fartøjsfører er man ansvarlig for sikkerheden under skydningen til søs.

Med denne autorisation påtager Carsten sig ny ansvaret for et Marinehjemmeværnsfartøj til 25 mio kr. og dets besætning på 8 – 12 personer. Og bag ved Carsten står en besætning, som har fuld tillid til, at han fylder rollen ud som fartøjsfører, og de ser frem til de fremtidige sejladser med ham.

Med en ekstra fartøjsfører i flotillen bliver det nu nemmere at få enderne til at nå sammen og få løst de mange kommende opgaver i flotillen, som bl.a. inkluderer Host Nation Support (HNS)-opgaverne, hvor udenlandske militærtransporter anløber Esbjerg Havn.

Ansvar når det gælder

Når Søværnet alarmerer Marinehjemmeværnet, fordi der er observeret en nødraket, fordi nogen er savnet til søs, eller fordi der er udslip af olie på havet, så skal der altid en fartøjsfører af sted som chef for det fartøj fra Marinehjemmeværnet, der bliver sendt ud på opgaven. 

Det er fartøjsførerne, der tager beslutningerne, når bølgerne er høje, og en havareret lystsejler med knækket mast skvulper faretruende rundt og skal have hjælp. 

Som fartøjsfører skal man kunne vurdere hele situationen; vejret, søen, faren, materiellets muligheder og begrænsninger og ikke mindst sikkerheden for mandskabet – og man skal kunne tage en beslutning og føre den ud i livet.

Marinehjemmeværnets længste uddannelse

Fartøjsføreruddannelsen er den længste uddannelse, man kan tage i Hjemmeværnet, og hele uddannelse gennemføres i fritiden. Det er en uddannelse, som samlet kræver over 1.000 timer inklusive træningen mellem kurserne, som består af den navigatoriske uddannelse og en førings-/ledelsesuddannelse.

Carsten har til trods for Corona nedlukningen, som ramte Marinehjemmeværnet på både sejladser såvel som uddannelser, gennemført uddannelsen til fartøjsfører på ca. fem år.

- “Det har krævet meget af min tid gennem årene, men det har også være en prioritet for mig at stå her i dag. Det har betydet mange timer væk fra hjemmet, men jeg har haft en fantastisk hustru, som har støttet mig igennem alle årene. Nu skal jeg ud og nyde at være færdig med uddannelsen og gøre mine egne erfaringer med at være fartøjsfører”, fortæller Carsten.

Fakta

Marinehjemmeværnet uddanner selv sine fartøjsførere på Marinehjemmeværnets skole på Slipshavn ved Nyborg. Undervejs i uddannelsen får de kommende fartøjsfører bl.a. ’Duelighedstegn for fritidssejlere’ og en ’Yachtskipper af 3. grad’. 

Se en beskrivelse af hele uddannelsen her 

Marinehjemmeværnets 30 fartøjer og deres frivillige besætninger løser hovedsageligt opgaver for Søværnet i form af:

● Farvandsovervågning (Minimum to fartøjer 45 weekender om året)

● Eftersøgning og redning (1 times varsel, 24/7 året rundt)

● Havmiljøopgaver (1 times varsel, 24/7 året rundt)

● Host Nation Support​

Herudover ydes der også støtte til Politi og Toldstyrelsen ved deres patruljer til søs.


Klargøring til sejlads med gummibåd under autorisationssejladsen

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring