Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Det er syvende gang, at SSR deltog i Night Hawk. Fotograf: Lars Borresen Fabrin
​Kampsvømmere fra SSR indsat: Det er syvende gang, at SSR deltog i Night Hawk. Fotograf: Lars Borresen Fabrin

 SSR i aktion på Night Hawk - Tema: Støtte til Forsvaret.

[HJK] SSR var igen med på øvelse Night Hawk. Her støttede SSR specialoperationsstyrkerne ved at løse sin kerneopgave: indhentning af information i fjendtligt område.

14-12-2016
Hjemmevænsmagasinet, december 2016 - ​Hjemmeværnskommandoen.
Af Anders Birch Breuning

 
En nat under Night Hawk mellem klokken tre og fire glider en patrulje fra Hjemmeværnets Særlig Støtte og Rekognosceringskompagni (SSR) i vandet fra en RHIB – en hurtiggående gummibåd. Iført tørdragt og kampvest og med skudklare våben svømmer patruljen ind mod kysten så stille og diskret som muligt. I sikkerhed på kysten aflægges tørdragten, og der hankes op i rygsækken. Med rygsække, udrustning og våben på cirka 70 kilo bevæger patruljen sig mod målet. Da den når målet, lægger den sig i skjul og begynder at observere og rapporterer al information, som kan være relevant ved et angreb, til specialstyrkernes hovedkvarter. Hvor kan man bevæge sig uset ind på målet, hvor højt sidder vinduerne, er der lys om natten, hvor er der bevæbnede vagter?

 
Testet i kerneopgaven
Missionen var bare en af de specielle rekognosceringsopgaver, som SSR løste under Night Hawk 2016.

 
 - ”Min patrulje indgik i Special Operations Maritime Task Group (Øvelsens maritime styrke, red.), hvor vi var en kapacitet, som specialtropperne kunne trække på til informationsindhentning,” forklarer Peter fra Aalborg, der var patruljefører på missionen beskrevet ovenfor.

 
 - ”Vi lå i skjul i flere dage og observerede, indtil objektet blev angrebet af specialoperationsstyrkerne,” uddyber han. Med på indsatsen var også patruljens finskytte, så patruljen kunne støtte specialtropperne ved angrebet, samt andet udstyr til at agere blocking force og forhindre fjendtlige forstærkninger under specialstyrkernes angreb. Men den primære opgave var at forblive komplet skjult for fjenden og sende information tilbage. 

 
 - ”Det er hårdt. Oppakningen er tung, og man ligger stille i flere dage i oktoberregnen. Man er på vagtturnus hele tiden, og man er træt, når man kommer tilbage. Men informationen, vi indsamler, har stor betydning for angrebet. Vi blev testet i det, vi træner til, og vores produkt blev brugt. Da målet blev angrebet, var det godt at se, at vores observationer blev anvendt,” siger Peter.

 

 
Unik mulighed for udvikling
SSR har deltaget på Night Hawk de sidste syv gange, og hver gang giver det god mulighed for kompetenceudvikling. 

 
- ”Vi havde igen SSR med som øvelsestager i den maritime specialoperationsstyrke. De indgik i forskellige funktioner sammen med Frømandskorpset, som de har trænet sammen med i en del år. Det giver en unik mulighed for, at vi fortsat kan udvikle SSR's kompetencer sammen med skarpe specialoperationsstyrker,” siger chefen for Specialoperationskommandoen, generalmajor Jørgen Høll.

 

 
Hjemmeværnskommandoen: Hvad er SSR? 
SSR (Særlig Støtte og Rekognosceringskompagni) er Hjemmeværnets nationale specialstyrke, som bl.a. støtter Forsvarets specialoperationsstyrker med stabspersonel og patruljer til indhentning af informationer under vanskelige taktiske forhold. Enheden består af frivillige fra Hjemmeværnet, der er særligt udvalgt og uddannet. Både optagelsesforløbet og den videre uddannelse stiller store krav til den enkelte soldat. 

Læs mere om SSR på www.hjv.dk/oe/HVKSSR 

 
Denne artikel er bragt først gang af Hjemmeværnskommandoen i Hjemmeværnsmagasinet, december 2016 (PDF)

 
----

 
Læs mere om Øvelse Night Hawk her:

 
Øvelse Night Hawk 2016: SSR støtter specialoperationsstyrker
SSR deltager endnu en gang som SOF Enabler til støtte for danske og udenlandske specialoperationsstyrker på øvelse Night Hawk. I lighed med 2014 indgår SSR som en del af en Special Operations Maritime Task Group (SOMTG). Læs artikel​

 

Fakta

TEMA: STØTTE TIL FORSVARET Det er syvende gang, at SSR deltog i Night Hawk. Øvelsen er en god mulighed for at udvikle patruljernes kompetencer. Fotograf: Lars Borresen Fabrin

Hvis du vil vide mere

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring