Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

DANISH RESPONSE 2010

”Engagementet, de frivillige bringer ind, og synergien ved at koble enhederne sammen er helt uvurderlig” siger Lasse, Chef for indsatsafdelingen i Frømandskorpset, om samarbejdet med SSR.

29-03-2010
Søværnets Operative Kommando.

Tekst og foto af Per Andreasen, SOK Presse.


Det bakkede landskab er klædt i et tykt lag sne, og vinden går gennem marv og snecamouflage. Det minder om vilkårene i Norge, men for Frømandskorpset (FKP) foregår årets NATO-øvelse, Danish Response, på Sjælsmark Kaserne ved Hørsholm. Egentlig skulle FKP være indkvarteret i en hangar i Nordnorge, så selvom kasernen har set bedre tider, er det ren luksus for FKP at kunne bruge den som base under øvelsen.

I stedet for telte og feltrationer, har frømændene opvarmede lokaler og et cafeteria. Dette var dog ikke motivationen for at blive hjemme. I alt skulle FKP have sendt 77 mand og betragtelige mængder materiel til Norge. En udgiftspost, som alene ville optage 40 % af øvelsesbudgettet. ”Det ville vi simpelthen ikke ofre, for med vores stabsprocesser er det fuldstændigt ligegyldigt om vi var i Norge, Danmark eller på Månen,” siger Lasse, chef for indsatsafdelingen i FKP.


Problemer i Helgaland

I år skulle styrkerne forsøge at dæmme op for det fiktive land Eastland’s invasion af det lige så fiktive land Helgaland. For FKP lå det lige for at oprette Sjælland som det tredje fiktive land, Daneland. Her fremstillede en mindre gruppe etniske eastlandere, med tilknytning til terrorcellen Eastland Tigers (ETG), bl.a. bomber til brug i invasionen af Helgaland.

I de to uger, øvelsen varede, blev den lokale del af ETG derfor nøje overvåget af FKP. En deling frømænd brugte mange timer på overvågning i sneen ved et af gruppernes samlingssteder. Da flere kendte medlemmer af ETG var identificerede, blev endnu et hold sendt ud for at tilbageholde medlemmerne.

Under denne del af øvelsen bød militærpolitiet ind med deres ekspertise i at sikre beviser og undesøge de våben og dokumenter, man fandt på de tilbageholdte. Oplysningerne fra den efterfølgende efterforskning førte til nye opgaver i øvelsen.


Samarbejde i højsædet

Når FKP øver deres specialoperationsstyrke, deltager frømændene og de frivillige hjemmeværnsfolk (SSR) også i øvelserne. Det sikre et solidt fundament for FKP’s indsats. Under Danish Response har arbejdet med efterretninger været i højsædet. Dermed er den altafgørende kommunikation og samarbejdet mellem FKP’s enheder og støtteelementet fra Hjemmeværnet (SSR) for alvor blevet øvet igennem. Effekten har været til at tage og føle på.

”Der er en rigtig god tone og ånd i samarbejdet. Engagementet, de frivillige bringer ind, og synergien ved at koble enhederne sammen er helt uvurderlig” siger Lasse, chef for indsatsafdelingen i FKP. 


FAKTA OM DANISH RESPONSE 2010 

Øvelse DANISH RESPONSE blev afholdt på Sjælland, i rammerne af NATO-øvelsen COLD RESPONSE 2010 i nordnorge. I alt deltog ca. 1000 soldater fra danske og internationale specialoperationsstyrker på øvelse COLD RESPONSE.

Søværnets Frømandskorps (FKP) udgør forsvarets specialoperationsstyrker sammen med Jægerkorpset.

Hjemmeværnets Særlig Støtte og Rekognoscerings- kompagni (SSR) indgik som støttelement under Frømandskorpset på øvelse DANISH RESPONSE. En samarbejdsaftale mellem Frømandskorpset, Jægerkorpset og SSR skal enheden kunne støtte forsvarets specialoperationsstyrker, også internationalt. 


Denne artikel er bragt første gang af Søværnets Operative Kommando, i magasinet "SØVÆRNET" nr. 1, 2010 


Andre artikler om Øvelse Danish Response 2010:


SSR er ikke u-både og helikopter (Feltpost, juli 2010)

.

Hjemmeværnsmagasinet 2, 2010: Skarp opgave i vinterkulden

.

Frømænd, finskytter og fastrope (Feltpost, November 2010)

.

Hvis du vil vide mere

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224