Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

SSR finskytter i sne. Foto: SSR

SSR-soldater skal certificeres efter NATO-standard

[HJK] Ny samarbejdsaftale hæver barren for Hjemmeværnets specialstyrke, SSR, og blåstempler samtidig styrkens særlige kvaliteter og operative værdi for Specialoperationskommandoen (SOKOM).

25-09-2022

​​​​​​​​​​​​Af Charlotte Baun Senholt, Hjemmeværnskommandoen.

Ny samarbejdsaftale hæver barren for Hjemmeværnets specialstyrke, SSR, og blåstempler samtidig styrkens særlige kvaliteter og operative værdi for Specialoperationskommandoen. Med aftalen i ryggen skal SSR-soldaterne uddannes, så de på sigt kan leve op til NATO-standard. 


Der er meget at glæde sig over med den nye samarbejdsaftale, som Hjemmeværnskommandoen og Specialoperationskommandoen (SOKOM) har indgået om Hjemmeværnets Særlig Støtte og Rekognosceringskompagni, i daglig tale også kaldet SSR.


For ikke alene konfirmerer og blåstempler aftalen SSR’s store operative værdi og relevans for de danske specialstyrker, Jægerkorpset og Frømandskorpset. Den hæver også barren for SSR-soldaterne, der med aftalen skal uddannes hen imod et skarpere militært niveau, så de kan blive certificeret efter kravene i NATO SOF Level 1 inden for SSR-speciale. I praksis betyder det, at SSR-soldaterne skal leve op til en række særlig høje krav.

”Denne aftale understreger SSR’s værdi og viser, at vi kan være meget ambitiøse med frivillige soldater, der udvælges nøje og træner intensivt. Målet er en specialuddannet enhed i Hjemmeværnet, der har nogle helt særlige kompetencer i forhold til for eksempel at indhente informationer under vanskelige og udfordrende forhold. Det vil øge den operative relevans af SSR og styrke mulighederne for, at Hjemmeværnet kan støtte Forsvaret, herunder særligt SOKOM. Så jeg hilser den nye aftale velkommen,” siger chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly.

Tilfreds kompagnichef
Kompagnichef for SSR major Morten Rask er da også en tilfreds mand. 
”Den nye aftale er simpelthen super skarp og sætter en klar retning for SSR. Men den vidner også om, at vi faktisk har en operativ arbejdsgiver, SOKOM, der efterspørger lige netop SSR-kapaciteter. Nu kender vi kravene og målene, vi skal nå gennem vores uddannelse og øvelser, således at vi kan arbejde hen imod at blive certificeret i forhold til kravene til NATO SOF Level 1. 

Det kommer ikke bare til  at løfte SSR’s niveau, men vil også yderligere styrke Hjemmeværnets militære profil,” fastslår Morten Rask. Certificeringen af SSR ligger et par år ude i fremtiden, påpeger Morten Rask. ”Men nu er kursen sat, og vi er klar til at trække i arbejdstøjet,” siger han.
Mindst lige så vigtigt er, at SSR med aftalen vil blive inkorporeret i SOKOM’s fremadrettede operative planlægning og indgå som en del af deres værktøjskasse. 

”Vi ser frem til at blive medinddraget i SOKOM’s øvelses- og uddannelsesplanlægning og det endnu tættere samarbejde, som aftalen lægger op til. Det er et vigtigt skridt for SSR og for Hjemmeværnet,” siger Morten Rask. 

***
Denne artikel er offentliggjort første gang i magasinet HJEMMEVÆRNET, September 2022, udgivet Hjemmeværnskommandoen. 


Læs mere om SSR og støtten til Forsvarets Specialoperationsstyrker:

 - SOKOM-Night-Hawk-2021-plus-paa-target 

 - SOKOM-NightHawk-gensidigt-udbytte 

 - HJK: SSR-og-Froemandskorpset-traener-specialenhed-Mali 

 - HJK: SSR, Til lands, til vands og i luften - og i Jylland ​​

Denne artikel er offentliggjort første gang i magasinet HJEMMEVÆRNET, September 2022, udgivet Hjemmeværnskommandoen. 


Søg optagelse i SSR nu ! - 

SSR Optagelseskursus 2023​  

- Forberedelse af nye aspiranter i SSR Uddannelsesdeling (Øst og Vest)  


Hvis du vil vide mere

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring