Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Gruppearbejde under stabsøvelsen.

Kom med nuværende og kommende informationsofficerer på skolebænken

Peder Frits Nielsen tager dig bag kulissen under Informationsofficerskursus på Antvorskov kaserne ved Slagelse.

05-12-2022

​Tekst og foto: Peder Frits Nielsen, Ledende Informationsofficer ved Hærhjemmeværnsdistrikt Syd- og Sønderjylland

Det er ikke "bare lige" at bestride funktionen som Informationsofficer. Opgaverne er mange, vidt forgrenede, og der kræves indsigt og overblik.

Det mærkede 14 dygtige og velmotiverede kursister på Informationsofficerskursus på egen krop, da de deltog på kurset i perioden fra 24.-27. NOV 2022.

Som informationsofficer (IOF) skal man have mange "kasketter" på i sit arbejde.
Den mest velkendte er nok kasketten som vejleder, mentor og facilitator for underafdelingernes chefer og rekrutteringsspecialister samt at støtte distrikts- og myndighedschefen på rekrutterings- og kommunikationsområdet. Der er dog også en anden kasket, og det er funktionen som S9 (Information og Rekruttering) ved distriktets/myndighedens frivillige stab, hvor man bl.a. støtter stabens arbejde med at analysere mediebilledet i området og kommer med forslag til informations- og rekrutteringsmæssige tiltag ifm. løsning af opgaver.

Alt dette og meget mere fik kursisterne på Informationsofficerskursus lov at opleve og arbejde med på Antvorskov kaserne ved Slagelse, hvor kurset blev afholdt.

Kurset er en blanding af teori og praktik. Kursisterne får indlæg vedrørende kommunikation, pressehåndtering, rekruttering og planlægning og gennemførelse af større informationsaktiviteter. Derudover byder kurset også på en instruktiv stabsøvelse, hvor kursisterne i grupper arbejder med IOF'ens opgaver i S9/Den Frivillige Stab på baggrund af en case, hvor rigtig mange kompetencer og input kommer i spil.


Der bliver arbejdet på stabsøvelsen til sent ud på aftenen.

På kurset arbejder kursister fra de forskellige værn sammen i grupperne for på den måde at udvide kendskabet og fremme samarbejdet mellem de forskellige værnsgrene.

Christina Van Elzelingen fra Den Frivillige Stab i Marinehjemmeværnet deltog på kurset for at styrke sin funktion som Informationsofficer.

"Jeg skal bruge kurset til at fyldestgøre min funktion som Informationsofficer i Den Frivillig Stab", fortæller hun. "Det er simpelthen en del af min karrierevej til at blive fuldt uddannet IOF. Jeg har for nylig været på Informationskursus, og IOF-kurset er en overbygning på det. Her er vi også involveret i stabsarbejde".


Christina Van Elzelingen under gruppearbejde.


Christina Van Elzelingen under øvelsen i pressekontakt.

Christinas kollega, Michael Kallmayer fra Hjemmeværnsdistrikt Midt- & Vestjylland (HDMVJ) er helt enig: "Jeg skal bruge IOF-kurset til at kunne varetage min funktion som elementleder for hvervning og rekruttering ved distriktet", fortæller han.


Michael Kallmayer

Både Christina og Michael har især været begejstrede for den del af kurset, der handler om stabsarbejdet. "De fleste af os kan godt beherske de daglige og mere almindelige opgaver i vores funktion", siger Michael, og fortsætter "Men det har virkelig været spændende at få indblik i og arbejde med stabsdelen og metodikkerne, som vi vil komme til at bruge i forbindelse med øvelser og indsættelser".

Christina samtykker og tilføjer: "Det er fedt at gå ind i stabsarbejdet – noget mere konkret IOF-materiale. Det er helt klart noget, jeg kommer til at bruge i mit virke som IOF".

Hvad siger de to Informationsofficerer så til at arbejde sammen med kolleger fra andre værnsgrene på kurset?

"Det er ekstremt fedt at få et fællesskab med kammerater fra de andre værn", smiler Christina og tilføjer "Sådan er det heldigvis også på andre kurser. Man får skabt kontakter, som man kan bruge videre i sin karriere, og vi får en unik mulighed for at få indblik i hinandens hverdag og opgaver, som alle burde have glæden af at få – det er jo VORES hjemmeværn".

Michael tilføjer: "Jeg er enig i, at det har været rigtig godt at arbejde sammen på tværs af værnsgrene og lære af hinanden. Vi har været to frivillige og en fastansat med fra HDMVJ, og nu glæder jeg mig til at komme hjem og få sat gang i mere praktik omkring vores stabsarbejde, og vi kan støtte hinanden i processen".

Det skal ikke være en hemmelighed, at man ikke kommer sovende til funktionen som Informationsofficer. Kurset her giver god viden og nye værktøjer til at kunne bestride funktionen på bedste vis.

Informationsofficerskursus afvikles p.t. en gang årligt. Næste gang er i efteråret 2023.


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring