Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Fokus på militære færdigheder og dyst om den gyldne vikingehjelm

Taktisk sanitet, minesøgning, enkeltmandsskydning og masser af andre stationer. Del-tagerne ved årets ”Viking Warrior Challenge” på Halk skydeterræn ved Haderslev blev udfordret på deres militære færdigheder og fik en god og spændende dag.

01-09-2017

”Viking Warrior Challenge” – det lyder vildt og voldsomt, men det er det nu ikke..
Det er navnet på den uddannelsesdag/militærkonkurrence som Hjemmeværnskompagni Haderslev Syd afviklede for 3. gang, den 26. august.

En dag, hvor deltagende soldater i 6-mandsgrupper får trænet og udviklet deres basale militære kunnen på mange forskellige stationer med forskelligt, relevant indhold.

Spændende og udfordrende stationer

Det var en bred og spændende vifte af stationer der mødte de deltagende hjemmeværnssoldater, der kom fra det meste af Hjemmeværnsdistrikt Syd- og Sønderjylland, plus et enkelt tysk mandskab fra Landeskommando Schleswig-Holstein.

Dygtige instruktører og figuranter fra Stabskompagniets Sanitetsdeling havde forberedt en spændende og udfordrende bane, hvor der blev arbejdet med taktisk sanitet.
Her arbejdede grupperne sammen to og to, så én gruppe kunne koncentrere sig om at bringe sårede i sikkerhed, behandle dem og transportere dem væk mens den anden gruppe sikrede og bekæmpede fjenden.

På skydebanen i Vesterskoven ved Haderslev, kom soldaterne igennem en enkeltmandsskydning, hvor skytten bevægede sig igennem en bane og prøvede nærkampsskydning og skydning under bevægelse. Rigtig udfordrende og spændende – og noget deltagerne roste i høje toner.

Derudover var der stationer med signaltjeneste, afstandsbedømmelse, håndgranatkast (atrapper), knob og knuder og kort og kompas.
Sidstnævnte blev brugt praktisk idet deltagerne skulle dirigere chaufføren i den køretøj, der skulle bringe dem fra øvelsesterrænet til skydebanen.

Der var ligeledes skriftlige prøver undervejs: 3 Multiple-Choice opgaver omkring førstehjælp, NATO-forkortelser samt fly- og panserkending.

Gennem kompagniets gode forbindelser med tyske enheder fra Bundeswehr og de tyske reservister var det lykkedes at overtale 3 EOR-soldater fra Unteroffiziersschule i Heide til at komme til Halk og lave en bane med minesøgning.
Her skulle soldaterne gå gennem et område og afsøge det for miner mv., ligesom sprængmidlerne skulle identificeres og kortlægges.
For at gøre banen endnu mere realistisk, var der også udlagt miner, der ved udløsning udsendte en sky af talkum, så soldaterne med egne øjne kunne se hvilke ødelæggelser sådan en djævel kan forrette på en menneskekrop.

Plads til læring og gode oplevelser

Kompagnichefen for Hjemmeværnskompagni Haderslev Syd, Kaptajn Torben Schmidt er rigtig godt tilfreds med afviklingen af årets uddannelsesdag:

”Formålet med sådan en uddannelsesdag er, at vedligeholde og styrke soldaternes grundlæggende militære færdigheder, og ud fra det vi har set, samt de tilbagemeldinger vi har fået må vi sige at det er lykkedes igen i år” siger han med et smil og fortsætter:

”Vi har lagt vægt på at lave en all-round uddannelsesdag, hvor soldaterne kommer rundt på mange forskellige stationer. Det er læringen, samarbejdet i gruppen/på holdet og den gode oplevelse der er i højsædet – så pakker vi det ind i en konkurrence, men mest for sjov.
Alle deltagere skal gerne kunne tage hjem fra Viking Warrior Challenge med et smil på ansigtet, gode oplevelser i rygsækken og lysten til at komme igen næste gang.
Vi går helt klart efter at udvikle konceptet og gerne introducere endnu en eller to handlebaner på sådan en dag – og meget gerne med hjælp og støtte fra andre kompagnier så dette her bliver en fælles aktivitet.”

Og vinderen er..

Nu skal vi selvfølgelig ikke glemme det rent konkurrencemæssige: årets vindere af den gyldne vikingehjelm blev et blandet hold fra Hjemmeværnskompagni Varde og Hjemmeværnskompagni Vestegnen.

Andenpladsen gik til et lokalt hold bestående af soldater fra Hjemmeværnskompagni Haderslev Syds Infanterideling og bronzehjelmen blev taget af et hold fra Hjemmeværnskompagni Aabenraa.

"Vi ses til næste år"

Tilbagemeldingerne fra både de deltagende soldater og hjælperne har været utroligit positive. Masser af ros til de forskellige poster, og især stor begejstring for den taktiske sanitet, EOR-banen og skydningen. 

Ud fra de mange bemærkninger om "et fedt arrangement", "en dejlig dag" og "Vi glæder os allerede til næste år" kan man konkludere, at der er basis for en Viking Warrior Challenge igen i 2018.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring