Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Seniorsergent Per Krogfelt bag skrivebordet, hvor han tilbragte mange timer under øvelse Night Hawk – timer, hvor mange opgaver blev løst inden de udartede sig til problemer.

Han bandt trådene sammen

- under øvelse Night Hawk 2018.

02-10-2018

Tekst og foto: L. Larsen, Pressecenteret, Night Hawk 2018

Helikopterne fløj i natten og patruljerne blev sat ind over store dele af landet. Operationerne blev planlagt og gennemført i ly af mørket, og de 1800 deltagere var stort set aktiveret døgnet rundt. Hjemmeværnssoldaterne var godt repræsenteret i det store spil, og en af dem beskæftiget med at binde trådene sammen.

Koordinerer 400 mands indsats

I bygning 263 på Flyvestation Aalborg sidder han bag sit skrivebord i "Homeguard Cell" med fingeren på pulsen. Det er seniorsergent Per Krogfelt fra Landsdelsregion Vest.

- jeg tager mig af de godt 400 Hjemmeværnssoldater der deltager ved de enkelte momenter. Ja, jeg tager mig af dem alle, siger seniorsergenten, og fortæller videre om de ca. 50 objekter som indgår i Night Hawk 2018.

- Min tjeneste består i at koordinere og forberede nattens indsats ved objekterne og fordele Hjemmeværns personellet, hvilket for en stor del foregår i dagtimerne. Opgaverne kan også bestå i at træffe lodsejeraftaler i forbindelse med etablering af landingszoner for helikopterne, siger Krogfelt.

De kom fra nær og fjern

De mange hjemmeværnssoldater på øvelsen kom fra store dele af landet, og der deltog Hjemmeværnssoldater fra næsten alle grene af Hjemmeværnet. Nogle var med ved enkelte momenter og andre var med i hele perioden.

- De deltagende Hjemmeværnssoldater deltager for det meste som figuranter, dog er der 60 mand som deltager i bevogtning på Flyvestation Aalborg. De optræder i Hjemmeværnsuniform, hvilket figuranterne jo ikke gør, siger seniorsergenten og fortæller videre om Hjemmeværnssoldaterne der hovedsageligt kommer fra Hjemmeværnsdistrikterne Nord-, Midt- og Østjylland.

- Vi har fra Landsdelsregion Vest meldt ud til distrikterne, der herefter har hvervet personel i deres områder, siger Krogfelt - alt imens hans telefon ringer endnu engang.

En lang arbejdsdag

Øvelsen begyndte mandag 17. september og tog sin ende torsdag 27. september, men forud var gået mange timer/mange dage med forberedelser af enhver art.

- Vi indledte forberedelserne for ca. et år siden – i efteråret 2017 startede vi op, siger seniorsergenten og fortæller videre om lange dage under øvelsen.

Krogfelts tjeneste strækker sig over adskillige timer i døgnet, hvor telefonen jævnligt ringer.

- Jeg indleder dagen fra tidlig morgenstund, så jeg er klar til dagens udfordringer. Til tider bliver det midnat inden jeg går til ro, men som jeg sagde, så gennemfører jeg den meste tjeneste i dagtimerne. Men det er da nogle lange dage, og det er ikke et 0800-1600 job siger seniorsergenten, der for det meste lyder sit fornavn Per.

Det var dage med mange forskellige opgaver han løste, som f.eks. at styre tidsplanen da chefen for Hjemmeværnet, generalmajor J.H. Garly, aflagde besøg under øvelsen.

- Tiden er ved at være gået her, og der er en bil der venter derude, siger seniorsergenten og afslutter generalens besøg i pressecenteret, hvorefter han iler videre til andre opgaver på Specialoperationsøvelse Night Hawk 2018.

BLÅ BOG

Indkaldt i 1977 som værnepligtig

derefter

- infanterist

- kampvognsmand

- kommandobefalingsmand

- personeladministrationsbefalingsmand

- udsendt med DANBAT 5 i Bosnien

Overgået i 2000 Hjemmeværnet

- uddannelsesbefalingsmand

- efterretnings-/sikkerhedsofficer

Øvelse Night Hawk

- 2012

- 2014

- 2016

- 2018


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224