Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Nærkampskydning.

Kompagniet tilbage i Borris

For anden gang i år var kompagniet i Borris for at skyde i det natur dejlige område.
Denne gang var det som deltager i distriktets årlige skyttestævne.

30-10-2015

​Tekst og foto: Hans Kurt Toft Christensen.

I weekenden d. 23-25. oktober var det igen tid til at vende næsen mod Borris, for at deltage i Hjemmeværnsdistrikt Nordjyllands årlige feltskytte stævne. I år var der over 200 deltagere, hvoraf Hjemmeværnskompagni Frederikshavn deltog med 11 skytter, 8 banehjælpere og 1 person i presse og informationscenteret.
Personellet tog til Borris i tre dråber. Næstkommanderende kørte til Borris som ansat, allerede kl. 10.00, banehjælperne tog afsted kl. 15.00 og skytterne kl. 17.00. Ved ankomst til Borris var der indkvartering og våben og vitale dele skulle på våbenkammer.
12033069_1654031681501606_6546558046321126599_n[1].jpgMan skulle tidligt op lørdag morgen, da skydningerne startede kl. 08.00. Gruppen der skulle skyde, kom igennem forskellige gruppeskydninger og enkeltmands skydninger.
De forskellige skydninger de kom i gennem var nærkampsskydning, kør-skyd (man skyder fra kørende bil), felthurtig skydning, feltskyttemærke skydning, gruppeskydninger hvor man trækker frem imod fjenden, for at slutte af med hængsel, kamp fra stilling, hvor man trækker sig tilbage til andre stillinger.
Alle gode skydninger med forskellig sværhedsgrad som er udfordrende på hver sin måde. Det er derfor man skal være færdig med sin Lovpligtige uddannelse (LPU) før man kan deltage i disse skydninger.
Gruppen var, som nævnt, klar til skydning kl. 08.00, og der blev skudt lystigt hen over dagen og aftenen. Gruppen var først færdig med at skyde kl. 01.00 om natten. Ind imellem skydningerne var der transport fra bane til bane, spisepauser og lidt ventetid. Søndag var man igen klar til skydning kl. 08.00 og skydningerne fortsatte hele formiddagen.DSC02413.JPG

Efter middag var der vedligeholdelse af materiellet, pakning af biler, afslutningsparade og transport til Frederikshavn.
Banehjælperne var også på hele dagen. Personellet fra kompagniet, var under hele perioden at finde på bane 28, også kendt som HESCO banen. Her blev der skudt ”kamp fra stilling”. Der kom grupper fra hele distriktet og der blev skudt lystigt hele dagen. Ved ankomst til banen var der en sikkerheds gennemgang, hvorefter gruppen blev overdraget til taktisk tilbagemelder, som fungerede som delingsfører.
Gruppeføreren (GF) gik til befalingsudgivelse og næstkommanderende i gruppen gjorde gruppen klar til kamp. GF gav nu befalingen til gruppen, og man gik i stilling. Når fjenden kom, i skikkelse af skiver på SAAB mål, blev der alarmeret og kampen startede. Der blev nu skudt på målene som ”røg” op og ned. På et tidspunkt kom fjenden for tæt på, og gruppen trak tilbage til stilling to og senere igen til stilling 3.DSC02601.JPG

Efter endt skydning var der tilbagemelding og videre til næste bane.
Banehjælpernes opgave er at holde øje med sikkerheden og at sørge for at der er ammunition klar, svarende til det antal våben der er i grupperne. Der skal ryddes op efter hver gruppe, så der er rigeligt med opgaver til alle. Efter en lang dag er alle ligeså trætte som skytterne.
Alle havde en god weekend i Borris, og uanset hvem man mødte, så var der højt humør. Også vejret var godt i forhold til årstiden.
 DSC02480.JPG
1.jpg


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring