Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Gruppen i kamp på bane 27

På skydelejr i Borris

Hjemmeværnskompagnierne Frederikshavn og Aalborg Limfjord gennemførte i samarbejde skydelejr i Borris. Et langt forarbejde endte i en weekend med gode oplevelser.

28-04-2015

De to kompagnier startede planlægningen af skydelejren i Borris tilbage i 2014. Der blev holdt møder og der blev planlagt på højt plan. Plan A var nu færdig, men hen ad vejen måtte man så lave en plan B. Ved ankomst til Borris måtte de to Næstkommanderende Claus Jørgen Petersen, Hjemmeværnskompagni Aalborg Limfjord og Hans Kurt Toft Christensen, Hjemmeværnskompagni Frederikshavn, lave plan C.

Turen til Borris blev gennemført i tre dråber, de første der kørte, tog afsted fredag morgen. Ved ankomst til Borris skulle man nu have styr på indkvartering, materiel til banerne og gennemgang af de baner der skulle skydes på. Efter kontrol af banerne, blev der sat på styr af indkvarteringen. De to andre dråber var så fra henholdsvis Aalborg og Frederikshavn.

Ved ankomst til Borris blev alle indkvarteret og weekendens plan blev gennemgået for alle. Lørdag morgen var det tidligt op og i gang. Første skud skulle gerne falde kl. 08.00, og der blev skudt på to baner.Der skydes fra MAN 13

Første bane, var bane 42, bedre kendt som kør/skyd. Her kommer der en skytte ad gangen op bag på en bil, i dette tilfælde en MAN 13. Skytten kommer op bag i bilen sammen med en af de bane ansvarlige, og skydningen starter når bilen kører. Man skal nu forsøge at ramme skiverne i de fire målgrupper, alt imens bilen er i bevægelse, hvilket er svært for mange. Skytterne gik på opgaven med krum hals, og der var meget grin og mange kommentarer til skydningen.
Samtidig var der gang i skydningen på bane 27, en bane med taktisk gruppeskydning, hvor gruppen skal nedkæmpe en fjende. Dette gør man ved at springe frem mod fjenden med ild og bevægelse. Gruppen er delt i hold 1 og hold 2, og 1. Gruppe på vej i stilling på bane 27
imens det ene hold springer skyder det andet efter fjenden. Længst ude kommer man frem til fjenden, som nu angribes med en håndgranat, som følges op med et hængsel højre eller hængsel venstre. En spændende og meget anderledes skydning i forhold til det vi kender.
Dette var så formiddagens skydninger, og over middag drog alle til bane 28, igen en bane med taktisk gruppeskydning, bedre kendt som HESCO banen. Denne gang skal man forsvare sig selv imod en angribende styrke, og man skal trække sig tilbage fra forreste stilling og ind til HESCO. Undervejs har man tre stillinger før man kommer til HESCO,  som er et forsvars værk bygget af store sandsække og løbegang. Man starter ude i grøften, hvorfra man springer tilbage til skyttegraven, kæmper videre, springer videre tilbage til husene, kæmper igen og derefter tilbage til sidste forsvarslinje som er HESCO. Her forsøger man så at holde fjenden på afstand.2. Gruppe i stilling på bane 28

Efter aftensmaden, fortsatte man skydningerne på bane 28, og det var nu meningen at man skulle gennemføre mørkeskydning på banen. På grund af årstiden, og de lyse aftener måtte man opgive dette. I stedet for tog man nu over på bane 26, hvor der blev gennemført uddannelse på 40 mm lysraket. Næstkommanderende Claus Jørgen Petersen, Hjemmeværnskompagni Aalborg Limfjord stod for uddannelsen. Efter en grundig gennemgang af lysraketten, såvel brugen samt sikkerheden, var det nu tid for at affyre disse. Hver deltager fik lov til at affyre 2 lysraketter hver, hvilket var en sjov oplevelse for alle.
40 mm lysgranat på himlen over Borris

Efter en tiltrængt nats søvn, var alle tilbage på bane 27, hvor man udvidede sværhedsgraden af skydningerne. Skydningerne fortsatte hele formiddagen med de deltagende grupper. Da skydningerne blev stoppet til middag, var der nu tid for rengøring af våben, materiel og værelser før turen kunne gå nordpå igen.
Under de taktiske skydninger havde kompagnierne truffet aftale med to kompetente personer, som skulle give tilbagemeldinger til grupperne. De to var Per Holst fra Jyske Trænregiment og Christian Vollesen fra Stabskompagniets uddannelseselement. De kom med rigtig gode  taktiske tilbagemeldinger til både gruppeføreren og hele gruppen.
De deltagende soldater var alle glade, da weekenden nu var slut. Der var rosende ord til de taktiske tilbagemeldere og til hele arrangementet. Flere har endda givet udtryk for at det var en gentagelse værd.
DSC08104.JPGDSC08113.JPG
                        1. Gruppe                                                            2. Gruppe


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring