Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Der undervises i enkeltkæmper færdigheder

Uddannelse i enkeltkæmper færdigheder.

Enkeltkæmper uddannelse er gennemført over to aftener, med instruktør fra eget kompagni.

28-05-2015
På to onsdage har Hjemmeværnskompagni Frederikshavn gennemført enkeltkæmper uddannelse i Faurholt og Katsig bakker. Opgaven var lagt hos Sergent Christian Toft Christensen, som havde planlagt og gennemførte disse to aftner for kompagniets personel.DSC09262.JPG

Første aften var d. 13. maj, hvor turen gik til Faurholt Bakker ved Åsted. Her blev der gennemgået de huskeord som gør sig gældende for enkeltkæmperen. Efter gennemgang af disse, var der nu gennemgang af korrekt skjul og sløring. Der blev DSC09276.JPGvist og forklaret hvor vigtigt det er at finde det rigtige skjulested, hensyntagen til baggrund, belysning, bevoksning og bevægelse, bedre kendt som de 4 B’er. Der blev også gennemgået hvor vigtigt det er at tænke på sin egen tilbagegangs vej, hensyntagen til skjul og sløring.
Deltagerne var delt op i to hold, hvor det første gemte sig på et nærmere udpeget sted, og hold to skulle så fra en udpeget linje udpege hvor de andre lå i stilling. Nogle havde gjort det så godt at man ikke kunne se dem når de lå stille, men når de fik besked på trække sig tilbage og der kom bevægelse, så var de opdaget.
Denne aften blev gennemført på enkeltmandens evne til at kæmpe i skjul.DSC09287.JPG

Anden aften var d. 27. maj og blev gennemført i Katsig Bakker ved Skærum. Christian startede her med en kort genopfriskning af den første aftens uddannelse, og der var nu tid til at prøve det lærte i grupperamme.
Først skule gruppen ligge sig i stilling med hensyntagen til skjul og sløring. Dette gik bedre for DSC09323.JPGnogle end andre. Alles valg af stillingsindtagelse blev gennemgået, hvad var godt og hvad var mindre godt.
Gruppen nu ud på patrulje, og undervejs opdagede de en fjende. Opgaven gik nu ud på at komme uset i stilling, samtidig med at man skulle tænke på sin egen skjul og sløring. Derudover skulle gruppeføreren også lave et ildoverfald som skulle være velovervejet, overraskkende, voldsomt og samtidigt, forkortet til et af de mange huskeord som blev gennemgået, VOVS.
Første forsøg gik ikke så godt, da gruppen var meget synlig under stillingsindtagelsen, kort gennemgang, og på den igen. Sådan blev der øvet 4-5 gange hen over aftenen, og til sidst så det rigtig godt ud.
To aftner med uddannelse, med en del tør træning. Kedeligt, nej, det personel som deltog i uddannelsen var meget tilfredse med de to aftner, og de fik lært en masse basale enkeltkæmper færdigheder. Dette er noget man aldrig kan få nok af, det kan være den afgørende faktor, om fjenden ser dig eller ej.
DSC09316.JPG
  Gruppen i stilling, klar til ildoverfald (VOVS)
DSC09292.JPG
Katsig Bakker på en smuk forårsaften.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring