Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​39 m/k er klar til øvelse på Grundlovsdag

Grundlovsøvelsen 2015

Øvelsen, Grundlovsdag, havde stor opbakning. I alt deltog der 39 personer fra 3 kompagnier. Øvelsen blev afholdt som en Hunterforce øvelse.

16-06-2015

Tekst: Hans Kurt Toft Christensen

Foto: Hans Kurt Toft Christensen og Ole Nørgaard Poulsen

Grundlovsdag, er lig øvelse i kompagniet. 33 personer fra Hjemmeværnskompagni Frederikshavn, 3 fra HjemmeværnskompaDSC01014.JPGgni Hjørring og 3 fra Hjemmeværnskompagni Sindal-Hirtshals var klar til årets Hunterforce øvelse, som i år var lagt i det bakkede terræn imellem Hørby og Frederikshavn.
Kompagniets befalingsmænd mødte til befalingsudgivelse kl. 09.00, fjenden fra de andre kompagnier mødte kl. 09.30 og resten af personellet mødte kl. 10.00, og øvelsen var i gang. Da grupperne var klar blev man transporteret til et selvvalgt droppunkt ved Hørby, hvorfra turen gik mod Frederikshavn. Fjenden var nu også i gang, og jagten på Hunterforce grupperne blev iværksat.
Kommandodelingen oprettede transportabel kommandostation, hvortil grupperne skulle melde ind for hver time, sådan at kompagniet hele tiden var klar over hvor de befandt sig i den IMG_4441.JPG
flotte natur. Første kontakt med grupperne var på en gård ved Karup flyveplads. Her var der genforsyning af vand, og grupperne afleverede nogle ting som de ikke havde brug for på turen. De fire grupper fra bevogtningsdelingerne var alle samlet her.
Kompagnichefen havde inviteret de nye ansøgere med på turen, og fire af disse havde sagt ja tak til dette tilbud. Første kontakt med dem, var i et lille skovstykke, også ved Karup flyveplads. Her havde kompagnichefen brug for lidt førstehjælp, da han havde fået to store vabler. Da de var blevet plasteret ind fortsatte turen.
Da grupperne skulle forpleje, rettede man henvendelse til kommandocentralen, og bad her om at få udleveret deres mad IMG_4464.JPG
på et givet kontaktpunkt. Deres oppakning blev nu leveret af forsyningsgruppen, som igen afhentede deres oppakning, efter endt forplejning.
Den sidste gruppe, som bestod af personel fra deltropperne og forsyningsbefalingsmanden, fik man kontakt med på gedebjerg, nord for Sæby. Denne gruppe var på tre mand, og de havde valgt at tage turen op igennem områdets østlige del, hvor de andre valgte at gå i områdets vestlige del.
Under hele turen var gruppen fra Hjørring og Sindal-Hirtshals på jagt efter grupperne. Dette betød at grupperne hele tiden skulle tænke over hvordan de kom uset frem i området. Nogle grupper blev observeret på lang afstand, nogle steder kunne man se på sporerne at der havde været folk her.IMG_4448.JPG

En enkelt gruppe blev taget til fange på hele turen, og efter at have snakket lidt med fjenden, fik de lov til at fortsætte.
Kommandodelingens grupper havde et travlt døgn. Signalgruppen modtog og afsendte meldinger til og fra grupperne, forsyningsgruppen kørte forsyninger til og fra grupperne under hele øvelsen, øvrigt personel klarede mange andre opgaver, og der var noget at lave for alle.
De seks folk fra Hjørring og Sindal-Hirtshals var i gang hele tiden med at afsøge og opspore grupperne fra Frederikshavn. De var op til flere gange, meget tæt på grupperne, dog uden at opdage disse. Som nævnt tidligere var der flere observationer ude i det fjerne og en enkelt gruppe blev taget.
På et tidspunkt kom fjenden kørende, tog holdt for at komme ud og afsøge et område. Desværre, for dem, tog de holdt IMG_4452.JPG
lige der hvor en af grupperne havde skjult sig. Reaktionen fra vores gruppe kom prompte. De nedkæmpede fjenden, inden de overhovedet kom ud af bilen.
Planen var at grupperne skulle gå i belægningsområde i naturen natten over, men alle grupper valgte at gå den direkte vej hjem til Hjemmeværnsgården i et stræk. Den første gruppe var hjemme kl. 23.00 og den sidste kl. 02.00. Man gik nu i soveposerne og sov til næste morgen. Her blev øvelsen afsluttet med fælles morgenmad og oprydning.
Næste års Grundlovsøvelse vil ikke komme til at foregå som en Hunterforce øvelse. Øvelsen vil blive lagt i området omkring Fredericia, Kolding, Horsens og Fyn. Generalen for Hjemmeværnet, Finn Winkler, har valgt at lave en landsdækkende øvelse, med et forventet deltagerantal på ca. 5000 mand i denne weekend. Vi skal derfor ikke regne med at få lov til at lave vores egen øvelse, men skal indgå i den store øvelse, og det gør vi så.
IMG_4481.JPGIMG_4484.JPGHjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring