Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Fra 2011-2013 løftede hjemmeværnsenheder bevogtningsopgaver i NATO-lejren Novo Selo i Kosovo. Foto: Michael Thy/Grace Production

10 år med internationale opgaver

[CSI] I år er det 10 år siden, Hjemmeværnet lagde kimen til en ny international æra og de første frivillige HJV-soldater blev uddannet og sendt på mission i Irak.

02-12-2016
Af Jeanette Serritzlev, Center for Stabiliseringsindsatser (CSI)
 
Når Hjemmeværnet i dag bidrager med dygtige instruktører til træningsopgaver af irakiske soldater, er det ikke længere en nyhed. For Hjemmeværnets frivillige soldater har gennem 10 år vist sit værd også i verdens brændpunkter.
 
Den internationale æra begyndte i 2006, da Hjemmeværnet for første gang skulle stille patruljesoldater til rådighed for Forsvarets internationale operationer i Irak. Otte mand fra Hjemmeværnets specialenhed, Særlig Støtte og Rekognoscering (SSR), blev uddannet og udsendt til Irak, hvor de indgik i såkaldte Protection Teams og fungerede som personbeskyttere for diplomater og embedsmænd i Basra.
 
Banebrydende ilddåb
 
Ilddåben i 2006 var på mange måde banebrydende og blev startskuddet for en ny æra med internationale opgaver. Siden har der været bud efter HJV-soldater både som enkeltmandsudsendelser og i delingsramme i Afghanistan og Kosovo i årene 2008-2013. Til februar 2017 sendes det tredje hold instruktører fra Hjemmeværnet til Al Asad Airbase 200 km fra Bagdad for at uddanne irakiske soldater. 
 
Læs om den ene af instruktørerne, Rasmus, der er næstkommanderende i et stabskompagni.
 
Kaptajn og kompagnichef Troels Graff fra Infanterikompagni København var delingsfører for den første hjemmeværnsdeling, der i 2008 blev udsendt til Afghanistan for at aflaste Hæren i Camp Price-lejren. Han var også delingsfører for det hold, der blev kaldt hold 9 ½, som blev udsendt med kort varsel og talte hjemmeværnspersonel fra de tidligere delinger.

 
Hjemmeværnets Bevogtningsdeling i Afghanistan 
Delingsfører Troels Graff i Afghanistan.
 
"Med bevogtningsdelingerne skrev vi hjemmeværnshistorie. Begge oplevelser har tydeliggjort for mig, hvor vigtigt det er, at de hjemlige aktiviteter er relevante for de skarpe opgaver,” siger Troels Graff.
 
Flere muligheder
 
I dag har Center for Stabiliseringsindsatser ansvaret for Hjemmeværnets internationale opgaver. ”Hjemmeværnets frivillige besidder civile kompetencer og uddannelser, som sammen med de militære færdigheder udgør en stærk, men ikke tilstrækkelig udnyttet ressource. Der er flere muligheder for at unytte det potentiale,” siger kommandør Anders Friis, chef for Center for Stabiliseringsindsatser.

 
Denne artikel blev første gang bragt af Hjemmeværnskommandoen på HJV.DK den 02-12-2016 og i Hjemmeværnsmagasinet, December 2016.
 

 

 

 

 

 

 
Læs mere om Hjemmeværnets anvendelse internationalt igennem tiden:

 
http://www.hjv.dk/oe/CSI/Internationale-opgaver/Sider/default.aspx

PROTECTION TEAM IRAK

 

 
Hjemmeværnsmagasinet nr. 1, 2013:
https://issuu.com/s.s.r/docs/hjv_magasinet_1_2013/22​

 

 


Hvis du vil vide mere

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring