Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Bliv din egen træner: 'Vil du forbedre din kondition og sundhed?'

I weekenden var en af Hjemmeværnsskolens skribenter forbi 'Bliv din egen træner' i Nymindegablejren. Har du brug for noget mere viden for at vedholde dit nytårsfortsæt laaangt ind i 2020, så er kurset lige noget for dig!

21-01-2020

​af Poul Risom, HVK SVJ/CHFRIVST


Vi møder dem hver dag, det kunne være dig eller mig, de tusindvis af mennesker, der løber, går, svømmer eller dyrker en form for motion for at øge sundheden og forbedre konditionen.

Langt de fleste af os 'tonser' som oftest derudaf uden at tænke på, at der er en nøje sammenhæng mellem træning, væske, søvn, hvile, restitution, kost og en række andre forhold. Har du en god forståelse for sammenhængen og balancen mellem disse forhold, kan du træne mere effektivt, forbedre både din sundhed og din kondition og i højere grad modvirke skader.

Nogle af vore kammerater i Hjemmeværnet har tilsyneladende besluttet, at de ville vide mere om denne sammenhæng og balance og havde derfor tilmeldt sig kurset 'Bliv din egen træner', der blev gennemført 18.-19. JAN på Hjemmeværnsskolen.

Jeg havde fornøjelsen af at overvære en del af kurset, hvor de inspirerende og kompetente instruktører og de motiverede kursister tog udgangspunkt i det danske forsvars træningskoncept og fordybede sig i emner som

  • planlægning, tilrettelæggelse og gennemførelse af styrketræning og kredsløbstræning
  • orientering om kost og væskes betydning
  • orientering om idrætsskader
  • orientering om rollen som trænings- og sundhedsvejleder.

Min umiddelbare opfattelse var, at det lød en smule tørt og nørdet – men det var det bestemt ikke!               

Alle fik en masse gode råd om, hvordan de selv kan træne, hvad de skal tænke på i forhold til mad og væskeindtag, så de kan spise sundt og nærende. De blev introduceret til mikrotræning, som de kan udføre når som helst og hvor som helst, stort set uden forberedelse.

Mikrotræning har den fordel, at den kan gøres til en del af hverdagen, f.eks. i en pause på arbejde, idet der er tale om intensiv træning af 10-20 minutters varighed.

Der var gennem forløbet en god vekselvirkning mellem oplæg i plenum, gruppedrøftelser og praktiske øvelser, der blev gennemført i henholdsvis den friske luft, i træningscentret og i gymnastiksalen.


Kurset ligger som del af en rød tråd, der starter på LPU og ender med uddannelsen som trænings- og sundhedsvejleder og giver dig en række værktøjer, som sætter dig i stand til at tage ansvar for din egen træning.

I en pause talte jeg med kursusleder Heidi Vang Tsimisiris, som er én af 'bagmændene' bag kurset og hun gav udtryk for, at hun naturligvis gerne vil have flere til at gennemføre 'Bliv din egen træner' samt, at hun rigtigt gerne vil deltage på møder for underafdelingschefer med henblik på at give dybere information om, hvad 'Bliv din egen træner' kan give af inspiration til os som enkeltpersoner og, hvorledes trænings- og sundhedsvejlederen i højere grad kan understøtte uddannelsen i den enkelte underafdeling.

Kurset kræver ingen særlige forudgående kvalifikationer og kan søges af alle, som ønsker viden og færdigheder omkring træning, så de kan gennemføre egen træning i relation til Forsvarets Basis Krav.

De næste kurser finder sted som følgende:
2. MAJ: Slipshavn
27. JUN: Nymindegab
21.-22. AUG: Nymindegab
29. AUG: Slipshavn

Tilmelding sker via HJV.DK.


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224