Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Flyverhjemmeværnsdistriktet fejrer 70 året for Danmarks befrielse

4 maj 2015 fejrer Flyverhjemmeværnsdistriktet 70 året for Danmarks befrielse. Dette sker som sædvanlig i forbindelse med uddeling af de traditionsrige tegn

Af ledende informationsofficer Erik Andersen

04-05-2015
Mandag den 4 maj 2015 er 70 års dagen for Danmarks befrielse,  som vil blive fejret over hele landet. Hjemmeværnet har en stor andel i denne fejring, idet mange steder er det de lokale Hjemmeværnsenheder, her iblandt Flyverhjemmeværnets enheder, der afholder arrangementerne.
Når Hjemmeværnet deltager så aktivt i befrielsesdagen skyldes dette ikke mindst, at Hjemmeværnet er et barn af modstandsbevægelsen, hvis medlemmer dannede rygraden i Hjemmeværnet, da det blev oprettet 1. april 1949 .
Det hele startede 9. april 1940, hvor Tyskland besatte Danmark, uden der blev udøvet meget modstand. Men i Sønderjylland var der kampe mellem danske og tyskere, hvilket betød at flere danske soldater mistede livet inden kampen blev afblæst. Disse soldater mindes nu i en ny dansk film ”9. april ”.
Efterhånden som tiden gik, opstod der mere og mere modstand mod den tyske besættelse, hvilket bevirkede at brave kvinder og mænd oprettede modstandsgrupper i hele landet for at bekæmpe den tyske besættelse.
Disse grupper blev forbilledet for det kommende statslige Hjemmeværn.
Ja, det blev til ”De 5 forbandede år” i dansk tale, ligesom tanken om  ”aldrig mere en 9. april ” opstod, hvilket blandt andet medvirkede styrkelse af Forsvaret samt til Hjemmeværnets oprettelse.
Dette var lidt historie, hvorfor vi i Hjemmeværnet fejrer 4. maj som en festdag, en dag, hvor man om aftenen sætter lys i vinduerne for at markere befrielsen.
Flyverhjemmeværnsdistriktet gør også denne dag til en festdag for det personel, der skal modtageHjemmeværnets Fortjensttegn, anciennitetstegn samt Flyverhjemmeværnets våbenskjold.
Chefen for Flyverhjemmeværnsdistriktet, oberstløjtnant Jan G. Andersen, skal denne dag uddele 8 Hjemmeværnets Fortjensttegn, som ordentligvis uddeles den 4. maj hvert år.
Derudover er der 47 som skal modtage anciennitetstegn 25 – 40  - 50 og 60 års tegn, samt 2 afgående kaptajner der skal modtage Flyverhjemmeværnsdistriktets våbenskjold.
I dette skjold er indgraveret den latinske sætning ”NE QUIS DOMI”, som i oversat betydning betyder ”alle mand af hus”. Dette er en grundsætning for os i Flyverhjemmeværnet, når vi er operative eller kalder til møde.
Alle modtagerne af tegnene er inviteret med ledsager, så der må forventes et stort fremmøde til festlighederne på Soldaterhjemmet KFUM i Fredericia.
På dagen underholder Flyverhjemmeværnets Musik Korps (Brass band) under festlighederne med god musik.​

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring