Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Foto Flemming Jellinghof

Roskilde Airshow 2015

Flyverhjemmeværnet var med ved den festlige markering af Roskilde Air Shows 20 års jubilæum den 14. – 16. august 2015.
Af Thomas Kjærgaard

18-08-2015
Fredag den 14. august 2015 mødtes vi på Roskilde Lufthavn for at opbygge Flyverhjemmeværnets infostand. Alle fra info- elementet var med til at stille standen op, så den viste Flyverhjemmeværnet fra den skarpe side.
Ivan Valentin, næstkommanderende i Hjemmeværnseskadrille 220, havde hentet en 8 personers bus til kørsel af personel til og fra standen, og Kjeld Munkbøl Hjemmeværnseskadrille 200 stod klar med info- materiel, da Thomas Kjærgaard ROF1 HVE 223 kom med et føringskøretøj.
På standen blev der sat en bevogtningscontainer, føringskøretøjet med fortelt, sløringsnet, for at give miljø og stemning, A-skilte med plakater, mannequindukke iført Securit Force udstyr. I den østlige del af standen blev der lavet plads til et af Flyverhjemmeværnets observationsfly, OF-FH Alpha. Flyet og den skarpe udformning af standen var med til at tiltrække mange interesserede.
Hele weekenden kunne man opleve flotte opvisninger i luften. Blandt dem, der var i luften, var det især fly fra 2. Verdenskrig, der fik særlig opmærksomhed, måske ikke mindst på grund af, at det i år er 70 året for krigens afslutning. Mange vil huske en Messerschmidt måtte nødlande under Air Showet 2013. Det var derfor et meget glædeligt gensyn, da dette fly var med i opvisningen. Som et ekstra festligt indslag kørte en Dodge fra 2. Verdenskrig ind på pladsen med personel i uniformer fra den tid. De fik en sirene til at lyde, hvorefter Messerschmidt, Spitfire, og Mustang kom i luften og havde en kamp med blanke skud for at forsvare luftrummet over pladsen. 
Fredag aften kl. 20.00 begyndte et virkeligt flot lysshow. Der var den første af sin art. Det var da 4 Harvards opførte formationsflyvning, udført af Swedish Airforce Historic Flight. Opvisningen fortsatte de følgende tre timer med flere meget forskellige fly. Blandt andre lavede Forsvarets redningshelikopter, EH101 Merlin, en flot opvisning, hvor den skulle redde en person i nød. Der var lys på alle fly i luften - blandt dem var den svenske verdensmester i kunstflyvning med sit svævefly SDZ-59 Acro, Johan Gustafsson, der havde LED lys på sin glider, og Twister Aerobatic i SA 1100 fra England, der lavede synkronopvisning med deres to fly.
I løbet af dagene var der opvisning med det Jordanske Luftvåbens opvisningsteam, Royal Jordanian Falcons, og det tTyrkiske Luftvåbens opvisningsteam Solotürk, Derudover var der mange andre fly. Blandt andre svævefly, Mustang, F-16, Puma helikopter og mange flere.
For at sætte prikken over i’et havde Roskilde Air Show i år en speaker, der fortalte om de enkelte fly, der var i luften. Han gjorde det i bedste radiospeakerstil på både dansk, svensk og engelsk, så alle kunne følge med.
Mange familier var med. Lige fra børn i barnevogn, til bedsteforældre, der ofte kunne huske noget om de enkelte fly. Når børnene blev trætte af at se på fly, var der et legeområde, hvor de havde mulighed for at hygge sig med hinanden.
Det var en rigtig god weekend med mange gode indslag. Vejret holdt tørt, og det var nok medvirkende til de mange besøgende.

Fakta

Fredag var der ca. 2000 personer, lørdag omkring 7000, og søndag kl. 11 blev det skønnet, at ca. 4500 personer ville komme i løbet af dagen.

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring