Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​​Ski er ikke "et naturligt transportmiddel" for mange flyverhjemmeværnssoldater

Flyverhjemmeværnssoldater på øvelse i Finland

Den 4.- 9. februar deltog HVE 283 og HVE 223 i det finske Winter Training Course. Formålet var at lære, hvordan man bevarer sin kampkraft som soldat i den arktiske vinter.

Af rekrutteringsofficer Thomas Kjærgaard

20-02-2015
​Aftenen før, tirsdag den 3. februar, mødtes folk fra eskadrille 283 og 223 i Jonstruplejren til de sidste forberedelser og overnatning. Der var en del specialudstyr, der skulle udleveres. Som fx: specielle norske uldsokker, forskellig slags undertøj, inder og yder hue og handsker plus sol - og sikkerhedsbriller. 
Næste morgen gik turen til Kastrup og efter en kort flyvetur, landede soldaterne i Helsingfors to timer senere. Derefter kørte soldaterne videre med ekspresbus ud i den barske finske vinter, og ca. kl. 16.00 var holdet fremme ved målet. Det sidste stykke vej til øvelsesområdet blev tilbagelagt med en turistbus. Udover danskerne var der deltagere fra blandt andet Holland, USA og Finland. 

Første udfordring for flyverhjemmeværnsfolkene var selvfølgelig skitræningen. Den startede med simple øvelser som at løbe op og ned af bakker og endte med, at deltagerne, under taktisk fremrykning i 70 cm. sne, skulle trække en slæde på ca.150-200 kg plus personlige udrustning (ca.20-24 kg.) 25 km.

I løbet af de efterfølgende dage lød opgaverne blandt andet på:
Natskydning med Shot-gun
Demonstration af termisk udstyr
Hvorledes det finske udstyr bruges som f.eks. deres telt som indeholder brændeovn
Brug af radioudstyr
Behandling af forfrysninger på kroppen 
Personel og køretøjsminer
Hvordan man tænder bål med få ressourcer
Sløring overfor termisk udstyr

Dåben
Alex Nilsen, flyverhjemmeværnssoldat fra HVE 223, fortæller:
 ”Den sidste dag skulle deltagerne naturligvis ”døbes” i den finske natur. Det indebar, at vi skulle gå i sauna, tage tøjet af, hoppe i det iskolde vand og løbe tilbage til saunaen og få tørt tøj på”. 
Det syntes Alex Nielsen imidlertid var lidt for pjevset, så han gik i vandet i fuld uniform, flød lidt, tog et par svømmetag, klavrede op på den anden side, hvor tørt tøj ventede på ham.

Varme venskaber
Alle var enige om, at det havde været nogle hårde, men også spændende dage.
”Vi fik et flot diplom til afsked. Men hvad der var endnu bedre, var de kontakter og venskaber, der blev skabt på turen. Facebook er nu med til at holde venskaberne varme,” fortæller Alex Nielsen 
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring