Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

By kamp kursus

En sen fredag aften i august samles stabskompagni København på Svanemøllen kaserne og får udleveret marchordre af fungerende chef. Ordren omfatter transport af 40 elever til Oksbøl øvelsesområde.

05-02-2015

Vi når sent frem til Oksbøllejren hvor vi efter at være blive indkvarteret og fået aflevere vores våben, bydes på En sen fredag aften i august samles stabskompagni København på Svanemøllen kaserne og får udleveret marchordre af fungerende chef. Ordren omfatter transport af 40 elever til Oksbøl øvelsesområde, hvor forsvarets ny by kamp kursus skal gennemgås og indøves.

den obligatoriske gang kolde frikadeller og ligeså kold kartoffelsalat som natmad. Det skal dog vise sig senere at maden er virkelig god. Snakken går så det bliver nok lidt for sent at der siges ”god nat” rundt omkring.

Lørdag morgen efter en rigtig god morgenmaden går virkeligheden op for os. Vi bliver modtaget af vores to instruktører fra Hærens Kampskole ude i Brikby hvor kurset skal foregå. Vi startede dog stille op med sikkerhedsbestemmelser for Brikby og gennemgang af forløbet i det nye kursus samt teorien omkring ”kamp i bebygget område”. Vi kom hurtigt hinanden meget ved, idet indøvelse af ildstillinger gav en hvis kropskontakt.

4.jpg

Så gik den mere intensive del i gang med ”måludpegning i bebyggelse” som blev udført som hold/gruppe opgave, idet vi skulle finde et antal personer som vi fik udleveret et foto af. Vi bevægede os i udkanten af byen og med kikkert fik vi fundet og udpeget målene. En meget anderledes og god måde at måludpege på, helt i top.

En af de ”nye” ting i kurset er ”den Polske ambassade” hvor der intensivt kan indøves rensning af rum, korridor eller hele lejligheder. Der blev indøvet bombe-skud-mand i forskellige udgaver, med det pres som der hviler på en, når instruktøren går oven over os og hele tiden ser og kommenterer vores indsats. Aftensmaden i lejren gav os ”noget at tykke på” idet der blev disket op med salater, ris, spaghetti, kartofler, forskellige sovse, flere slags kød med lækkert brød til af forskellige slags.
3.jpg

Informationsstrømmen allerede denne første dag gjorde nok sit til at der ikke var så mange til morgenmaden tidligt næste morgen, men at valget faldt på mere søvn.

Søndagen blev lidt mere våd end det var planlagt fra øvelsesledelsens side, men der var ingen kære mor. Kurset fortsatte som om intet var hændt, og trods vejret var humøret højt endda meget højt. Dagen skulle gå med mere frie opgaver som f.eks. rensning af trapper, mindre flerplanshus, gangarealer og der blev skruet lidt op for miljøet med røg som baggrund.
5.jpg

Der blev også tid til at lave lidt fotoopstilling for at få billeder til vores fotoarkiv. Vi fandt dog hurtigt ud af at det slet ikke er så let at holde vejret under løb gennem røg og at det er meget sværere at forudse vindens drillerier under optagelserne. Trods besværlighederne fik vi billeder i kassen.

På grund af hurtig oprydning i byen fik vi mulighed for at afgå noget tidligere fra Oksbøl. Samtidig sparede vi spisetiden idet vi medbragte madpakker som vi indtog på en rasteplads på Fyn under en del regn. Folk fra Seniorlauget (alle fra Marinehjemmeværnet) bistod os som chauffører under hele øvelsen, hvilket var en rigtig stor hjælp. Friske kørere når vi skulle hjem, gjorde at vi roligt kunne tage os en lille lur.

2.jpg

1.jpg

Kun nogle enkelte deserterede fra oprydningen, så vi blev hurtigt aftrådt af fg. chef.

Atter en kedelig dag på kontoret var slut.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224