Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​En Fennec-helikopter gør klar til at lette på skydebanen efter at have modtaget nyt ammunition fra Flyverhjemmeværnet. 

Flyverhjemmeværnet støtter Helicopter Wing i essentiel skydetræning

Mens nyheden om danske soldaters ildkamp mod pirater i Vestafrika tikker ind, er Helicopter Wing i gang med at træne de næste soldater, der skal afsted – og det er en træning, som Flyverhjemmeværnet yder en vigtig støtte til.

03-12-2021

Af kommunikationsrådgiver Lærke Weensgaard 

Radioen skratter i lommen på en skydeleder. Sammen med seks soldater fra Flyverhjemmeværnet står han på en mørklagt skydebane uden for Flyvestation Karup. To Fennec-helikoptere lander om lidt på skydebanen, lyder meldingen over radioen. Det får soldaterne fra Flyverhjemmeværnet til at gribe den ammunition, de med sikker hånd har klargjort, og forberede sig på at hjælpe helikopterbesætningerne i gang med aftens næste skydning. 

Skydningen er en del af Helicopter Wings ugelange træning i at ramme mål fra luften. Den intense uge er uddannelse og vedligeholdende træning for besætningerne på alle Helikopter Wings helikoptertyper på tværs af eskadrillerne. Træningens vigtighed er blevet understreget selvsamme dag: Medierne har om morgenen bragt nyheden om danske soldaters ildkamp med pirater i Guineabugten, hvor fregatten Esbern Snare er udsendt sammen med en Seahawk helikopter. 


Soldater fra Flyverhjemmeværnet sorterer afskudte hylstre og ledbånd efter en skydning. 

Flyverhjemmeværnet er en fast støtte til den tilbagevendende skydetræning. For at den kan forløbe så effektivt som muligt, har Flyverhjemmeværnet til opgave at sikre alt det praktiske omkring skydningerne gennem hele ugen: 
”Vi er her for at dække de behov, som besætningerne har. Når de begynder at flyve, er vi klar,” fortæller oversergent Palle Munk fra Flyverhjemmeværnets stabseskadrille 200. Han er en af de seks frivillige soldater, som har hevet en uge ud af kalenderen for at stå på skydebanen. 

Det er en indsats, som er meget værdsat hos Helicopter Wing: 
”Flyverhjemmeværnets støtte betyder, at vi koncertere os om at flyve og ikke skal stille ekstra personel. Det er er en knap ressource, så den støtte vi får fra Flyverhjemmeværnet er uvurderlig,” siger seniorsergent Mark, der er ansvarlig for ugens helikopterskydning og ansat i Helicopter Wing. 

Forløber gnidningsfrit 
Over skydebanen dukker de to Fennec-helikopter op på aftenhimlen. De cirkulerer en gang over soldaterne på jorden, før de lander på banen med roterbladende sussende.  Et besætningsmedlem fra hver helikopter hopper ud og skynder sig over til to soldater fra Flyverhjemmeværnet. De får den klargjorte ammunition, og snart er helikopterne i luften – klar til at gennemføre den første skydning. 

En stor del af Flyverhjemmeværnets opgaver i forbindelse med skydningen handler om ammunitionen, forklarer oversergent Palle Munk. 

De har til opgave at holde styr på ammunitionsregnskabet, klargøre det op til hver skydning og efterfølgende indsamle og sortere afskudte hylstre og ledbånd.  
Derudover sikrer de også, at målskiverne på banen er klar, og at skydebanen er markeret i dagslys og med lygter i mørke. 

Den klargjorte ammunition gives videre til soldaterne fra Helicopter Wing. 

Lygterne kræver opmærksomhed, og da en af dem begynder at tabe lys, springer to af hjemmeværnssoldaterne hurtigt i en GD og drøner ned for at udskifte den. 
Med radioen i hånden melder skydelederen kort tid til helikopteren, at lygten er tilbage på fuld kraft.  

”At Flyverhjemmeværnet er her, gør at alt her nede på jorden kører gnidningsfrit,” fortæller skydelederen Morten fra eskadrille 723, mens helikopterne stadig er i luften. 
”De ved hvordan alting skal sættes op, de har styr på, hvordan ammunitionen skal klargøres, og de er vant til at arbejde med flyene, hvilket gør det nemt for os.” 


Mellem skydningerne bliver magasinerne til den næste skydning gjort klar. 

Til nytte 
De frivillige soldater kommer fra hjemmeværnseskadrille 265, 266 og 200. Det er ikke tilfældigt, at det er netop de seks soldater, som står på skydebanen denne uge. De har været med adskillige gange, og kender både hinanden og arbejdsopgaverne godt.

Støtten til skydningerne er tidskrævende, men det er en opgave, som de gerne prioriterer: 
”Jeg føler, at jeg er til nytte. For som vi har set i dag i Guineabugten, så kommer de folk, vi er med til at støtte herude, faktisk i skarpe situationer. Så på den her måde føler jeg, at jeg har været med til at sikre, at de kan deres udføre deres arbejde,” fortæller Nanna Pedersen, mens hun venter på, at helikopterne lander for at få ny ammunition ombord. 


I løbet af ugen er flere forskellige typer af helikoptere igennem skydningerne. Her er det en Seahawk, som lander på skydebanen. Fakta Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring