Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Foto: Hung Van Plungklang Nguyen


Flyverhjemmeværet giver soldater unikke muligheder - selv for fastansatte i Forsvaret

Jonas Nyberg arbejder til dagligt i bevogtningen på flyvestation Aalborg. Et job han har fået adgang til gennem uddannelse i Flyverhjemmeværnet - og selvom han har fået fast arbejde ved Forsvaret, er han stadig aktiv i Flyverhjemmeværnet.

16-02-2023


Af Magnus Terp

Jonas Nyberg er menig og hundefører i Flyverhjemmeværnet, men til dagligt er han flyverkonstabel ved Flyvevåbnet, og arbejder som en del af bevogtningsstyrken ved Aalborg flyvestation. Før han startede ved Flyvevåbnet, var han tilknyttet Hjemmeværnet, og på trods af et fuldtidsjob i Forsvaret har han valgt at fortsætter i Flyverhjemmeværnet i sin fritid.

"Jeg har altid tænkt over at få det meste ud at være hundefører. Så da jeg skiftede fra Hærhjemmeværnet til Flyverhjemmeværnet, tænkte jeg, at man som hundefører skal hjælpe bevogtningen ved de forskellige flyvestationer. Derfor tænkte jeg, at hvis jeg tog bevogtningsassistentsuddannelsen, ville det give mig flere værktøjer til at kunne være en bedre soldat. Da jeg så tog uddannelsen, fik jeg mulighed for at få 'on the job traning' på flyvestation Aalborg, hvor jeg tog en god slat vagter. Derigennem kom deres uddannelsesofficer og sagde, jeg havde gjort det godt, og at der var en stilling til mig, hvis jeg ville have den. Så den tog jeg."

Jo
nas Nyberg er ud over bevogtningsassistent også hundefører i Flyverhjemmeværnet, hvor han blandt andet også hjælper bevogtningsassistenterne til diverse øvelser. Jonas Nyberg og hans hund Bravos var eksempelvis med på flyvestationsøvelsen øvelse urfugl i slutningen af sidste år, hvor de blandt andet skulle hjælpe med at finde bortløbne personer på flyvestation Karup.

"Jeg har haft Bravos siden, han var otte uger. Jeg trænede ham i Hærhjemmeværnet i to år, hvor vi derefter flyttede til Flyverhjemmeværnet, hvor jeg har trænet ham de sidste to år. Vi var også blandt de første hjemmeværnshunde, som blev mønstret på flyvestation Karup. Det er jeg stolt af, at vi har den titel, og har været med til at starte det op."

Senere i år skal der afholdes øvelse Cimbrer på flyvestation Aalborg. Det bliver første gang, at Jonas Nyberg skal stå som en del af bevogtningen og ikke som en del af deltagerne til øvelsen.

"Det ser jeg frem til. Jeg glæder mig til, at jeg forhåbentlig kan give de andre fra Flyverhjemmeværnet den samme oplevelse, som jeg har haft, når jeg skulle arbejde sammen med bevogtningen. Jeg håber, jeg kan bruge mine erfaringer og oplevelser fra andre øvelser, og så være med til at bygge på, så de hundeførere, som kommer til Cimbrer i år, kan få det samme ud af øvelsen, og så de kan få en god oplevelse."



Flyverhjemmeværnet giver unikke uddannelsesmuligheder
Selvom Jonas Nyberg nu har fået arbejde som en del af Forsvaret, har han stadig valgt at fortsætte i Flyverhjemmeværnet - hvilket ikke er en selvfølge. Men for Jonas Nyberg var det dog et klart valg, at han ville fortsætte i Flyverhjemmeværnet.​

"Jeg er meget privilegeret over de muligheder, jeg har fået gennem Flyverhjemmeværnet. Der har virkelig været nogle folk, som har hjulpet mig megagodt. De har været gode til at få mig ud af busken og presset på, så jeg kunne komme ud og vise mig selv. Jeg havde sagt, at jeg gerne ville have en bevogtningsstilling, og derfor er jeg også glad for, at der i Flyverhjemmeværnet er nogle mennesker, som kan give en så meget."

Men det er ikke kun menneskene, der holder Jonas Nyberg i Flyverhjemmeværnet. For ham giver det nemlig også nogle helt unikke uddannelsesmuligheder at være en del af Hjemmeværnet.

"Jeg og en af mine hundetræningskollegaer har altid haft tanken om, at vi skulle blive så kompetente som muligt. Blandt andet har vi også taget uddannelsen til næstkommanderende, så vi bedre kunne hjælpe gruppeførere med at bruge os bedst muligt. Jeg tog uddannelsen til bevogtningsassistent for også at have bevogtningsassistenternes synsvinkel på opgaverne, når jeg er med på øvelser, eller hvis det en dag skulle blive virkeligt, og ballonen går op. Jeg prøver på at uddanne mig, og tage ting så seriøst, at jeg kan være et godt billede af Flyverhjemmeværnet til Flyvevåbnet."

 

Møder stadig stereotyper
Fordommene om Hjemmeværnet kommer nogle gange de frivillige soldater i forkøbet i Forsvaret. Derfor møder Jonas Nyberg også af og til diverse stereotyper, når han i hans hverdag arbejder i bevogtningen.

"Jeg lægger lidt mærke til, at når man snakker med nogle i Forsvaret eller med civile, så er der nogle, som synes at Hjemmeværnet er noget værre pjat, for man mødes jo kun for at spise kage. Der er dog også dem, som ikke vil være Hjemmeværnet foruden."

For Jonas Nyberg er det vigtigt, at han viser sig som en god repræsentant for Hjemmeværnet. På den måde håber han også på, at han kan være med til at kæmpe imod nogle af fordommene om Hjemmeværnet.

"Jeg håber lidt, jeg kan være et forbillede for, hvad man kan nå ved at gøre sig selv skarpere, og at jeg kan komme som en Flyverhjemmeværnsmand og så vise det gode eksempel. Jeg gør i hvert fald meget for hele tiden at være ekstra skarp på den nyeste viden, så jeg kan give det bedste billede af Flyverhjemmeværnet. Både til Flyvevåbnet, men også Forsvaret generelt."

Om det lykkedes, må fremtiden vise, men i øjeblikket er Jonas i hvert fald glad både at være en del af bevogtningen i Aalborg, men specielt også Flyverhjemmeværnet.


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring