Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Flyene kommer ikke i luften uden folk på jorden

Ground Support Technicians, der arbejder på jorden, er essentielle for, at Flyverhjemmeværnets Defender fly kan komme på vingerne. Bliv klogere på den jordbundet funktion hos den flyvende eskadrille her.

06-07-2022

Prøv at tænk på Flyverhjemmeværnets Defender fly. Du tænker formentlig først på piloterne. Bagefter måske endda på mission system operatørerne ombord, der styrer flyets kameraer. Men har du tænkt på, at flyet er afhængig af flittige hænder på jorden, før det overhovedet kan komme i luften? 

Fra jorden arbejder ground support technicians både før, under og efter, et Defender fly er på vingerne.   
“Kort sagt er vores opgaver som ground support technicians alt på jorden. Det er os, der passer flyveren, mens den står på jorden, så den er klar til piloterne, når de skal ud at flyve. De kan bare sætte sig ind, og så at sige bare dreje nøglen og flyve afsted,” forklarer en af den flyvende eskadrilles ground support technicians, der har flynavnet NIK. 

Han har sammen med sin frivillige kollega BAY været ground support technicians for Defender flyene, lige siden Hjemmeværnet tog flytypen i brug.  
“Så vi er faktisk de mest erfarne,” siger NIK småklukkende. 
“Eller i hvert fald de ældste,” lyder det fra BAY. 



I ind- og udland 
Som ground support technicians sørger NIK og BAY for, at flyet til enhver tid er pakket, tanket, mekanisk tjekket og flyveklar. Det indebærer bl.a. et time langt pre-flight check: 
”Vi gennemgår flyveren for alt, så vi kan se at det hele fungerer, inden den skal ud at flyve. Det er alt fra at tjekke olie, fylde olie på, dræne tanken for vand og tjekke  lys inde- og udvendig,” forklarer BAY. 

Opgaverne skal løses, hver eneste gang et af flyene er på opgave i Danmark - men også når flyene er udsendt, som de har været de seneste tre år for EU’s grænseagentur Frontex.



“Uden os er der ikke noget downlink”  
Ground support technicians har også en anden essentiel opgave: Såkaldt downlink af flyets kameraoptagelser. 

Optagelserne fra flyets kameraer kan vises i real tid til Flyverhjemmeværnets samarbejdspartnere på jorden på både computere, tablets og mobiler. Det kaldes at lave downlink. Ground support technicians opsætter udstyret, der skaber forbindelsen mellem flyet og devicene på jorden - og holder forbindelsen ved lige under hele flyvningen
“De billeder, der bliver lavet oppe i flyveren, tager vi ned og spreder ud til dem, der har brug for dem,” forklarer NIK. 
“Uden os får vores samarbejdspartnere ikke noget downlink,” supplerer BAY. 



Hænderne skruet godt på 
At være ground support technician kræver, at man har hænderne skruet godt på, lyder det fra NIK og BAY. 

“Det er oplagt, hvis man har en form for håndværkeruddannelse. Så ved man, hvordan tommelfingerne vender,” siger BAY. 
“Men det kræver ikke en bestemt baggrund. Man skal bare være praktisk anlagt, og så er det et spørgsmål om indstilling. Hvis man vil det, så kan man lære det,” siger NIK. 

Uddannelsen til ground support technician tager tre dage efterfulgt af 3 - 6 måneders on-the-job træning. Læs mere om uddannelsen her: GROUND SUPPORT TECHNICIAN FUNKTIONSUDDANNELSE, 1815.pdf (hjv.dk) 




Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring