Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Springman17 - Årets første uddannelsesweekend

Igen i år har Hjemmeværnskompagni Ballerup arrangeret en forårsøvelse med fokus på uddannelse både ude i terrænnet og på skydebanen.
Af Lene Mardahl

22-03-2017

Uanset om man er erfaren, eller som jeg ganske ny i Hjemmeværnet, er øvelser noget særligt. Her skal vi virkelig anvende og udfordres i alt det vi har trænet og er blevet undervist i.

Fredag ankom vi til Østerby. Vi benyttede os af det vi havde lært om bykamp til at rense byen. Bygninger får det til at virke en hel del anderledes end markeringsbånd, men vi fik succesfuldt overtaget området, så vi kunne indrette os.

Som altid på øvelserne var der også indlagt undervisning, demonstrationer og omskoling til diverse våben mm. Vi så (og hørte) kanonslag, opstrøg, signalpistoler og fik fremvist diverse genstande til natbrug.

Derefter var det tid til at dryppe af for natten og kravle dybt ned i poserne… troede vi! Sådan skulle det ikke helt gå, vi blev udsat for et angreb. Det var for mig på et meget uheldigt tidspunkt. Jeg må konstatere at mine skydefærdigheder ikke forbedres af at skulle holde et par åbne bukser oppe. Vi ”vandt” selvfølgelig og kunne nu få lidt søvn.
Lørdag skulle vi afprøve vores skydeevner i Roskilde på både traditionel og temmelig alternativ vis. Utrolig spændende men også hårdt. Vi prøvede K7, ”svag arms skydning” (eller for mit vedkommende: endnu svagere arm), skydning i bevægelse, puls-skydning (puha), skydning gennem kulisser i mystiske vinkler, advarsel/skud og makker-fremrykning. Måske har jeg glemt noget for vi var så heldige at have et meget indholdsrigt og varieret program.

Da vi kom retur til Østerby må jeg indrømme at jeg var temmelig brugt. Kunne ikke løfte mine arme over hoftehøjde, var ikke venligt indstillet overfor at skulle op og ned i knæ og isnende gennemkold. Heldigvis var opgaven blot teoretisk. Vi skulle i området omkring Østerby fastlægge hvor der kunne placeres AKP, observations- og -sikringsposter, men endnu en gang kom det ikke helt til at gå som vi havde regnet med.

Der var observeret aktivitet i en nærliggende compound og det var nu vores opgave at gøre noget ved sagen. Vi øvede forskellige kampformationer da vi strategisk nærmede os stedet (snige-snige). I røg, damp og drabelige skuddueller fik vi igen brug for vores by-kamptræning og vores nylige introduktion til opstrøg. Oplevelsen var lærerig på flere planer. I mørke i meget ujævnt terræn hvor der yderligere er forhindringer i form af nato-pigtråd og bygningsdele, kan man risikere at adskillige gruppemedlemmer bliver delvist ukampdygtige helt ved egen kraft. Desuden havde jeg den personlige oplevelse, at jeg for gruppens skyld fandt reserver et sted dybt nede så jeg kunne deltage i opgaveløsningen på trods af at jeg mest følte trang til at krybe dybt ned i soveposen og ligge mig i fosterstilling.

Søndag morgen var det retur til Gården hvor våben, biler mm. blev rengjort.

En oplevelsesrig weekend i kompetent og engageret selskab. Masser af nye indtryk og viden om både udstyr og mig selv. 

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring