Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Øvelse Sort Grav: Civilt terræn giver nye udfordringer

Øvelse Sort Grav er en af de største årlige øvelser i Flyverhjemmeværnet. I år var noget helt specielt, da øvelsen blev holdt i et civilt godsareal omkring Faxe, hvor de civile derfor gav øvelsen en større snært af virkelighed.

14-06-2023

Tekst og foto: Magnus Terp

Hjemmeværnseskadrille 230 Sorø havde igen i år planlagt øvelse Sort Grav, hvor omkring 70 medvirkende fra hele landet i weekenden 9. - 11. juni deltog. I år bragte øvelsen blandt andet momenter som eskorte af VIPs, indkaldelse af F-16 luftstøtte, angreb på fjendtlige stillinger, evakuering af sårede med helikopter og meget mere.

”Øvelse Sort Grav er speciel, fordi den udelukkende foregår internt i Flyverhjemmeværnet. Det betyder, at vi ikke er afhængelige af flyvestationerne og eksterne for at få øvet de ting, vi gerne vil sætte fokus på. Det giver en god mulighed til at træne det, vi gerne vil øve, og at kunne øve det flere gange. En frihed man normalt ikke finder til andre øvelser,” forklarer major Jimmy Helsinghoff, der en af repræsentanter fra Flyverhjemmeværnets faste stab under øvelsen. 



Civile giver ekstra uforudsigelighed
I år foregår øvelsen i civilt terræn omkring Lystrup og Jomfruens Egede Godser nær Faxe på Sydsjælland. Det betyder, at der er en meget større civil færdsel på øvelsesområdet, og at deltagerne derfor skal være forberedt på den ekstra uforudsigelighed, som det bringer med sig. Der blev for eksempel kørt et civilt cykelløb midt igennem et af momenterne lørdag morgen.

Dette mener Jimmy Helsinghoff gør, at deltagerne bliver endnu skarpere: 
”Det, at området er så stort, og at det ikke er et militært øvelsesområde, giver en helt anden dimension til træningen. Her skal vi for eksempel forholde os til civil trafik, cyklister og andet der typisk ikke kommer i et militært øvelsesområde. Det skaber både en større motivation blandt deltagerne, og det gør også, at man har et helt andet grundlag at skulle træffe sine beslutninger ud fra. Det betyder, at der kommer flere aspekter og en større dybde i øvelsen.”



Mike er delingsfører for bevogtning ved øvelsen, og for ham er det også fedt, at øvelsen foregår i civilt terræn:
”Når vi er ude i civilt terræn, så sætter det hele øvelsen i et andet perspektiv. Det gør, at vi får udviklet vores kompetencer rigtigt meget. Vi bliver nødt til at tænke anderledes, end når vi træner normalt inde på et lukket område. Vi skal være en lille smule skarpere, og det betyder også, at folk lærer en anden måde at handle på.”


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring