Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

En mønstringsprøve udover det sædvanlige

Mønstringsprøven for Flyverhjemmeværnets hunde er frygtet af mange, hunde som mennesker. Men spørger man lederen af hundeområdet i Flyverhjemmeværne, er den svær af en simpel grund: hvis ejeren er nervøs, smitter det af på hunden - og omvendt.

03-11-2023

Af Vanessa Alexandra Kjær

En hund er en vigtig ven og samarbejdspartner for både Flyverhjemmeværnets og Flyvevåbnets soldater. De skal kunne ransage bygninger og rum inden førerne træder ind i dem, de skal kunne lokalisere en figurant (eller fjende) og lede hundeføreren derhen, stoppe ulovligt indtrængende på flyvestationer, og de skal beskytte hundeføreren mod angribende.

Dette store ansvar deler Flyvevåbnets og Flyverhjemmeværnets hundestyrke. De skal alle igennem de samme mønstringsprøver, for de skal kunne bistå de samme opgaver, skulle det blive nødvendigt.

"Der er ikke forskel på de to mønstringsprøver, for vi skal kunne være med på de fælles årsprøver og bistå samme opgaver", siger Heidi Wiedenbein, der er frivillig leder af hundeområdet i Flyverhjemmeværnet.

Mønstringsprøven kræver grundig træning af både hundefører og hund og stiller store krav til deres samarbejde. Det kan derfor også være nervepirrende at skulle op på til prøven.

"Første gang jeg var oppe til mønstringsprøven, var jeg meget nervøs, og det går direkte ned i linen til hunden", siger Heidi Wiedenbein.

Hun forklarer desuden, at både hund og fører kan have en dårlig dag, og at det altså ikke altid er førerens skyld, hvis prøven ikke bestås. Der er også en særlig grund til, mange er nervøse før prøven: Hver hund har blot har to forsøg, før de bliver kasseret.

Men Heidi Wiedenbein vil ikke have, at folk mister modet.

"Hvis du har mavefornemmelsen med dig, du har været igennem de forskellige øvelser på træningspladsen, og du ved nogenlunde hvor din hund er henne, så kan du også bestå", siger hun. 


Hundeprøve på flyvestationerne
Mønstringsprøverne afholdes flere gange årligt og har blandt andet fundet sted i september på Flyvestation Karup. Den prøve er Heidi Wiedenbein godt tilfreds med, da den blev bestået af 2 ud af de 3 deltagende fra Flyverhjemmeværnet. Det er et godt resultat, særligt taget i betragtning, at to af dem var oppe til prøven for første gang, understreger hun.

En mønstringsprøve tester både hundens og førerens evne til at samarbejde, fuldføre opgaver og hundens lydighed overfor føreren. Det er derfor det er så vigtigt, at føreren har nerverne under kontrol under prøven.

Helt præcist, skal hund og fører igennem 8 discipliner under en mønstringsprøve. Ét eksempel på en disciplin kunne være, at hunden skal beskytte føreren imod et angreb fra en figurant. Dette er en vigtig disciplin, da hundeførere kan komme ud for situationer, hvor de bliver angrebet af demonstranter eller ulovligt indtrængende.

"De kan godt finde på at komme tæt på, og begynde at stå og slå efter én. Det sørger hunden for at de ikke gør", siger Heidi Wiedenbein.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring