Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Flyverhjemmeværnet beskytter Flyvestation Aalborg under øvelse Cimbrer

Sammen med Flyvevåbnet har Flyverhjemmeværnets frivillige soldater under øvelse Cimbrer trænet forsvar af Flyvestation Aalborg mod mange forskellige trusler.

16-10-2023

Tekst og foto: Lærke Weensgaard

Hvis Danmark bliver ramt af en krise- eller krigssituation, har Flyverhjemmeværnets soldater en klar opgave: At beskytte landets flyvestationer. Det har Flyverhjemmeværnet i oktober trænet sammen med Flyvevåbnet på øvelse Cimbrer.

"Det er alle mulige forskellige typer af trusler, som Flyverhjemmeværnet i en krisesituation skal hjælpe med at beskytte flyvestationerne imod. Det kan være alt fra hærværk til spionage og terrorisme," forklarer major Jimmy Helsinghoff fra Flyverhjemmeværnets fastansatte stab, som har planlagt de frivilliges soldaters del i øvelsen.


Derfor har 160 soldater fra Flyverhjemmeværnet rykket en weekend ud af kalenderen for at beskytte Flyvestation Aalborg, hvor øvelsen foregår, sammen med soldater fra Flyvevåbnet. Her er de frivillige soldater blevet mødt af både store trusler som eksplosioner ved indgangene til flyvestationen til mindre trusler som droner og mistænkelige personer, som har holdt øje med soldaternes aktiviteter.  

"Ved både at have store og små indspil øver vi på den her måde hele setuppet omkring flyvestationen, og hvordan Flyverhjemmeværnet er integreret sammen med Flyvevåbnet i beskyttelsen af den, " siger Jimmy Helsinghoff.


Alle kapaciteter på øvelse
Under øvelse Cimbrer har samtlige af Flyverhjemmeværnets kapaciteter været i gang. I luften over flyvestationen har Flyverhjemmeværnets Defenderfly patruljeret. Flyet er udstyret med en stærk sensorpakke, som gør besætningen i stand til at filme mistænkelige personer og hændelser fra lang afstand. Flyet er desuden også forsynet med et Downlink-system, som gør det muligt at transmittere optagelserne fra flyet over større afstande. De har under øvelsen der kunne sende overblikket fra luften ned til øvelsesdeltagerne.


"Flyverhjemmeværnet har dog primært vores bevogtningssoldater med på øvelsen. De går patruljer langs flyvestationens hegn og holder øje med aktivitet med støtte fra vores hundeførere," forklarer Jimmy Helsinghoff.  

Flyverhjemmeværnets bevogtningsassistenter, der er en specialiseret type af bevogtningssoldater, har indgået i flyvestationens bevogtning sammen med Flyvevåbnets egne bevogtningsassistenter.

"Derudover udgør vores security force-soldater en quick reaction force, der kan indsættes til støtte rundt på hele flyvestationen til dem, der har brug for lidt ekstra kræfter," forklarer Jimmy Helsinghoff.

Soldater fra 21 forskellige eskadriller i Flyverhjemmeværnet har deltaget i øvelsen.  



Fakta om øvelse Cimbrer

Øvelsen er opkaldt efter Flyvestation Aalborgs logo: En cimbrertyr (urfugl for Flyvestation Karup og ravn for Flyvestation Skrydstrup).

Øvelse Cimbrer er en flyvestationsøvelse, der har til formål at afprøve og øve håndteringen af scenarier, som kan hænde under bevogtningen og forsvaret af en militær flyvestation i en krisesituation.

Det trænes hvert år på en af Danmarks tre operative flyvestationer. Næste gang foregår flyvestationsøvelsen på flyvestation Skrydstrup.



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring