Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Indtrængning på Østerby havn. Del troppen trækker i stilling.

Øvelse Læsø 2017

Årets øvelse på Læsø er overstået.
Det er en årlig begivenhed for HVK FRH, HVK LAE og HVK HJO, som altid falder i anden weekend i november.

19-11-2017

Tekst og foto: Hans Kurt Toft Christensen

Efter et halv års planlægning kom weekenden hvor de tre kompagnier igen skulle til Læsø. I foråret tog tre mand fra HVK FRH til Læsø for at rekognoscere for objekter og steder på Læsø, hvor der kunne holdes øvelse.

HVK FRH gik nu i gang med at lave øvelses direktiv, drejebog, bestillinger af materiel og færgebilletter, befalinger og lave aftale med stedet hvor man skulle bo.
HVK LAE skulle lave aftale med lodsejere og Naturstyrelsen. 2 af de valgte steder fik man afslag på og KC LAE måtte i gang med at finde to nye steder.
Der deltog 31 M/K fra HVK FRH, 12 M/K fra HVK LAE og 12 M/K fra HVK HJO, i alt 55 M/K
Fredag morgen tog en forkommando på 6 M/K til Læsø. Opgaven her var at klargøre KSN til modtagelse af hovedstyrken fredag aften.

HVK FRH og HVK HJO samledes kl. 18.30 på Hjemmeværnsgården i Frederikshavn. Her blev materiellet pakket og man var klar da færgen sejlede fra Frederikshavn kl. 20.30. Ved ankomst til Læsø skiltes styrken. HVK HJO tog til Byrum og mødtes med HVK LAE.
De to styrker boede ikke ret langt fra hinanden. HVK LAE og HVK HJO holdt til på Hjemmeværnsgården i Byrum og HVK FRH havde KSN og underbringelse på skolen i Byrum.
Hen over weekenden var de tre enheder momentstyrke for hinanden og der blev øvet bevogtning, rensning af havn, angreb, VIP transport, klæbepatrulje, baghold og tjeneste på fremskudt KSN.
Øvelsen foregik stort set over hele Læsø og en af de mere spændende opgaver var rensning af Østerby havn. Der var konstateret en fjendtlig styrke på Østerby havn, og de skulle fjernes herfra. HVK FRH valgte at lave afsøgning og rensning fra øst mod vest.
Dette var en lidt speciel opgave, idet der var lokale Læsø boere og turister var på havnen. De blev informeret om at der var en øvelse i gang på havnen, og der var derfor lidt tilskuere da havnen blev renset. Her fik man kun positive anerkendelse af det vi lavede.
HVK FRH rykkede frem hen over havneområdet og HVK LAE og HJO trak sig ud af byen mod vest. Dette skete med lidt henholdende kamp, og da styrkerne nåede ud i området omkring Marinaen brød den store kamp ud.
Øvelsen er delt op i flere små øvelser hvor alle deltagere får lige meget ud af øvelsen. I de forskellige opgaver indgår der dele fra både 6001, 6002 ,6003 og 6031.

HVK FRH havde sin egen forplejningsgruppe med på Læsø. Hele weekenden havde de travlt med at have måltiderne klar til de aftalte tidspunkter. Gruppen havde inden øvelsen handlet alt hvad der skulle bruges og det hele var med til Læsø fredag morgen.
Søndag morgen var der så tid til at de to kompagnier fra fastlandet tog hjem igen. Opgaven søndag formiddag var nu at få rengjort og afleveret materiel og biler.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring