Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Støtte til SERE: En kold fornøjelse for både kursister og fjender

Soldater fra hele Hjemmeværnet, ledet af Flyverhjemmeværnet, trådte i uge 49 til som fjender, for at støtte Flyvevåbnets personel igennem SERE-øvelsen.

21-12-2023

​​
af Vanessa Alexandra Kjær

SERE, som står for Survival, Evasion, Resistance og Escape, er en øvelse hvor Flyvevåbnets kursisters evner bliver sat på prøve. Øvelsen strækker sig over mange dage, hvor kursisterne bliver udsat for mange ukendte prøver, og trætheden er tydelig her på den sidste dag. Der er dog ikke tid til at hvile, for fjenden lurer om hvert et hjørne, i det store snedækkede terræn.


    ​Sneen ligger som et tykt, afslørende lag, til fordel for fjenden.

Fjendestyrkens soldater har været på jagt efter Flyvevåbnets kursister hele ugen, for at presse dem til at gemme sig, undlade at bevæge sig åbenlyst, og til at mestre kamuflagens kunst, så man kan sove trygt i skoven. Bliver de opdaget i én af ovenstående, bliver de råbt an, og skal de oplyse deres navn og nummer. Fjenden og kursisten tager derefter en snak om, hvad der afslørede vedkommende og fjenden rapporterer til deres ledere, som rapporterer direkte tilbage til øvelsesledelsen på SERE. De indsamlede oplysninger indgår i en evaluering og tilbagemelding til kursisterne.

Christian Lyngby, som også går under navnet "Lillebror", er til daglig tilknyttet HVE 270, og er en af de ansvarlige for Flyverhjemmeværnets opgaver under SERE-øvelserne. Han påpeger vigtigheden af deres deltagelse:

"Det ville ikke være nogen øvelse uden Hjemmeværnet, for så ville de jo bare gå rundt alene ude på terrænet. Det er der ikke meget læring over," siger Christian Lyngby.

​En virkelighedstro øvelse

Formålet med øvelsen er, at piloterne og kursisterne skal lære, hvordan de skal agere, hvis de skulle styrte ned bag fjendens linjer. De vil muligvis blive taget til fange, udspurgt og i værste fald dræbt, hvis de bliver opdaget af fjenden. De skal derfor vide hvordan man bevæger sig i et terræn uden at blive opdaget, og kunne agere hensigtsmæssigt, skulle de være så uheldige at blive taget til fange af fjenden. En specialenhed med erfaring i opførsel efter tilfangetagen, ved navn Conduct After Capture, er med under øvelsen.

    ​  Her bliver kursisterne taget til fange af specialenheden Conduct After Capture. Foto: Lillebror.

"Vi skal presse dem så meget som muligt"

Flyverhjemmeværnets soldater er delt op i hold af to eller tre, hvor de skiftevis kører og går i det udfordrende terræn, når de skal lede efter kursisterne.

Skulle de opdage nogle kursister på afveje, kommunikerer de det ud til resten af fjendestyrken, hvor de rapporterer deres position. Det er ikke meningen, at kursisterne skal tages til fange, selvom det som oftest sker alligevel. Den vigtigste opgave er at lægge et konstant pres på dem, så kursisterne hele tiden føler, at de bliver åndet i nakken.

"Vi skal presse dem så meget som muligt, så det føles ægte. De skal være klar til, hvis det skulle ske i virkeligheden," siger én af Flyverhjemmeværnets soldater.


​    ​ Her er to kursister blevet pågrbet af fjendestyrken. Deres navn, nummer og pågribningsstedet noteres og oplyses til nærmeste leder.

Trods lange dage og nætter formår kursister og fjender at holde humøret højt under øvelsens sidste opgave: kursisterne skal finde deres endelige pick-up point, uden at blive opdaget af Hjemmeværnets soldater.

Øvelsen blev en succes, og vil uden tvivl styrke Flyvevåbnets kursisters kompetencer til at håndtere pressede situationer.




Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring