Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Siden 2019 har Flyverhjemmeværnets Defender-fly arbejdet fra baser i både Spanien, Grækenland og Italien. 

Fem års bekæmpelse af kriminalitet ved Middelhavet

I dag vender Flyverhjemmeværnets fly hjem international opgave for den europæiske grænse- og kystvagt, Frontex. Derved afsluttes fem år med årlige bidrag til kampen mod grænseoverskridende kriminalitet ved Europas ydre grænser.

06-10-2023

Tekst: Vanessa Alexandra Kjær
Foto: Lærke Weensgaard og Hjemmeværnseskadrille 270

Efter to måneder med sydeuropæisk luft under vingerne er Flyverhjemmeværnets udsendte Defender-fly og besætning tilbage på dansk grund.

Med ankomsten til Danmark afslutter Flyverhjemmeværnet dette års bidrag til bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet for den europæiske grænse- og kystvagt - også kaldet Frontex. De frivillige soldater kan nu se tilbage på fem år, hvor Hjemmeværneskadrille 270 i Flyverhjemmeværnet hvert år har sendt bidrag til Frontex i forskellige sydeuropæiske lande.


Under en bagende sol i Grækenland gør en pilot sig klar til at flyve en mission for Frontex i 2022.

"Opgaverne er næsten de samme hvert år: Vi skal holde øje med grænseoverskridende kriminalitet som narkosmugling eller illegal immigration," siger Michael Nielsen med pilotnavnet DOC, der eskadrillechef for Hjemmeværnseskadrille 270 og leder af Flyverhjemmeværnets bidrag til Fontex i 2023.

Flyverhjemmeværnet har de første fire år stillet 10 frivillige og ét af deres to fly til rådighed for Frontex. I år blev Flyverhjemmeværnet bedt om at stille ressourcer til rådighed i to måneder, i stedet for den ene måned, det plejer at være. Det har derfor været det hidtil længste bidrag til Frontex og har samtidig også krævet en fordobling af antallet af soldater, som har indgået i opgaven.

Læs mere om årets bidrag til Frontex her.


Gruppebillede i 2019 af det første hold hjemmeværnssoldater, som fløj for Frontex. 

En seriøs opgave
Under opgaverne for Frontex har Flyverhjemmeværnet arbejdet fra baser i Spanien, Grækenland og senest Italien. Herfra har de frivillige fra Flyverhjemmeværnet, som er ansat på korttidskontrakter under opgaverne, patruljeret i fly ved de sydeuropæiske grænser og meldt tilbage til Frontex' hovedkontor, hvis de har opdaget noget mistænksomt.

For Flyverhjemmeværnets frivillige er det enormt motiverende at kunne se frem til en opgave i denne kaliber, som både er spændende, læringsrig og kompetenceudviklende for de frivillige soldater. Man udvikler sig meget som pilot på sådan en opgave, og den er interessant at deltage i, pointerer DOC, som også selv er pilot i Flyverhjemmeværnet. 

"At vi bliver spurgt gentagne gange om at stille bidrag til Frontex viser, at selvom man er frivillig til daglig og en del af Hjemmeværnet, kan man løse en opgave efter samme standard som Flyvevåbnet. Vi laver kvalitetsarbejde, og det er godt at vise det," siger DOC.

Flyverhjemmeværnets daværende stabschef ønsker Hjemmeværnseskadrille 270 god tur, da Hjemmeværnseskadrille 270 letter fra Roskilde Lufthavn mod Italien i 2021.

Nye fly i horisonten
Flyverhjemmeværnet planlægger i de kommende år igen at blive anmodet om at stille bidrag til Frontex. I fremtiden vil den internationale opgave dog blive løst fra en ny type fly.

"Næste år skifter vi fly til typen De Havilland Canada – Twin Otter, og i den forbindelse er der mange ting, som skal falde på plads," forklarer DOC.

Læs mere om Flyverhjemmeværnet nye fly her


Under hvert bidrag til Frontex er ground support technicians fra Hjemmeværnseskadrille 270 også udsendt. De flyver ikke missioner, men har tilgengæld til opgave at bl.a. at klaregøre flyet fra jorden før hver flyvning. Netop det er to ground support technicians her i gang med i Grækenland 2022.​​

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring