Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Hundene skal være lige så gode til at stå stille og vente på at de får "go" fra fører, som de skal være til at lokalisere og løbe efter figuranter.

Hundetræning er hård kost, men kræver kontinuitet

Flyverhjemmeværnets Military Working Dogs og deres ejere vedligeholder deres færdigheder så ofte som muligt.
Reportage fra en hundetræning tæt ved Karup Flyvestation d.28-10-2023.

16-11-2023

​​​​Tekst og foto: Vanessa Kjær

Når man kører ned ad den smalle skovsti bliver man mødt af hyl og gøen i luften, men der er ingen hunde at spotte. Længere nede ad stien, i en lysning, holder nogle biler imellem to murstensbygninger. Den højlydte gøen bliver højere og hurtigere jo tættere på man kommer, og man skulle tro, at man var lige ved at blive overfaldet af en rasende hund. Men så ville man tage fejl. Hundene er låst sikkert inde i hundebur, tilpasset de biler de sidder fast i.

 

En hund er en vigtig ven og samarbejdspartner for både Flyverhjemmeværnets og Flyvevåbnets soldater. De skal kunne ransage bygninger og rum inden førerne træder ind i dem, de skal kunne lokalisere en figurant (eller fjende) og lede hundeføreren derhen, stoppe ulovligt indtrængende på flyvestationer, og de skal beskytte hundeføreren mod angribende.

Én​ ad gangen

Derfor er det vigtigt, at hundene bliver trænet, én ad gangen, hvorfor de hunde der ikke bliver trænet i øjeblikket, er låst inde i burene. Det varierer det fra dag til dag, og fra hund til hund, hvad de har brug for at træne, lige præcis den dag.

"Der er stor forskel på, hvad vi øver, fra gang til gang", siger Sofie Løvind, som står for dagens hundetræning.

Dagens øvelser går i høj grad ud på at træne hunden i at lokalisere figuranter og give signal til ejer om, hvor figuranten befinder sig, ved at gø i et stabilt tempo. Og så skal hundene også trænes i at angribe en figurant, der i dette scenarie løber væk fra et gerningssted, men vigtigst af alt skal hunden give slip når ejer giver besked.

"Vi træner hunden til at angribe, bide og give slip, når vi beder om det", siger Sofie Løvind.

 

Jo tidligere træning, jo bedre

Det er vigtigt at hunden bliver trænet fra den er hvalp, for det kan være svært at lære en gammel hund nye tricks.

"Man skal aflive den nervøsitet de har, helt fra de er hvalpe", siger Sofie Løvind.

De skal vænne sig til det tempo og metoder der kræves af en Military Working Dog. Det er bestemt ikke noget for alle hunde.

Sofie Løvind har selv 4 hunde, og fortæller fra erfaring, at ikke alle hunde er skruet sammen til at være Military Working Dogs. Det kræver nemlig en helt speciel mental ro og styrke fra hundens side, den skal være lavet af det rigtige stof.

Det kan være svært for selv de bedste hunde at gå i gang med øvelserne med det samme. Det har hundeejerne prøvet mange gange før, og de ved derfor lige præcis, hvad de skal gøre.

"Det kan være, at hunden er stresset og så skal den lige brænde noget energi af, før vi kan gå i gang", siger Sofie Løvind.


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring