Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Karup Stream Challenge: Udfordrende konkurrence tester udholdenhed og militære færdigheder

Midt i efterårsvejret har Hjemmeværnseskadrille 277 Karup afholdt en benhård konkurrence, der tester både de militære færdigheder og udholdenhed. Læs beskrivelse af Karup Stream Challenge af en af arrangørerne her.

18-11-2022

Tekst: Løjtnant Steen Hansen, delingsfører security force deling, Hjemmeværnseskadrille 277 Karup 

Sidste weekend i oktober betød Karup Stream Challenge 2022. Det er 5. år vi afholder denne konkurrence, som er blevet noget af en tradition i Hjemmeværnseskadrille 277 Karup (HVE277). Konkurrencen er udfordrende og hård, men den byder bare på meget andet end vabler, blod og sved. Eskadrillen bliver samlet på kryds og tværs, i enten bemanding på posterne og KSN eller som modstander eller makker i konkurrencen. Hold fra Hærhjemmeværnet og udlandet har været på besøg, og det har givet os et godt kammeratskab og netværk at arbejde videre med. Under vores tur til Mönchengladbach for at deltage i IMM, blev jeg kontaktet af flere tyske soldater, som havde læst om vores konkurrence i en artikel fra ”Wir sind die Reserve”. De spurgte om de måtte komme og deltage? 10 timer væk fra Danmark, og så kendte de vores lille konkurrence? Wow! Så i år havde vi besøg af reservister fra 908 Pz Gren. Btl. De tyske vinde​​​​​rne fra sidste år i makkerpar konkurrencen nåede desværre ikke at få papirerne i orden. De kommer næste år har de lovet.

Konkurrencen bliver udviklet og forbedret år for år. Der er opgaver, som går igen, såsom ”Vandløbssprint”, ”Håndgranat”, ”Zombie Run”, ”Huskeorientering”, ”Ild og bevægelse” og ”Snige opgaven”. Men selvom de går igen, bliver situationen eller placeringen ændret år for år. Vandløbssprint har dog fundet sin plads i Hessellund Bæk, som går under hovedvejen til Holstebro. Sidste år var Ild og bevægelse en opgave i at trænge frem over en bæk og bortsprænge et vandværk. I år var samme post, et baghold inde i skoven. Sidste år gav vi holdene en orienteringsopgave om natten. I år blev det til et besøg på SATCOM, hvor vi bl.a. udsatte dem for en gidselredning i et bygningskompleks.Hvad har holdene så været igennem i år?
Efter registrering fredag aften, fik de et par timers søvn, inden vi vækkede dem med et par kanonslag i gården, klokken 01.15.
Natteopgaven i år foregik i SATCOM. Her skulle de igennem fire opgaver:
SATCOM 1: Snige sig ind i en mørkelagt bygning (med natbrille), finde en kasse med ”spidsen af en jetjager” (Vi ved jo alle at den er dyr), og stjæle den. I bygningen befandt sig to vagter, som gik rundt med lommelygter og søgte i rummene efter vores deltagere.

SATCOM 2: Med P320 Airsoft pistoler, skulle de rense en del af bygningskomplekset for fjender, og redde et civilt gidsel. SATCOM 3: Adskille og samle M/95 med bind for øjnene

SATCOM 4: På 1:25000 kort og med natbrille, udpege et objekt ud fra et koordinat. Give et koordinat på et udpeget objekt.​
Da de var færdige med opgaverne, kørte jeg dem til en lille rasteplads ved Karup Å. Herfra skulle de løbe/gå til KSN (Hjemmeværnsgården). En lille tur på 1,5 km i luftlinje, men med masser af trådhegn og vådområder mellem start og mål. Efterhånden som de kom hjem til KSN (ca. 05:00) blev de sendt i seng igen, så de kunne blive klar til resten af løbet i Ådalen.

Klokken 09:00 gik starten på stjerneløbet. Vinderen af løbeturen om natten, fik lov til at vælge først. Der var syv poster at vælge i mellem.

Håndgranat, hvor der skulle kastes efter et mål der ikke kunne ses fra en stående position, og derefter liggende. Nogle af kastene var pointgivende mens andre var konsekvensgivende. Missede man de konsekvensgivende, gav det en tur ned i bækken og under broen med to tunge ammunitionskasser.

Skydning. En bane på 150 meters længde, hvor skytten løb fra stilling til stilling. Ved hver stilling skulle den ene fod være placeret bag en markering. Det betød, at man blev tvunget til at vride kroppen ud af normale skydestillinger for at få ram på alle mål.

Car problems. Efter en kort ildkamp blev deltagerne ledt ned i en tunnel. I tunnelen skulle de både sikre en vigtig last, samt skyde på små mål opsat i de overdækkede løbegange.

Ambush. Årets ”ild og Bevægelse” opgave var etablering og udførelse af et baghold. De fik remedier stillet til rådighed ifa. Reb og pansermine, men det var valgfrit. Efter ildoverfaldet på køretøjet, skulle det afsøges. En fjendtlig QRF dukkede op, og der skulle frigøres vha. ild og bevægelse, med en tung kasse på slæb.

Snige. Fjenden havde klargjort en bro til sprængning. Opgaven lød på at deltagerne skulle uset snige sig ned under broen og fjerne tændsatsen til sprængladning, således at broen kunne bruges i et fremtidigt angreb. I stedet for en tændsats, skulle deltagerne trække et nummer som de skulle huske. Under broen hang en tørresnor med 10 næsten identiske numre, hvoraf de skulle finde det rigttige.

Huskeorientering. Fem poster skulle memoreres, og vha. hukommelsen og et tomt kort skulle de finde de fem poster i et lille orienteringsløb.

Zombie run. Det var en post, hvor vi fik givet deltagerne noget tiltrængt pulstræning. De skulle med kompas og en afstand, finde tre dropzoner for noget nedkastet serum. Der var zombier i området som reagerede på bevægelse. Med et hardball våben i hånden bevægede deltagerne sig ind i området for at finde den vigtige serum. Zombierne var udstyret med masker og regnjakker. Det var derfor nemt for dem at erkende, når de var ramt. For med lidt taktisk snilde, og en god kondi kunne deltageren holde zombierne på afstand og nå dropzonerne. Der var ikke uanede mængder af ammunition, så der skulle tænkes over forbruget.

Ved de fleste poster var der et konsekvensregnskab, der skulle afvikles inden afgang. Var man blevet set eller måske ramt? Missede man målet med håndgranaten, eller var man blevet fanget af en Zombie, så skulle der betales. Som oftest var det makkeren, der måtte betale for ens fejl. Der blev delt en del burpees, sprællemand og maveøvelser ud samt gået mange skridt med meget tunge ting, og måske skulle de tunge kasser bæres gennem en bæk eller under en broen.

Den sidste post var Vandløbssprintet. I år gik alle deltagere og en del af hjælperne i samlet flok ned til posten. Vinderen af nattens lille 1,5 km sprint løb sidst. 80 meter gennem Hessellund bæk, ind under hovedvejen via et betonrør og om på den anden side og så retur igen. Det tager et sted mellem 2,5 minutter og 4 minutter. Alt under jubel og tilråb fra konkurrenter og hjælpere.

Det var rigtigt fedt at se den gode ånd der hang over KSC. Deltagere som sad og nød pauserne sammen, selvom de var i hård konkurrence, og bemandingen på posterne som gav deres ypperste for at give deltagerne nogle gode oplevelser på deres poster.

Vi sendte i år vores helikopterdæk til Tyskland, da Tobias fra 908 Pz Gren. Btl vandt​ konkurrencen for enkeltmand. Han var kommet til Danmark samme med tre andre i en Citii Go. Ikke en bil bygget til så stor en præmie.

René og Peter fra 1 GRP/SFDEL/HVE277 stak af med den meget kostbare cementfyldte og ægte guldspraymalet ammunitionskasse​ for bedste makkerpar. Efter et år i Tyskland er den præmie tilbage i Karup.

​​Til alle på posterne og deltagerne. Tak for hjælpen i år. Uden jeres dedikation til opgaven, var KSC ikke så fed en oplevelse som den er. Vi ses næste år!​Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring